Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.05.2006 — 13.06.2006

ЦЕРКОВЬ И ВЛАСТЬ

12.05.2006. КІРОВОГРАД. Єпископ Пантелеімон привітав з обранням нового голову обласної ради
Відбулась зустріч єпископа Кіровоградського і Олександрійського Пантелеімона з новообраним головою Кіровоградської обласної ради Миколою Сухомлином. Владика Пантелеімон щиро привітав новопосадовця і в благословення на плідну працю вручив М. Сухомлину ікону Божої Матері та книгу-альбом “Спасо-Преображенський собор”. Далі відбулася розмова, під час якої Микола Олексійович ознайомив духовних осіб із своєю програмою та висловився за подальшу взаємодію органів державної влади і Церкви у соціальному служінні.
Прес-служба Кіровоградської єпархії

12.05.2006. РІВНЕ. Архієпископ Варфоломій привітав і благословив новообраного голову області
Архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій у супроводі секретаря єпархії протоієрея Іоанна Солодчука наніс візит новообраному голові Рівненської обласної ради Олександру Данильчуку. Владика Варфоломій привітав голову з обранням та повною довірою депутатського корпусу. Зустріч продовжилась розмовою, під час якої архіпастир розповів про стан церковного життя в Рівненській єпархії і попросив сприяння та допомоги у вирішенні церковних питань. Олександр Данильчук запевнив владику Варфоломія в тому, що церковне життя на Рівненщині протікатиме в законному руслі. На завершення зустрічі архієпископ Варфоломій освятив робочий кабінет голови обласної ради, благословив О. Данильчука іконою святителя Миколая та побажав помочі Божої в усіх добрих справах на благо держави і народу.

17.05.2006. ХАРКІВ. Єпископ Ізюмський Онуфрій зустрівся з мером міста Михайлом Добкіним
У мерії відбулася зустріч представників духовенства міста на чолі з вікарієм Харківської єпархії єпископом Ізюмським Онуфрієм з міським головою М. Добкіним. У своїй промові новообраний мер відзначив, що в останні роки у Харкові виріс і зміцнився авторитет Православної Церкви, і пообіцяв сприяти тому, щоб в місті з’являлись нові храми. Владика Онуфрій подякував міському голові за можливість такої зустрічі, за розуміння й добре відношення до церкви. Він передав благословення митрополита Харківського і Богодухівського Никодима і вручив Михайлу Добкіну ікону Спасителя.

23.05.2006. КИЇВ. Християнську етику та релігієзнавство в українських школах викладатимуть з 1-го вересня поточного року
У п’ятницю, 18 травня, у секретаріаті Президента України відбулася нарада з питань забезпечення викладання в навчальних закладах етики віри та релігієзнавства. Нараду очолив радник Президента України керівник Головної служби гуманітарної політики Маркіян Лубківський. З доповіддю про роботу Міністерства освіти і науки виступив заступник міністра Віктор Огнев’юк. У зустрічі взяли участь представники секретаріату Президента України, Міністерства освіти і науки, Національної ради з питань культури і духовності, Спеціальної комісії Міністерства освіти і науки України для розробки змісту факультативних курсів з етики віри та релігієзнавства, науковці та представники релігійних конфесій.
На запрошення організаторів у роботі наради взяли участь голова Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства Української Православної Церкви єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип та голова Всеукраїнського православного педагогічного товариства протоієрей Анатолій Затовський.
За результатами роботи наради ухвалено Міністерству освіти та науки України доопрацювати концепцію змісту навчальних курсів морально-етичного спрямування та відповідні програми, залучивши спеціальну комісію для розроблення змісту факультативних курсів з етики віри та релігієзнавства, забезпечити підготовку необхідної навчальної літератури, методичних рекомендацій щодо викладання в навчальних закладах курсів морально-етичного спрямування, а також оперативне розповсюдження відповідної навчально-методичної інформації в педагогічній пресі.
Прес-служба Полтавської єпархії

18.05.2006. АФОН. Министр внутренних дел Украины Юрий Луценко посетил Святую Гору Афон
Официальная делегация Министерства внутренних дел Украины во главе с Юрием Луценко посетила Свято-Пантелеимоновский монастырь на Афоне. По благословению Блаженнейшего Митрополита Владимира и по просьбе МВД делегацию по святыням Афона сопровождал управделами УПЦ архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан. Братия монастыря во главе с игуменом Иеремией тепло приняла гостей. В день памяти преподобного Феодосия Печерского владыка Митрофан отслужил Божественную литургию, за которой молились члены делегации. Руководители МВД исповедались и причастились. Архиепископ Митрофан и братия монастыря просили молитв Пресвятой Богородицы, Игуменьи Святой Горы, за Украину, ее благочестивое воинство.

