Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника служения Предстоятеля УПЦ,, февраль — март

ОФИЦИАЛЬНАЯ ХРОНИКА

20.02.2006. ЧЕРНИГОВ. Блаженнейший Митрополит Владимир посетил Черниговскую епархию
В день памяти святителя Феодосия Черниговского, небесного покровителя чернобыльцев, Предстоятель Украинской Православной Церкви посетил Свято-Троицкий кафедральный собор Чернигова, где пребывают мощи святителя Феодосия и преподобного Лаврентия Черниговских. Блаженнейшего Владыку торжественно встретило духовенство епархии во главе с епископом Черниговским и Нежинским Амвросием. Блаженнейший Митрополит совершил Божественную литургию в сослужении архиепископа Переяслав-Хмельницкого Митрофана, архиепископа Вышгородского Павла, епископа Конотопского и Глуховского Иннокентия, епископа Мозырского (Белоруссия) Стефана, епископа Черниговского и Нежинского Амвросия. По окончании службы Блаженнейший обратился к верующим со словом о святителе Феодосии и поздравил горожан с праздником.
В этот же день Митрополит Владимир посетил Свято-Успенский Елецкий монастырь, где молился у чудотворных Елецкой и Троице-Ильинской икон Божией Матери, а также поздравил настоятельницу монастыря игуменью Амвросию с 80-летием и благословил ее иконой. Блаженнейший Владика ознакомился с ходом восстановления иконостаса восьмисотлетнего Успенского собора.

23.02.2006. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир поздравил Президента Украины Виктора Ющенко с днем рождения
Блаженнейший Митрополит Владимир направил телеграмму Президенту Украины Виктору Ющенко с поздравлениями по случаю его дня рождения. Предстоятель Украинской Православной Церкви пожелал главе государства «мудрости и помощи Божией в нелегком труде служения на благо Украины и ее народа».

24.02.2006. МОСКВА. Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир поздравил с днем тезоименитства Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Алексия II
В день праздника Святейший Патриарх Алексий в сослужении Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира, постоянных членов Священного Синода, собора иерархов Русской Православной Церкви, представителей Поместных Православных Церквей совершил Божественную литургию и молебен святителю Алексию в храме Христа Спасителя.
По окончании богослужения Митрополит Владимир поздравил Святейшего Патриарха Алексия с днем тезоименитства.

03.03.2006. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Завершився архіпастирський візит Блаженнішого Митрополита Володимира у західні єпархії Української Православної Церкви
У ніч з 1 на 2 березня Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні архієпископа Рівненського и Острозького Варфоломія, архієпископа Володимир-Волинського Симеона, священиків Володимир-Волинської єпархії звершив Божественну літургію у соборному храмі Успенського Святогорського Зимненського жіночого монастиря на знак завершення архіпастирського візиту у західні єпархії України.
Нагадаємо, що 25 лютого, у батьківську суботу, Блаженніший Митрополит Володимир звершив панахиду за своїми батьками на кладовищі селища Марківці Хмельницької області. 26 лютого у співслужінні намісника Києво-Печерської Лаври архієпископа Вишгородського Павла та вікарія Київської Митрополії єпископа Почаївського Володимира Блаженніший Владика звершив Божественну літургію у головному соборі Почаївської Лаври. Після закінчення богослужіння він відвідав печеру преподобного Іова, вклонився мощам преподобного Амфілохія, молився за Україну біля Почаївської ікони Божої Матері.
28 лютого Предстоятель нашої Церви мав зустріч з віруючими міста Ковеля Володимир-Волинської єпархії, а 1 березня — з викладачами та студентами регентського училища, що діє при єпархіальному управлінні.

06.03.2006. КИЇВ. Розпочався Великий піст
Напередодні Великого посту, в неділю, на вечірні в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звершив чин прощення. Він наголосив, що, по слову святого Євангелія, якщо ми не будемо прощати людям їх провини, то і Отець наш Небесний не вибачить нам наші. Всепрощення є необхідною умовою вступу до покаянних днів святої Чотиридесятниці. Митрополит Володимир привітав прочан з початком Великого посту, побажав Божого благословення, духовної наснаги та терпіння.

07.03.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до журналістів з нагоди дня вшанування пам’яті їхніх загиблих колег
6 березня співробітники ЗМІ в усьому світі вшановують пам’ять журналістів, які загинули при виконанні службових обов’язків. Зі словом співчуття та настанови до рідних і колег загиблих звернувся Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир: «Ці люди усім своїм життям сповідували правду, не боялися прямо відповідати на запитання, що хвилювали суспільство. Їхню титанічну працю можна назвати служінням ближньому, адже щодня вони не жаліли себе, аби донести до людських сердець закінчене розуміння подій і процесів, що відбувалися у світі. Багато хто з журналістів не дожив до цього дня, але пам’ять про них буде жити завдяки написаному ними».
Останнім часом діалог між Українською Православною Церквою і представниками вітчизняних ЗМІ став більш прозорим, значно підвищився професійний рівень православних журналістів, а світські інформаційні видання намагаються реагувати на всі яскраві події церковного життя. Жоден важливий захід загальнонаціонального значення не обходиться без коментарів священнослужителів, а шпальти національних газет містять актуальні інтерв’ю — пастирі отримали можливість відповідати на запитання, що хвилюють не лише православних, але й тих, хто робить перші кроки на шляху до віри в Бога.

