Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.08.2006. ЧЕРНІГІВ. Побачив світ «Путівник по Чернігову»

Нове повнокольорове видання нещодавно побачило світ у редакційно-видавничому комплексі «Деснянська правда». Автор путівника — чернігівський науковець і краєзнавець, завідувач відділу печер історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній» Володимир Руденок, автор численних фотоілюстрацій — фотомайстер Микола Тищенко, а відредагував довідник відомий чернігівський журналіст Володимир Сапон. Книга видана тиражем 3000 екземплярів і містить інформацію українською, російською та англійською мовами.
«Путівник по Чернігову» знайомить читачів з більш ніж тисячолітньою історією стародавнього міста, розповідає про видатних громадських і релігійних діячів, подає довідки про історико-архітектурні пам’ятки. Він вміщує цікаві історичні розвідки про основні етапи розвитку Чернігова та внесок Церкви у формування його самобутності. «У 992 році Чернігів як столиця Чернігово-Сіверської землі стає центром величезної єпархії, — читаємо на сторінках видання, — до складу якої до 1118 року входили території сучасних Чернігівської, Курської, Тульської, Рязанської, Володимирської, Московської та частково Могильовської і Смоленської областей».
Також В.Руденок повідомляє, що до кінця ХІІ століття площа міста сягала 200 га, а кількість населення — 20000. На той час тут розгорнулося інтенсивне храмове будівництво. Багато зі зведених тоді споруд не збереглися до нашого часу, проте й сьогодні у Чернігові височіють 5 православних храмів ХІ-ХІІІ століть, що становить шосту частину загальної кількості пам’яток давньоруської монументальної архітектури. Автор розповідає про захоплення міста монголо-татарами, його перехід до рук поляків, литовців і Московської держави та спроби окатоличення місцевого населення.
У виданні міститься інформація про заповідні місця, музеї та заклади відпочинку, готелі, туристичні агенції, засоби зв’язку та транспорту. Воно адресоване гостям міста, яке все більше привертає увагу туристів з усіх куточків України, близького й далекого зарубіжжя.
Вікторія Сидорова, “Високий Вал”