22.05.2006. КИЕВ. Юрий Ехануров представил нового губернатора Виктора Матчука
По представлению премьер-министра Юрия Еханурова Президент Украины Виктор Ющенко уволил губернатора Ровенской области Василия Червония и губернатора Киевской области Евгения Жовтяка. Новым главой Ровенской облгосадминистрации назначен “нашеукраинец” Виктор Матчук. Увольнения В. Червония за нарушения прав верующих требовала Верховная Рада Украины еще в декабре 2005-го, однако он был уволен лишь сейчас по неудовлетворительным годовым итогам работы администрации.

23.05.2006. КИЇВ. Керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан надіслав лист-відповідь на адресу Київської міської державної адміністрації
19 травня на ім’я Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, за підписом першого заступника голови Київської міської державної адміністрації І.А. Фоменка надійшов лист-запрошення (від 18.05.06 р. за № 002-389) до участі в заході на території Биківнянського лісу по вшануванню пам’яті жертв політичних репресій. Лист містить у собі також прохання взяти участь у проведенні панахиди по загиблим.
За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира керуючий справами УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан надіслав на адресу Київської міської державної адміністрації лист-відповідь:
«У Київській міській державній адміністрації повідомили, що до участі в панахиді запрошені представники всіх «традиційних для України» конфесій, в тому числі і М.Денисенко, що очолює релігійну організацію «Українська Православна Церква — Київський Патріархат», яку жодна із Православних Церков світу не визнає не лише патріархатом, але і взагалі церквою, — говориться у документі зокрема. — Навряд чи дану конфесію можна назвати традиційною для України, і навряд чи до неї належав хоча б один із закатованих сталінською репресивною машиною, оскільки виникла вона лише в 1992 році внаслідок ухилення в церковний розкол з особистих амбіційних причин, не продиктованих еклезіологічною доцільністю, групи кліриків і мирян Української Православної Церкви. За це до них, згідно існуючого і діючого сьогодні канонічного права, Церквою було застосовано дисциплінарні міри, як то: заборона в священнослужінні, позбавлення священного сану чи повне відлучення від Церкви (анафема). Під анафемою, на жаль, знаходиться сьогодні і колишній Предстоятель УПЦ колишній митрополит Філарет (Денисенко), запрошений Вами також до звершення заупокійної молитви за загиблими. У підтвердження наведемо слова Константинопольського патріарха Варфоломія: „ … Філарета ніхто не визнає як архієрея” (з доповідної записки віце-прем’єр-міністра України М. Жулинського Президенту України Л. Кравчуку. 29 жовтня 1993 р.).
Шанобливо повідомляємо Вас, що ця обставина унеможливлює участь у вищеназваному жалобному заході Предстоятеля чи представника нашої Церкви з двох причин.
По-перше, таку участь забороняє церковне право, дотримуючись якого, подібно всьому Вселенському Православ’ю, живе і канонічна Українська Православна Церква. 10 Апостольське правило говорить: „Якщо хтось із відлученим від спілкування церковного помолиться, якби це було навіть і в домі: такий нехай буде відлучений”; 11 Правило Святих Апостолів говорить: „Якщо хтось із тих, що належать до кліру, з відлученим помолиться: нехай буде відлучений”.
По-друге, Українська Православна Церква вважає блюзнірством „робити політику” на крові та кістках мучеників і закликає не до театралізованого сумісного дійства представників конфесій, а до справжнього церковного євхаристичного поминовіння, корисного душам тих, кого позбавила життя сталінщина.
У вказаний у листі-запрошенні час Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви, звершуватиме Божественну літургію з поминанням жертв політичних репресій у Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври».

23.05.2006. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит освятил кабинет городского головы
По просьбе мэра столицы Леонида Черновецкого Предстоятель УПЦ освятил его кабинет. Столичный голова заверил Блаженнейшего Владыку, что ни один священнослужитель до этого в кабинет не входил. На столе мэра — фотография хозяина кабинета с Блаженнейшим. Отлученный от Церкви Михаил Денисенко (Филарет) уже занимался «освящением» мэрии, но в кабинет головы допущен не был.

