Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.10.2006. КРИВИЙ РІГ. Блаженніший Митрополит Володимир очолив торжества на честь ювілею Криворізької єпархії та десятиріччя архієрейського служіння архієпископа Єфрема

У суботу, 30 вересня, Криворізька єпархія відзначила свій перший ювілей — 10 років від дня заснування, а її правлячий архієрей — архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем — 10-ліття архієрейського служіння.
На урочистості прибув Предстоятель Української Православної Церкви. На запрошення мера міста Юрія Любоненка Його Блаженство відвідав міськвиконком, де вручив Юрію Вікторовичу орден преподобного Іллі Муромця I ступеня. Він, у свою чергу, подякував Блаженнішому Митрополиту Володимиру за пастирську турботу й молитви за Криворізьку землю, а також зачитав рішення міськвиконкому: «Визначити кращим упорядником за 2006 рік і занести на міську Дошку пошани архієпископа Криворізької та Нікопольської єпархії владику Єфрема».
У неділю, 1 жовтня, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі відбулася святкова Божественна літургія, яку очолив Блаженніший Митрополит Володимир. Йому співслужили дев’ять архієреїв Української Православної Церкви, а також священнослужителі Руської Православної Церкви. Після закінчення святкового богослужіння Блаженніший Владика освятив водосвятну каплицю на честь мученика Іоанна Воїна. Він привітав архієпископа Єфрема з 10-літтям архієрейської хіротонії та перебування на кафедрі, а також вручив ювілярові ікону преподобних отців Києво-Печерських, побажав йому й надалі з наснагою нести пастирське служіння в Церкві Христовій. Архієпископ Єфрем був нагороджений орденом святого апостола Іоанна Богослова II ступеня.
На богослужінні були присутні мер міста Юрій Любоненко, голова обласної ради Юрій Вілкул, народний депутат України Олександр Вілкул та інші представники органів влади міських і районних центрів. Гості привітали архіпастиря зі знаменною датою.
Святкування продовжилися урочистою Академією та концертом у Будинку культури «Металург».
Промислом Божим і волевиявленням Священного Синоду Української Православної Церкви 1996 року на території Дніпропетровської області була утворена Криворізька єпархія. До її складу увійшли 12 районів і деякі міста: Жовті Води, Вольногорск, Марганець, Орджонікідзе, тобто вся територія правого берега Дніпра Дніпропетровської області.
Звичайно, у порівнянні з історією древніх єпархій нашої Церкви, не кажучи про історію Церкви, 10-ліття Криворізької єпархії — досить скромна дата. Але історія й сучасне становище єпархії не можуть, та й не повинні розглядатися у відриві від історії та сучасного життя Української Православної Церкви.
Перші храми, як і Кривий Ріг, були закладені славними запорізькими козаками, захисниками православної віри, які оселилися біля злиття двох рік — Інгульця й Саксагани. Перший храм на честь святителя Миколая був побудований ще 1761 року, про що свідчать історичні записи в архівах Херсонсько-Таврійської єпархії. І лише 1775 року указом славного отамана війська запорізького Петра Івановича Калнишевського була відкрита Поштова станція, що й стало днем народження кафедрального міста.
Першими святителями, які мали титул «Криворізький», були вікарні єпископи Катеринославської губернії, нині Дніпропетровської області — новомученики руські, причислені до лику святих: священномученик Онуфрій (Гагалюк) і Порфирій (Гулевич). «Живучи в Кривому Розі, — писав у травні 1923 року єпископ Онуфрій, — я труджуся над об’єднанням усього Криворізького округу в одне православне вікаріатство». Служіння владики Онуфрія в Кривому Розі було торжеством православ’я, храми були переповнені вірянами всіх віків, молодь забувала про розваги, що відгородило й уберегло багатьох від розбещеного безбожництва.
Подвижницьким було й святительське служіння на Криворіжжі владики Порфирія з 1928 по 1930 рік. Незважаючи на вік (владиці було 64 роки), він зберіг надзвичайну працездатність, часто звершував богослужіння, невпинно проповідував та відвідував парафії. За таке служіння владика Порфирій здобув любов і повагу духовенства та мирян.
Сьогодні Криворізька єпархія — це 224 парафії (80 міських і 144 сільських) та 202 священнослужителі. Милістю Божою Криворізька єпархія наповнилася й духовним змістом. Як духовні скарби зберігає вона виявлені Промислом Божим давні прославлені святині. Це чудотворний образ ікони Божої Матері «Турковицька», що став шанованою святинею Спасо-Преображенського собору і всієї єпархії. Милосердний Господь явив Свою допомогу та благословення у відновлених іконах мученика Іоанна Воїна, на честь якого була побудована, а нині освячена Блаженнішим Митрополитом Володимиром водосвятна каплиця. Це «Тихвинська», «Покрови Пресвятої Богородиці» та «Казанська» — ікони, що обновилися. А святкування пам’яті мученицької смерті священномучеників Онуфрія та Порфирія стало торжеством православ’я на землі Криворізькій.