Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Андрій Коваль. Християнські цінності і система освіти

Релігійне виховання в Україні
Міжнародна науково-практична конференцяї
„Національна система освіти та виховання в Україні: історія, теорія, практика”

Християнські цінності і система освіти

Андрій Коваль

У організаторів конференції “Національна система освіти та виховання в Україні: історія, теорія, практика”, яка відбулась за благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира, є не тільки бажання з позиції науки підійти до проблем релігійної освіти в Україні, але й намагання запровадити всебічний, загальний підхід, який би практично акумулював внутрішні освітні процеси у нашій багатоконфесійній країні. Основною темою конференції є важливість духовно-моральних засад освіти в Україні впродовж її історії та актуальність впровадження християнських духовно-моральних цінностей в сучасному світі і виховання в умовах толерантності вільного вибору світогляду і поваги до носіїв різних релігійних переконань. Організаторами форуму виступили Синодальний відділ релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ, який очолює єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип, та Всеукраїнське православне педагогічне товариство, головою якого вже багато років є протоієрей Анатолій Затовський. Про те, яку велику увагу сучасні освітяни, науковці і суспільство приділяють проблемам морального виховання молоді, свідчить широкий загал освітніх та наукових закладів, які взяли участь у конференції. Так, урочисте відкриття II з‘їзду Православного педагогічного товариства та конференції відбулось у актовій залі Національного державного університету ім. Тараса Шевченка. Другий день конференції з роботою чисельних секцій проходитиме у Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова. Не залишились поза межами православного педагогічного форуму Інститут проблем виховання, Інститут педагогіки та психології професійної освіти Академії педагогічних наук України, Переяслав-Хмельницький педагогічний університет ім. Григорія Сковороди, Київська духовна академія, інші навчальні заклади.
Конференція була відкрита вітальним словом Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира, яке зачитав керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан. Блаженніший Владика привітав учасників конференції, гостей та відзначив ту велику роль, яку завжди відігравало православ‘я у вихованні підростаючого покоління. «Сьогодні, як ніколи, ми повинні визнати, що саме завдяки християнському просвітительству Україна відбулася як держава, — говориться зокрема у вітанні Його Блаженства. — Ми не маємо права нехтувати багатовіковою спадщиною нашого народу, і тому майбутнє системи освіти неможливе без глибинного її укорінення в традиціях української педагогіки. Ви покликані зберегти національну ідентичність в умовах, коли яскраве поле європейської культури все більше перетворюється в сірий асфальтований пласт. Тому важливо не просто навчити дітей і молодь християнським чеснотам, але й надати їм можливість побачити різноманітність поглядів на світ, привчити підростаюче покоління до толерантності та виваженості. Досвіт показує, що за допомогою християнського просвітництва можна виховати гідного громадянина. На вас, дорогі освітяни, покладається велика відповідальність, а вашу педагогічну місію інакше, як священною, не можна назвати ».
Не випадково конференція розпочала свою роботу в день, коли Православна Церква святкує пам‘ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, які стояли біля витоків нашої культури. Саме їм, творцям нашої абетки, яка дістала назву кирилиці, ми зобов‘язані своєю словесністю, православним світоглядом, глибоким культурним корінням, яке єднає нас з Вселенським Православ‘ям. Сьогодні, коли бездуховність і розпуста пропагуються як загальнолюдські цінності, як норми людського буття, час згадати, що за нами тисячолітня православна культура, у світлі якої віками жили наші предки. Вікові набуття православної культури мають стати наріжним каменем при розбудові повноцінного, цивілізованого і морального суспільства. Саме такі тези стали лейтмотивом не тільки вітальних промов академіків Миколи Євтуха, Івана Беха, Володимира Пащенка та інших високих гостей, але й всієї конференції. Необхідність ефективного соціально-економічного розвитку Української держави, інтеграція в світовий та європейський простір як ніколи роблять актуальними питання духовно-моральної кризи в українському суспільстві, подолання якої неможливе без активної участі Православної Церкви. Це підтвердив заступник міністра освіти і науки України Віктор Огнев‘юк, який підкреслив, що взаємодія освітніх закладів з Церквою є важливим аспектом загального розвитку українського суспільства.
