Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

31.05.2006. ВІННИЦЯ. В єпархії відбулась обласна науково-практична конференція

IV обласна науково-практична конференція, організована Вінницькою єпархією та обласною асоціацією православних педагогів в ім’я святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, відбулась у приміщенні ради профспілок у Вінниці. На традиційну педагогічну зустріч, яка цього року мала назву «Православна культура і актуальні проблеми сучасної освіти», зібралися більше двохсот учителів, викладачів вузів та вихователів недільних шкіл з Вінницької та Тульчинської єпархій.
Конференцію відкрив митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій, який у вітальному слові до учасників зазначив, що вони сьогодні роблять надзвичайно важливу справу. Її суть полягає не тільки у впровадженні в світських навчальних закладах предмету «Основи православної культури», а також у вихованні в «Асоціації православних педагогів» учителів, які у майбутньому можуть стати викладачами духовної етики. «Я вважаю, — сказав митрополит Макарій, — що жоден інститут чи університет не може навчити тому, як треба любити Бога, поважати свою віру і бути відданим Церкві Христовій. Цьому може навчити лише сам Господь, торкнувшись людського серця Своєю благодаттю. І саме ви створюєте сприятливі умови для того, щоб невоцерковлені люди знаходили Бога, спілкуючись зі своїми віруючими колегами. Користь від вашої організації велика, як і від подібних конференцій, учасниками якої ми сьогодні є». Після виступу владики Макарія вітальне слово від єпископа Тульчинського і Брацлавського Іполита зачитав його офіційний представник на конференції клірик Тульчинської єпархії протоієрей Сергій Пояркін.
Серед доповідей хотілося б особливо відзначити виступи кандидата мистецтвознавства доцента ВДПУ імені М.Коцюбинського В.Синіцина, доктора педагогічних наук професора В.Клочко та інших, які говорили про актуальні проблеми сучасного духовно-морального виховання та реформування сучасної освіти на засадах православної культури. Цікавим був виступ вінницького священика протоієрея Олександра Григор’єва, який розповів про створення на базі Свято-Успенського храму, настоятелем якого він є, центру дистанційного вивчення духовних дисциплін.
Цього року на конференції були представлені методичні розробки уроків християнської етики для учнів 3-4 класів та програма курсу «Основи православної культури» для 1-4 класів, створені учителем-методистом вінницької фізико-математичної гімназії №17 О.Васкевич. Методичні розробки та програма були сертифіковані управлінням освіти Вінницької міської ради і зайняли перше місце на цьогорічному конкурсі «Навчально-методичний посібник» у рамках акції «Ярмарок фахових сподівань». Особливу увагу учасників конференції привернуло друге видання посібника на допомогу вчителю православної культури «Благословенна завжди будь, моя квітуча земле». Свій твір представив викладач Вінницького вищого професійного училища сфери послуг О.Герасименко, який зазначив, що у книзі є не тільки історичні нотатки та описи святинь Поділля, але й дослідження духовних витоків творчості багатьох українських письменників. Автор презентував ще одну свою розробку — гру під назвою «Всі дороги ведуть до святинь», яка у цікавій ігровій формі знайомить дітей зі святинями свого рідного краю.
Цього року конференція була цікавою і насиченою, що відзначали її учасники та гості, які плідно попрацювали протягом робочого дня і поверталися додому збагачені корисним досвідом і цікавими ідеями.
Прес-служба Вінницької єпархії