Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.05.2006. КИЇВ. В День слав‘янської письменності в головному вузі країни розпочала роботу Міжнародна конференція

В змістовній назві конференції “Національна система освіти та виховання в Україні: історія, теорія, практика”, яка відбувається за благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира, є не тільки бажання організаторів з наукової позиції підійти до проблем релігійної освіти в Україні, але й намагання запровадити всебічний, загальний підхід, який би практично акумулював внутрішні освітні процеси в нашій багатоконфесійній країні. Основною темою конференції є важливість духовно-моральних засад освіти в Україні впродовж її історії та актуальність впровадження християнських духовно-моральних цінностей в сучасному світі і виховання в умовах толерантності, вільного вибору світогляду і поваги до носіїв різних релігійних переконань. Організаторами форуму виступили Синодальний відділ релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ, який очолює єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип і Всеукраїнське Православне педагогічне товариство, главою якого вже багато років являється протоієрей Анатолій Затовський. Про те, яку велику увагу сучасні освітяни, науковці і суспільство взагалі приділяють проблемам морального виховання молоді свідчить широкий загал освітніх та наукових закладів, які прийняли участь у конференції. Так, урочисте відкриття II з‘їзду Православного педагогічного товариства та конференції відбулось в актовій залі Національного державного університету ім. Тараса Шевченка. Другий день конференції з роботою чисельних секцій відбудеться в Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова. Також не залишились поза межами православного педагогічного форуму Інститут проблем виховання, Інститут педагогіки та психології професійної освіти Академії педагогічних наук України, Переяслав-Хмельницький педагогічний університет ім. Григорія Сковороди, Київська Духовна Академія та інші навчальні заклади.
Конференцію було відкрито вітальним словом Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира, яке зачитав керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан. Блаженніший Владико привітав гостей та учасників конференції та відзначив ту велику роль, яку завжди відігравало православ‘я у вихованні підростаючого покоління. «Сьогодні, як ніколи ми повинні визнати, що саме завдяки християнському просвітительству Україна відбулася як держава, — говориться зокрема у вітанні Його Блаженства.— Ми не маємо права нехтувати багатовіковою спадщиною нашого народу, і тому майбутнє системи освіти не можливе без глибинного її укорінення в традиціях української педагогіки. Ви покликані зберегти національну ідентичність в умовах, коли яскраве поле європейської культури все більше перетворюється в сірий асфальтований пласт. Тому важливо не просто навчити дітей і молодь християнським чеснотам, але й надати їм можливість побачити різноманітність поглядів на світ, привчити підростаюче покоління до толерантності та виваженості. Досвіт показує, що за допомогою християнського просвітництва можна виховати достойного громадянина. Тож, на вас, дорогі освітяни, покладається велика відповідальність, а вашу педагогічну місію не можна назвати інакше, як священною».
Не випадково конференція розпочала свою роботу в день, коли Свята Православна Церква святкує пам‘ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, які стояли біля витоків нашої культури. Саме їм, творцям нашої абетки, яка дістала назву кирилиці, ми зобов‘язані своєю словесністю, православним світоглядом, глибоким культурним корінням, яке єднає нас з Вселенським Православ‘ям. Сьогодні, коли бездуховність і розпуста пропагуються як загальнолюдські цінності, як норми людського буття, час згадати, що за нами тисячолітня православна культура, у світлі якої віками жили наші предки. Вікові набуття православної культури мають стати наріжним каменем при розбудові повноцінного, цивілізованого і морального суспільства. Саме такі тези стали лейтмотивом не тільки вітальних промов академіків Миколи Євтуха, Івана Беха, Володимира Пащенко та інших високих гостей, але й всієї конференції. Необхідність ефективного соціально-економічного розвитку Української держави, інтеграція в світовий та європейський простір як ніколи роблять актуальними питання духовно-моральної кризи в українському суспільстві, подолання якої неможливе без активної участі православної церкви. Це підтвердив заступник Міністра освіти і науки України Віктор Огнев‘юк, який підкреслив, що взаємодія освітніх закладів з церквою є важливим аспектом загального розвитку українського суспільства.
