Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.09.2006. ЧЕРНІГІВ. Наступного року Чернігів відзначатиме 1100-річчя першої писемної згадки про місто

Датується ця згадка 907 роком, коли київський князь Олег ходив війною на Грецію. Домовляючись із греками про мир, Олег наказав їм сплатити данину для своїх воїнів і міст, якими правили підвладні йому князі. Серед цих міст був названий і Чернігів. Описано цей похід в «Повісті минулих літ» ХІ століття.
Для чернігівських істориків цей ювілей має особливе значення, оскільки є переконливим доказом понад тисячолітнього існування Чернігова для тих, хто в цьому ще сумнівався.
Підготовка до відзначення визначної дати у Чернігові вже розпочалася. Розробляється план заходів з підготовки до ювілею. Також чекають відповідного Указу Президента та прийняття урядової програми. Адже без державної підтримки реалізувати намічене не вдасться.
А ідей та потреб, за словами в. о. генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній» Сергія Чернякова, є надзвичайно багато. Це і реставрація об’єктів старовини, і благоустрій Валу та Болдиних гір, і створення фільму про історію Чернігова, і встановлення пам’ятників давньоруським князям та багато іншого. Що з цього буде реалізовано за рік — сказати важко, тому план заходів розробляється на перспективу.
- Передусім ми сподіваємось на завершення реставрації Борисоглібського собору і початок ремонту пам’ятки ХVІІІ століття Колегіуму — там дуже в поганому стані дах, — говорить Сергій Черняков. — Звичайно, є бажання облаштувати Вал, який востаннє реконструювався в 1992 році. Саме тут починалась історія Чернігова, саме сюди їдуть всі гості міста, тому хочеться зробити його місцем духовного збагачення людей.
Окрім знаменитих Антонієвих печер, є у нас і інші, закриті печери — Аліпієві, Новоантонієві. Якби їх музеєфікувати, вони були б кращими, ніж печери Києво-Печерської лаври. Всього у комплекс заповідника входить 29 об’єктів старовини, розміщених в різних куточках міста. Кожен із них потребує уваги, але ми не сподіваємося, що всі кошти будуть кинуті сюди, бо ж зараз триває і реставрація Батурина. До того ж, в цьому році роботи там призупинені через відсутність фінансування.
На проведення найнеобхідніших, термінових робіт, за словами С. Чернякова, заповіднику вистачило б 15-20 млн. грн. Проте навіть якщо цю суму нададуть, освоїти її, знову ж таки з досвіду, буде непросто. Існуюча в Україні практика виділення коштів наприкінці року не дозволяє заповіднику використовувати їх в повному обсязі і ефективно. По-перше, тому, що це вимагає часу на проведення тендерів серед підрядних організацій, до того ж таких, що мають досвід роботи з об’єктами старовини (а таких небагато). По-друге, реставрувати будівлі взимку — справа невдячна. Приклад тому — реконструкція пам’ятки архітектури ХVІІ ст. Катерининської церкви та прилеглої до неї території. Не минуло й року після закінчення робіт, а стіни храму сьогодні вже облуплені, вимощена довкола плитка відпадає.
Втім, не тільки зовнішній вигляд історичних будівель є причиною того, що туристи не дуже поспішають до Чернігова. Сергій Черняков коментує цю ситуацію так:
- Ми посідаємо одне з останніх місць в Україні по розвитку туризму. Розмов про те, що його потрібно розвивати, у нас багато, але ніхто не дбає про розвиток інфраструктури. У нас немає нормальних готелів і кафе, де туристи могли б відпочити й повноцінно пообідати. У нас є чудова річка Десна, але немає пристойних пляжів. Було б усе це — і туристи проводили б у Чернігові не один день, як зараз. Владі потрібно в цьому напрямку щось планувати і ставити перед собою більш чіткі завдання, залучаючи для їх реалізації підприємців. Тоді б і наплив туристів зростав.
Залишає бажати кращого і поведінка самих городян. Молодь, яка вечорами розважається на Валу, нерідко просто плюндрує серце Чернігова. Мало того, що залишає після себе гори сміття, так ще й вириває плити з парапету, обмальовує стародавні будівлі. Люди старшого віку, попри заборону, заїжджають на територію заповідника автомобілями. Їдуть на спортивні майданчики повз найдавніший із збережених в Україні храм — Спаський собор, пам’ятку архітектури ХІ століття. А кожне коливання грунту для нього — небезпечне, бо спричиняє тріщини.
- Ми неодноразово зверталися до міліції з проханням припинити це неподобство, — каже С. Черняков, — але звідти нам відписують, що профілактична робота проводиться. Її результату ми, на жаль, не бачимо. Та ж проблема існує біля Катерининської церкви, яку понад два місяці пікетують вітренківці. Під самою церквою стоїть їхній автомобіль. Я вважаю, що це вибухонебезпечна річ і вимагаю її прибрати. Куди тільки я не писав з проханням допомогти — ніякої реакції.
Разом із 1100-річчям першої писемної згадки про Чернігів Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів Стародавній» відзначатиме свій 40-річний ювілей. На урочистості планується запросити науковців з різних країн, іноземні урядові делегації. Мабуть що нікому не хочеться зганьбитися перед ними. Але для цього потрібно одне: щоб озвучення проблем туристичного Чернігова не залишилося «криком волаючого в пустелі».
Наталія Потапчик,Укрінформ