Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.03.2006. КИЇВ. Міністерство праці і соціальної політики пояснило, за яких умов робота священнослужителя набуде статусу офіційної професії

„Питання про включення до Національного класифікатора України ДК 003:2005 “Класифікатор професій” професій релігійної сфери можна розглядати лише за умови напрацювання Державним департаментом у справах релігій Міністерства юстиції України спільно із чинними в Україні конфесіями відповідних матеріалів та подання їх на розгляд до Мінпраці України або Науково-дослідного інституту соціально-трудових відносин у місті Луганську (державна установа, підпорядкована Мінпраці України)”, — повідомив директор Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці Олександр Товстенко, коментуючи статтю „Священнослужители идут на службу” (газета “Коммерсантъ-Украины” № 38 від 9 березня 2006 року).
Порядок ведення Класифікатора та внесення змін до нього визначено Положенням про ведення Державного класифікатора ДК 003 ”Класифікатор професій” та покладено на Науково-дослідний інститут соціально-трудових відносин, поінформував Олександр Товстенко. Відповідно до цього Положення підставою для змін та доповнень до Класифікатора можуть бути зміни відповідних законодавчих і нормативних актів України, зміни до Міжнародної стандартної класифікації професій 1988 року, обґрунтовані пропозиції міністерств, інших центральних органів виконавчої влади тощо. Станом же на 9 березня 2006 року в Класифікаторі відсутні будь-які професійні назви робіт (професії, посади) у сфері релігії.
Науково-дослідний інститут соціально-трудових відносин, за словами директора Департаменту, здійснює сьогодні підготовку Класифікатора до повної гармонізації за структурою, кодуванням та змістом відповідно до Міжнародної стандартної класифікації занять (ISCO-88), яка, в свою чергу, буде оновлена Міжнародною організацією праці у 2007 році. У цьому “Міжнародному Класифікаторі” визначається 26 професій релігійної сфери, в тому числі: Архієпископ, Єпископ, Місіонер, Монах, Раввін, Теолог, Пастор та інші.
Щодо соціального захисту працівників релігійної сфери, то Законом України ”Про свободу совісті та релігійні організації” передбачено, що громадяни, які працюють у релігійних організаціях, створених ними підприємствах, закладах на умовах трудового договору, а також священнослужителі, церковнослужителі та особи, які служать у релігійних організаціях на виборних посадах, підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню порядку встановленому законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. А Законом України ”Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” передбачено можливість добровільного, за письмовою заявою, страхування священнослужителів, церковнослужителів та осіб, які працюють у релігійних організаціях на виборних посадах у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.
Офіційний сайт міністерства праці та соціальної політики