Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.05.2006. ВІННИЦЯ. Митрополит Макарій прийняв участь в обласній нараді з питань свободи совісті

В актовому залі Вінницької обласної державної адміністрації під головуванням губернатора О.Г. Домбровського відбулася обласна нарада «Про стан дотримання чинного законодавства України про свободу совісті та релігійні організації у Вінницькій області».
Вінницьку єпархію представляв митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій. Владика привітав усіх учасників наради — керівників обласної та районних адміністрацій, силових структур, релігійних конфесій з нагодою поділитися своїми успіхами і проблемами та обговорити шляхи й методи співпраці у різних галузях соціальної та просвітницької діяльності. Владика відзначив гарні робочі стосунки, які склалися на Вінниччині між Православною Церквою і представниками влади на всіх рівнях за останні півтора роки.
Однак проблеми все ж таки існують.
У поданні на ім’я голови облдержадміністрації митрополит Макарій від імені віруючих і духовенства попросив:
- Звернутися до представників своїх партій у Верховній Раді з пропозицією внести зміни до Земельного Кодексу, аби уможливити передачу будівель і земель релігійним громадам у постійне користування.
- Під час нарахування орендної плати за користування земельною ділянкою релігійною організацією, нараховувати орендну плату на рівні податку на землю (що допускається Законом про оренду землі), а не на рівні комерційних ставок.
- Полегшити і спростити процедуру викупу землі релігійними організаціями. Причому, викуп землі не повинен проводитися за комерційними цінами, враховуючи благодійну діяльність Православної Церкви, її духовне і соціальне значення.
- Враховуючи місіонерську, просвітницьку і благодійну діяльність релігійних громад, які не мають комерційного прибутку й існують на пожертви віруючих, відпускати їм газ по ціні як для теплових організацій, а не як для об’єктів промислово-господарської діяльності.
Голова обласної державної адміністрації О.Г. Домбровський подякував владиці за змістовні та глибокі пропозиції, які засвідчують щиру турботу Церкви про духовний стан українського народу, і висловив надію, що спільними зусиллями питання вдасться вирішити якнайшвидше. Прохання Православної Церкви підтримали і представники інших конфесій.
Прес-служба Вінницької єпархії