07.03.2006. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звершив велике повечір’я з читанням Великого канону прп. Андрія Критського
За традицією, в перший день Великого посту Блаженніший Владика правив богослужіння у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври. У присутності чисельних прочан відбулося читання Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського. Загальна молитва не тільки з’єднує всіх віруючих, але й налаштовує душі вірних чад Матері Церкви на покаяння, молитву, на все те, що необхідно для справжнього духовного подвигу. Як навчає нас свята Церква, канон Андрія Критського допомагає кожному християнину приходити до Бога зі сльозами та бажанням виправити своє життя.

08.03.2006. КИЇВ. Предстоятель УПЦ продовжує читання покаянного канону прп. Андрія Критського у монастирях столиці
Після Києво-Печерської Лаври Його Блаженство продовжив читання Великого канону у київському Свято-Покровському жіночому монастирі. Сьогодні Предстоятель УПЦ очолить великопостне богослужіння у Свято-Вознесенському (Флоровському) монастирі на Подолі.

09.03.2006. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир завершил чтение покаянного канона Андрея Критского
В Трапезном храме Киево-Печерской Лавры Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир завершил чтение канона, читаемого по частям в течение первой седмицы Великого поста. Вторично канон будет прочитан полностью на утрени в четверг пятой седмицы Великого поста.
Великий покаянный канон преподобного Андрея, архиепископа Критского, исполняется в храмах уже почти 1200 лет, и благодатная сила его слов не умаляется и поныне. В нем собраны воедино сказания ветхозаветной и новозаветной истории от грехопадения прародителей до Вознесения Христова. Автор предлагает христианам спасительные уроки покаяния и деятельного восхождения к Богу, образцы добродетельной жизни для подражания и примеры жизни нечестивой для предостережения себя от них.
Обращаясь к верующим, Блаженнейший Митрополит Владимир призвал помнить о каждом сказанном слове и просить Господа оградить наши уста от всего скверного и ненужного: «В дни поста и покаяния будем помнить о необходимости хранения себя в истине и искренно просить у Бога помощи, чтоб дар Его — наше слово — мы могли употреблять только во благо свое и общественное».

09.03.2006. КИЇВ. Священний Синод УПЦ звернувся до пастви й українського народу з нагоди 60-річчя повернення греко-католиків у лоно Православної Церкви
Шістдесят років тому на першій седмиці Великого посту (8-10 березня 1946 року) у Львові відбувся Собор духовенства і мирян українських католиків східного обряду (УГКЦ), який прийняв рішення про анулювання постанов уніонального Брестського собору 1596 року, про вихід з-під юрисдикції Римо-Католицької Церкви, повернення до прабатьківської православної віри і приєднання до Вселенської Східної Православної Церкви. Чим більше часу відділяє нас від Львівського Собору 1946 року, тим більш значущими виявляються його доленосні рішення.
Саме з цієї нагоди Священний Синод Української Православної Церкви звернувся до пастви й українського народу.
«Наше сьогоднішнє негативне ставлення до явища тієї унії базується на беззаперечному історичному факті її появи на українській землі лише через 600 років після Хрещення нашого народу в християнську віру, — говориться у документі. — Завдяки трудам святого рівноапостольного князя Володимира, наш народ, що раніше перебував у пітьмі поганства, був просвітлений світлом Євангелія і приєднався до Православної Церкви. Церква Святої Русі володіла повнотою Істини і Благодаті. Господь, як і в апостольські часи, примножував через Неї людей, що спасаються, а отже не було жодної екклесіологічної потреби в унії з будь-ким.
Історично склалося так, що західний регіон України з XIV століття піддавався особливо сильному ідеологічному тиску з боку представників Римо-Католицької Церкви, заповітною віковою мрією яких було навернення Русі у латинство. Укладення даної Брестської унії 1596 року мало за мету перш за все політичний, і вже далеко не екклесіологічний контекст — уніфікацію населення, що мешкало на теренах Речі Посполитої. Звичайно ж, унія вбачалася як перехідний етап до повної латинізації та полонізації Галичини».
Українська Православна Церква ніяким чином не виправдовує тих історичних обставин та засобів тоталітарної радянської минувшини, за яких проводився Львівський Собор 1946 року, однак вона, як і раніше, визнає беззаконними діяння, що мали місце в Бресті 1596 року, та проголошує вічну пам’ять захисникам Православ’я і просить їхніх молитов перед Престолом Божим про утвердження Православ’я в нашій багатостраждальній Батьківщині.

10.03.2006. КИЇВ. Ковчег з часткою мощей преподобного Агапіта, цілителя Печерського, передано до Криму
У Києво-Печерській Лаврі відбулась значуща подія — ковчег з часткою мощей преподобного Агапіта, цілителя Печерського, на прохання кримчан та їхнього правлячого архієрея митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря передали православним Криму. З рук Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Володимира ковчег отримав міністр охорони здоров’я Автономної Республіки Крим Сергій Доніч. До речі, керівника відомства та його заступника Віктора Макарова Митрополит нагородив церковними відзнаками — орденами Прп. Агапіта Печерського І та ІІ ступенів відповідно. У Сімферополі мощі святого зберігатимуться у храмі в ім’я свт. Луки, зведеному при республіканській лікарні імені Семашка.
Столичний телеканал “Київ”