Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.03.2006. ЧЕРНІГІВ. На засіданні обласної Ради Церков йшла мова про участь священослужителів у політичному житті країни

Минулого тижня в Чернігівській облдержадміністрації пройшло чергове засідання обласної Ради Церков і релігійних організацій, на яке були запрошені представники практично всіх конфесій, які діють в області. Участь у зустрічі взяли голова Чернігівської ОДА Микола Лаврик, начальник відділу у справах релігій Віктор Молочко, начальник управління з питань внутрішньої політики Надія Молочко.
В порядку денному засідання були питання про порядок реєстрації релігійних організацій щодо набуття ними статусу юридичної особи; про проведення виборів до Верховної Ради України та місцевих рад; про співпрацю релігійних організацій з правоохоронними органами з питань профілактики правопорушень.
Чернігівське єпархіальне управління УПЦ представляли єпископ Чернігівський і Ніжинський владика Амвросій та секретар єпархії протоієрей Феодор Мандзюк. Погоджуючись з думкою про те, що вести політичну агітацію у храмах неприпустимо, присутні на зустрічі спробували розібратися, як діяти, коли прихожани звертаються до священнослужителів за порадою чи благословенням, за кого ж голосувати. Оскільки Церква користується найбільшою довірою жителів Чернігівщини (що засвідчують дані різноманітних соціологічних опитувань), такі ситуації виникають щодня.
На думку представників влади, священики та лідери релігійних організацій мають утримуватися від висловлювання будь-яких думок – як позитивних, так і негативних — щодо партій та кандидатів. Однак, з іншого боку, священики є громадянами України, які мають право обирати та бути обраними до органів місцевого самоврядування. Так само, як і будь-які інші люди, вони мають право вільно висловлювати свої думки. Так що ця тема залишається дискусійною.
Вікторія Сидорова