Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.09.2006. ЧЕРНІГІВ. Єпископ Чернігівський та Ніжинський Амвросій надіслав звернення генеральному прокурору України О. Медведьку в зв’язку з загостренням ситуації навколо Катериненської церкви

У своєму зверненні єпископ Амвросій, зокрема, зазначає: “Голова Чернігівської обласної державної адміністрації М.І. Лаврик розпорядженням № 151 від 05.04.2006р. доручив Національному архитектурно-історичному заповіднику „Чернігів стародавній” передати пам’ятку архітектури ХVІІІ століття – Катерининську церкву у користування Козацькій громаді святої великомучениці Катерини так званого “київського патріархату”. Таке рішення немотивоване, незаконне і не враховує об’єктивні історичні обставини. Крім того, це рішення ганьбить Україну у всьому православному світі. Катерининська церква збудована канонічною Православною Церквою, до якої належить переважна більшість віруючих Чернігівської міської громади. З іншого боку, “УПЦ КП” не визнана жодною Православною Церквою світу. У зв’язку з цим передача церкви вже призвела до протистояння конфесій, а також акцій громадської непокори. Шістдесят три дні триває акція молитовного стояння під стінами Катерининської церкви у м. Чернігові. Вимоги щодо скасування цього незаконного рішення підтримали депутати Чернігівської міської ради. Але з боку облдержадміністрації щодо скасування розпорядження і врегулювання конфліктної ситуації ніяких кроків не зроблено… Рішення голови Чернігівської облдержадміністрації щодо передачі Катерининської церкви іншій громаді є безпідставним і незаконним, оскільки Катерининська церква до того, як потрапила у власність держави, належала канонічній УПЦ. У відповідності до ст. 17 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації” культові будівлі і майно, які складають державну власність, передаються організаціям, на балансі яких вони знаходяться, у безоплатне користування або повертаються у власність релігійних організацій безоплатно за рішенням обласних, Київської. Севастопольської міських держадміністрацій, Уряду АР Крим. Згідно з Указом Президента України від 04.03.92р. № 125 „ Про заходи щодо повернення релігійним організаціям культового майна” і розпорядження Президента України від 22.06.94р. № 53/94-рп, зазначені державні органи зобов’язані були у встановлені строки здійснити передачу релігійним громадам у власність чи безплатне користування культових будівель, що використовувались не за призначенням. Як повідомила Президія Вищого арбітражного суду України своїм роз’ясненням від 29.02.96 № 02-5/109, зазначена передача культових будівель у власність релігійних громад, які не були їх власниками, можлива за умови, якщо в населеному пункті немає законного претендента на ці будівлі, тобто релігійної громади тієї конфесії, якій належала будівля на момент переходу у власність держави. Звертаємось до Вас, просимо вплинути на правильність вирішення питання стосовно Свято-Катерининського Храму, який є спадком нашої Церкви і має належати Чернігівській єпархії УПЦ. Просимо допомогти в передачі Свято-Катерининського храму в Чернігові канонічній Українській Православній Церкві”.
Це звернення єпископ Чернігівський та Ніжинський Амвросій також направив директору державного департаменту у справах релігій І. Бондарчуку, начальнику відділу у справах релігій Чернігівської обласної державної адміністрації В.Молочку, голові громадської ради з питань духовності, культури та освіти В. Чепурному.
Офіційний сайт Чернігівської єпархії