29.05.2006. СИМФЕРОПОЛЬ. Митрополит Лазарь поздравил Геннадия Москаля с назначением на должность представителя Президента Украины в Крыму
26 мая состоялась первая рабочая встреча постоянного представителя Президента Украины в Крыму Геннадия Москаля с руководителями конфессий. Митрополит Симферопольский и Крымский Лазарь поздравил Геннадия Геннадьевича с назначением на должность и рассказал о том, что сегодня волнует православных верующих Крыма. Одной из важнейших проблем владыка назвал невозвращение культовых зданий и церковных строений. Около 30 объектов, находившихся в собственности разных конфессий, до сих пор не возвращены верующим. На это Геннадий Москаль отметил, что есть Указ и Поручение Президента Украины, касающиеся этого вопроса, и их необходимо выполнять. Владыка Лазарь в тот же день передал постоянному представителю Президента список объектов, не возращенных в собственность Симферопольской и Крымской епархии Украинской Православной Церкви.
Представители Киевского патриархата и муфтий мусульман Крыма Хаджи Эмирали Аблаев затронули вопрос функционирования Межконфессионального совета Крыма «Мир — дар Божий». Раскольники из Киевского патриархата выразили недовольство тем, что их не берут в совет. В ответ на это митрополит Симферопольский и Крымский Лазарь напомнил, что в состав Межконфессионального совета Крыма «Мир – дар Божий», согласно Положения, входят только представители традиционных для Крыма конфессий, то есть история пребывания которых на полуострове насчитывает более 100 лет, а религиозная организация, именующая себя «Киевский патриархат», образовалась в 1992 году. Геннадий Москаль сказал, что в функции государства не входит решать вопросы канонической принадлежности.
Заканчивая встречу, Геннадий Москаль подвел ее итоги и сделал три вывода: во-первых, все конфессии, зарегистрированные в Крыму, имеют равные права; во-вторых, ни одна из конфессий не может быть ущемлена в выделении земельного участка под строительство культовых зданий; в-третьих, нужно неукоснительно выполнять Указ Президента Украины о возвращении конфессиям ранее принадлежавшей им собственности. Он пообещал, что обратится к народным депутатам, городским и сельским советам, для того чтобы решить этот вопрос, потому что никто из чиновников при исполнении Указа Президента Украины не имеет права руководствоваться своими личными предубеждениями, ущемляя религиозные права верующих, гарантированные Конституцией Украины.
Пресс-служба Симферопольской и Крымской епархии

29.05.2006. ВІННИЦЯ. Митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій взяв участь в обласній нараді з питань свободи совісті
У актовому залі Вінницької облдержадміністрації під головуванням губернатора О.Г. Домбровського відбулася обласна нарада «Про стан дотримання чинного законодавства України про свободу совісті та релігійні організації у Вінницькій області».
Вінницьку єпархію представляв митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій. Владика привітав учасників наради — керівників обласної та районних адміністрацій, силових структур, релігійних конфесій — з нагодою поділитися своїми успіхами і проблемами та обговорити шляхи і методи співпраці у різних галузях соціальної та просвітницької діяльності. Владика відзначив гарні робочі стосунки, які склалися на Вінниччині між Православною Церквою та представниками влади на всіх рівнях за останні півтора роки.
Однак проблеми все ж таки існують.
У поданні на ім’я голови облдержадміністрації митрополит Макарій від імені віруючих і духовенства виклав прохання:
— Звернутися до представників своїх партій у Верховній Раді з пропозицією внести зміни до Земельного кодексу, аби уможливити передачу будівель і земель релігійним громадам у постійне користування.
— Під час нарахування орендної плати за користування земельною ділянкою релігійною організацією нараховувати орендну плату на рівні податку на землю (що допускається Законом про оренду землі), а не на рівні комерційних ставок.
— Спростити процедуру викупу землі релігійними організаціями. Причому викуп землі не повинен проводитися за комерційними цінами, враховуючи благодійну діяльність Православної Церкви, її духовне і соціальне значення.
— Враховуючи місіонерську, просвітницьку і благодійну діяльність релігійних громад, які не мають комерційного прибутку й існують на пожертви віруючих, відпускати їм газ по ціні як для неприбуткових організацій, а не як для об’єктів промислово-господарської діяльності.
Голова обласної державної адміністрації О.Г. Домбровський сказав, що змістовні та глибокі пропозиції засвідчують щиру турботу Церкви про духовний стан українського народу, і висловив надію, що спільними зусиллями питання вдасться вирішити якнайшвидше. Прохання Православної Церкви підтримали і представники інших конфесій.
Прес-служба Вінницької єпархії