Сучасна православна педагогіка повинна об‘єднати людей, дати сучасному суспільству спільне підґрунтя, привести до спільної відповідальності. Трагедія сучасного життя в тому, що з-під ніг людини вибиті тверді основи моральності й духовності. У цьому зв‘язку відомий філософ І. Ільїн писав, що на початку ланцюжка причинно-наслідкових зв‘язків, які ведуть до загибелі культури і держави, лежить духовна криза особистості та суспільства. В своєму докладі єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип зазначив: “Ми стоїмо перед загрозою не просто абстрактної „бездуховності” — Україні загрожує втрата національної та культурної ідентичності. Нам загрожує не взагалі „зниження рівня суспільної моралі”, а відчутне зростання злочинності у її найжорстокіших формах, розпуста і розпад сім’ї як основи держави, жахливе зростання наркоманії тощо. У найближчому майбутньому на нас може чекати не просто світоглядна нерозбірливість, а й засилля окультизму і псевдомістики, які можуть сформувати покоління духовних покручів. Не побоюся сказати, що ми стоїмо і перед загрозою духовного розділення Вітчизни, коли через ненависть і нетерпимість можуть матеріалізуватися не лише штучно рекламовані і неіснуючі нині протиріччя „між Сходом і Заходом”, або „міжнаціональні конфлікти”, а станеться значно страшніше: Український народ, об’єднаний віковічними традиціями і братньою любов’ю, може перетворитися на сорок вісім мільйонів окремих осіб, які живуть своїм життям, зовсім не переймаючись проблемами інших, у спокійній і впевненій ненависті до всіх ближніх і дальніх — бо вони „не такі”, інші, чужі…
І, якщо ми справді бажаємо запобігти катастрофі, слід докласти спільних зусиль педагогів світських і церковних, психологів і богословів, для створення в Україні системи освіти, побудованої на „розуміючій світськості”, я не побоюся сказати — на розумній світськості.
Просвіта, побудована на традиційних для України цінностях — у тому числі й обов’язково цінностях християнських — дасть можливість наступному поколінню і всім наступним поколінням бути справді громадянами України, будувати свій спільний дім на міцному фундаменті; водночас ця просвіта розкриє серця й душі до розуміння різних типів культури і способів життя, навчить толерантності.
Дати можливість вибору, прилучити до традиції, виховати у рідному культурному середовищі, познайомити з усім розмаїттям світу — так і тільки так можна створити майбутнє”.
Практичним досвідом роботи на теренах православної педагогіки поділилась Ольга Янушкявічене, яка є автором відомого підручника “Основи православної культури”, який вже переведений українською мовою і адаптований до українського читача. Ольга Леонідівна розповіла про те, який вагомий вплив має релігійне виховання на майбутнє нашого суспільства, та привела приклад європейського досвіду викладання релігійної освіти.
Архієпископ Сумський і Охтирський Марк в інтерв‘ю Прес-службі УПЦ зазначив: “Сьогоднішня конференція говорить про те, що є не тільки реальна перспектива розвитку і запровадження православної педагогіки в Україні, але й про те, що суспільство вже готове до тісної співпраці з церквою. Вважаю, що такі конференції мають відбутись по всій Україні, в кожній єпархії, для того щоби безпосередньо на місцях були вирішені всі питання, пов‘язані з релігійною освітою підростаючого покоління. Я проходив служіння в Канаді і знаю як нелегко вирішити питання взаємодії церкви і держави, секулярного суспільства в такій важливій справі, як виховання молоді. Із Церкви має пролунати голос, зважений і вагомий, який скаже слова примирення і співробітництва. Адже, крім православних, у нашому роз‘єднаному, розгубленому світі цього не зможе зробити ніхто”.
25 травня о 9 годині конференція продовжує свою роботу в актовому залі Гуманітарного корпусу Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова (вул. Тургенєвська, 11а). Всі бажаючі зможуть приєднатись до запрошених на форум науковців і педагогів з України та Європи, які поділяться досвідом впровадження християнських цінностей в систему освіти.

Підготував Андрій Коваль
Фото Олександра Данілевського