Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.09.2006. ДОНЕЦЬК. Святогірська Лавра може перетворитись на розважальний майданчик з кафе, дискотеками та сувенірним магазином

Цьому намагаються протистояти віруючі. Вони запевняють, що місцеві бізнесмени самовільно захопили будинок на територіЇ Лаври. Наступного року цьому будинкові виповниться сто років. Спочатку це була хлібна крамниця при монастирі. Потім — санаторій профспілок. Два роки тому будівлями на території Святогірскої Лаври зацікавились і бізнесмени. Син міського чиновника і донька народного депутата вирішили купити будинок і побудувати там кав’ярню з крамницею сувенірів.
Тим часом сесія міської ради Святогорська будівництво дозволила. Однак, як заявляють у Лаврі, нові власники самовільно захопили набагато більшу територію. Тоді священики і звернулися з відповідними заявами до суду, прокуратури, повідомили міську владу й уряд. Наприкінці серпня в Слов’янському міському суді відбулися попередні слухання. Суд своїм рішенням припинив будівництво спірного об’єкта. Нині господар будинку вже сам народний депутат Валентин Зубов, а не його донька. Він заперечує захоплення землі і запевняє: оскільки будинок зведений біля річки, то він укріпив берег. А кафе, впевнений депутат, тільки прикрасить архітектурний ансамбль Лаври. Скандал йому видається політичним замовленням. Віруючі упевнені: правда не на боці народного депутата. Вони вже зібрали понад 15 тисяч підписів за заборону будівництва. Біля лаври постійні пікети. Депутат теж рішуче налаштований обстоювати своє право у судах.
Телеканал «1+1»