Сучасна православна педагогіка повинна об‘єднати людей, дати сучасному суспільству спільне підґрунтя, привести до спільної відповідальності. Трагедія сучасного життя в тому, що з-під ніг людини вибиті тверді основи моральності й духовності. Не можна залишати поза увагою ті негативні впливи, які мають місце у сучасному житті. Це зниження матеріального рівня, руйнування моральних устоїв, послаблення інтересу до походження національних святинь, нехтування їх значенням в історії власного народу. До того ж наркотична залежність, алкоголізм, самогубство, аборти тощо страшною хвилею накрили наше суспільство. За цих умов важливим стає впровадження в систему виховання в Україні релігійної освіти, яка прищеплює вірність, любов до дітей, відповідальність за їх долі, піклування про батьків, дотримання найсуттєвіших норм християнської моралі. Єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип у своїй доповіді зазначив: “Ми стоїмо перед загрозою не просто абстрактної „бездуховності” — Україні загрожує втрата національної та культурної ідентичності. Нам загрожує не взагалі „зниження рівня суспільної моралі”, а відчутне зростання злочинності у її найжорстокіших формах, розпуста і розпад сім’ї як основи держави, жахливе зростання наркоманії тощо”.
Практичним досвідом роботи на теренах православної педагогіки поділилась Ольга Янушкявічене, яка є автором відомого підручника “Основи православної культури”, який вже переведений українською мовою і адаптований до українського читача. Авторка розповіла про те, який вагомий вплив має релігійне виховання на майбутнє нашого суспільства, навела приклад європейського досвіду викладання релігійної освіти.
Архієпископ Сумський і Охтирський Марк в інтерв‘ю прес-службі УПЦ зазначив: “Сьогоднішня конференція говорить про те, що є не тільки реальна перспектива розвитку і запровадження православної педагогіки в Україні, але й про те, що суспільство вже готове до тісної співпраці з Церквою. Вважаю, що такі конференції мають відбутись по всій Україні, в кожній єпархії, для того щоб безпосередньо на місцях були вирішені всі питання, пов‘язані з релігійною освітою підростаючого покоління. Я проходив служіння в Канаді і знаю, як нелегко вирішити питання взаємодії Церкви і держави, секулярного суспільства в такій важливій справі, як виховання молоді. Із Церкви має пролунати голос, зважений і вагомий, який скаже слова примирення і співробітництва. Адже, крім православних, у нашому роз‘єднаному, розгубленому світі цього не зможе зробити ніхто”.
На другий день конференція продовжує свою роботу в актовому залі гуманітарного корпусу Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова.
Всі бажаючі змогли приєднатись до запрошених на форум науковців і педагогів з України та Європи, які поділились досвідом впровадження християнських цінностей в систему освіти. Після пленарного засідання у аудиторіях університету пройшла робота 8 секцій, на яких були обговорені проблеми та перспективи релігійного виховання в Україні. На кожній із секцій виступили понад 20 доповідачів, які всебічно висвітлили всі аспекти проблематики.