29.05.2006. ДОНЕЦК. Митрополит Донецкий и Мариупольский Иларион встретился с новым губернатором Донецкой области
Делегация Донецкой епархии УПЦ во главе с митрополитом Донецким и Мариупольским Иларионом с официальным визитом посетила областную государственную администрацию. Здесь митрополита Илариона встретил ее глава Владимир Логвиненко. Владыка поздравил его с назначением на новую должность и в благословение преподнес Почаевскую икону Божией Матери. После взаимных приветствий состоялась обстоятельная беседа. Архипастырь рассказал о современной жизни Православного Донбасса. После беседы губернатор Донецкой области поблагодарил владыку Илариона и духовенство за визит и пообещал приложить максимум усилий для гармонизации церковно-государственных отношений в регионе.
Донбасс православный

06.06.2006. КРИВИЙ РІГ. Храм, зведений на честь перемоги над Наполеоном, відроджується силами місцевої влади
Єпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем звершив Божественну літургію у Свято-Вознесенському храмі, що у селищі Семенівка Криничанського району. Владика Єфрем вперше за 10 років існування єпархії відвідав цей храм. За богослужінням молилися голова райдержадміністрації Валентин Дідич та голова районних депутатів Юрій Коваль.
Після молебню і хресного ходу архіпастир подякував отцю настоятелю за запрошення. У своїй промові він звернувся до представників влади: «Це велике щастя, що ми сьогодні всі разом, не боїмося переступити поріг церкви і засвідчити свою духовну повагу один до одного. Я сподіваюся, що нашими спільними зусиллями й молитвами сяятиме слава Божа на криничанській землі». Голова адміністрації пообіцяв, що докладатиме зусиль, аби храм відродився і став окрасою району, як і 200 років тому: «Будемо допомагати, щоб храм, який вистояв у смутні часи, відродився у всій красі».
Прес-служба Криворізької єпархії

09.06.2006. КИЕВ. Храму при Киевском роддоме №1 вручена грамота Кабинета Министров
В связи с Годом защиты ребенка в Министерстве семьи, молодежи и спорта прошло вручение наград благотворительным организациям, оказавшим существенную помощь многодетным семьям, интернатам, детским домам, приютам. Грамоты Кабинета Министров удостоена Всеукраинская благотворительная организация «Мама и ребенок», возглавляемая священником Олегом Мельничуком. Он является настоятелем храма в честь иконы Божией Матери «Помощь в родах» при Киевском городском роддоме №1. Эта организация уже не первый год занимается благотворительными социальными проектами, оказывает психологическую, духовную помощь матерям, способствует снижению количества абортов.

09.06.2006. КИЇВ. Міністр будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства стверджує, що держава не в змозі впоратися з 16 тисячами пам’яток архітектури
У Кабінеті Міністрів розробляється Законопроект, який дозволить приватизувати деякі пам’ятники архітектури. Наразі схвалений документ має бути узгоджений з регіональними структурами. Про це повідомив міністр будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства Павло Качур на підсумковій прес-конференції, присвяченій річниці створення міністерства. Міністр стверджує, що сама держава не в змозі впоратися з 16-ма тисячами пам’яток архітектури, які знаходяться в державному реєстрі. Згідно з законопроектом, державі в утриманні пам’яток архітектури має допомогти приватний капітал. При залученні коштів приватних інвесторів до кожної пам’ятки буде сформульований перелік обмежень у її використанні та умови утримання. За словами П. Качура, саме ці умови стануть гарантією збереження пам’яток архітектури. “Тобто власник не зможе цей пам’ятник використовувати так, як він захоче”, — підкреслив він. Міністр також підкреслив, що таке використовується в світовій практиці, зокрема європейськими країнами.
«ForUm»

13.06.2006. ХАРКІВ. Співробітники СБУ передали Харківській єпархії унікальну фотографію священномученика Онуфрія, який загинув у роки репресій
Унікальну фотографію священномученика Онуфрія та дві ікони XIX століття передали співробітники облуправління СБУ Харківській єпархії. Це перший випадок такого співробітництва спецслужб і Церкви. Під час роботи з реабілітації репресованих у 30-х роках минулого сторіччя в кримінальній справі одного зі священиків було виявлено фотографію слобожанського святого — єпископа Онуфрія Єлисаветградського, який загинув у роки репресій.