Третій день з‘їзду Всеукраїнського православного педагогічного товариства та міжнародної конференції, які присвятили свою роботу питанням національної системи освіти та виховання в Україні, розпочався з паломництва учасників форуму до святинь Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Зранку гості столиці відвідали Дальні та Ближні печери. Далі були організовані круглі столи для тих, хто бажав обговорити нагальні питання сучасної освіти. Урочисте закриття з‘їзду православних педагогів зі всієї України та міжнародної конференції відбулось в актовій залі Києво-Печерської Лаври. Представники наукової еліти, делегати з‘їзду та учасники міжнародної конференції на чолі з єпископом Полтавським і Кременчуцьким Филипом прийняли резолюції та звернення до педагогів, батьків і громадськості України, до Президента Віктора Ющенка та органів центральної і місцевої влади. За підсумками, три дні праці усіма присутніми були відзначені як значний крок вперед у важливій справі впровадження духовно-моральних цінностей у сучасну освіту. За благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира єпископ Филип вручив високі церковні нагороди організаторам з‘їзду та конференції. Так, орденів Святого рівноапостольного князя Володимира ІІ степеня удостоєні голова Всеукраїнського православного педагогічного товариства протоієрей Анатолій Натовський; академік АПН України, голова наукової ради ВППТ Микола Євнух; голова Кримського обласного осередку ВППТ, доктор філософії в галузі соціології Таїсія Тітова; член наукової ради ВППТ, член-кореспондент АПН України Василина Хайруліна; інспектор Місіонерського духовного училища УПЦ протоієрей Володимир Погребний. Усі присутні висловили бажання проводити подібні заходи щорічно для щільного контролю за тим, як реалізуються програми і рішення, прийняті на з‘їздах та конференціях. Владика Филип зазначив, що дуже важливим є те, щоб справа духовної освіти в Україні від декларативності нарешті перейшла до практичної реалізації набутків педагогіки, опрацьованих у ході діалогу творчої та наукової інтелігенції з Церквою.
Географія з‘їзду значно розширилась у порівнянні з попереднім, і в оргкомітеті запевнили, що ця тенденція буде розвиватись. Радник посла Російської Федерації в Україні Сергій Кузнєцов в інтерв’ю прес-службі УПЦ зазначив, що “такі форуми сприяють вирішенню багатьох актуальних проблем сучасного суспільства. Православні мають частіше збиратись, обмінюватись досвідом, шукати шляхи виходу з ідеологічної кризи, в якій перебуває сьогодні освітня система у пострадянських країнах. Десятиріччя тотального атеїзму наклали великий відбиток на всі процеси, які проходять в нашому суспільстві, тому роль Православної Церкви у поверненні наших людей до свого коріння є вагомою і незамінною”. Серед делегатів з‘їзду були представники Сербії, Болгарії, Румунії та ін. Педагоги повезли до своїх міст та районних центрів резолюції науковців, звернення до можновладців, які мають послабити на місцях опір чиновництва та сприяти більш скорішому впровадженню духовно-моральних засад в систему освіти України.
Викладач Одеської духовної семінарії протоієрей Дмитро Предєїн поділився своїм враженням від з‘їзду та конференції: “У нашій країні сьогодні спостерігається моральна криза серед молоді. Розпуста, моральна та духовна дезорієнтація, цинізм є, на жаль, характерними рисами сучасного покоління. Тільки Православна Церква як містичний боголюдський організм з безцінним досвідом свого історичного буття, з досвідом виховання багатьох поколінь достойних громадян, вдячних і люблячих синів та відповідальних батьків зможе вказати такі морально-духовні орієнтири, які виведуть наше суспільство із тяжких умов секуляризму та бездуховності. З‘їзд, що відбувся, зробив значний крок у впровадженні християнських споконвічних ідеалів в сучасну освіту”.
Анна Вознюк з Одеси має багатолітній досвід праці у недільних школах, якими опікувалась десять років у місті та на сільських парафіях. Активною місіонерською діяльністю вона зайнялась одразу після переходу з протестантизму до Православної Церкви. “Це дуже добре, що наукова інтелігенція розмовляє сьогодні з Церквою однією мовою! — зазначила делегат з‘їзду Анна Вознюк. — Згуртувавши сили, ми зможемо перемогти всі проблеми. Діти в школах мають знати, що завдяки Православній Церкві ми маємо багату культуру, що саме Православ‘я вплинуло на формування нашої мови, етики, літератури, архітектури, тощо. Якщо ми не будемо приводити своїх дітей у храм, не будемо вчити їх молитись, якщо у нас вдома не буде ікон, Євангелія, якщо ми не будемо прагнути до життя благочестивого, то надалі нас чекає загальне забуття традицій свого народу, його історії та культури, і, як наслідок, нас чекатиме духовна смерть нації. Щоб цьому запобігти, треба впроваджувати в життя набутки православної педагогіки”.