Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.01.2006. КИЇВ. Архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, Керуючий справами УПЦ: “5 канал” розповсюдив неправдиву інформацію про те, що Грузинська Православна Церква визнала так званий “київський патріархат”

Архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, Керуючий справами УПЦ направив генеральному продюсеру «5 каналу» Ю.Стецю офіційний лист з вимогою спростувати неправдиву інформацію, розповсюджену цим каналом. У листізокрема, говориться: “Шановний Юріє Ярославовичу!
Українська Православна Церква висловлює свою стурбованість інформацією, яка мала місце в ефірі Вашого каналу 22.01.2006 року відносно відкриття у храмі Різдва Христового грузинської парафії та співслужіння з керівником т.з. “Київського патріархату” Філаретом (Михайлом Денисенком) епископа Грузинської Православної Церкви Христофора (Цамалаідзе) та протоієрея Василя Кобахідзе.
23. 01. 2006 року відбулась телефонна розмова між Предстоятелем Грузинської Православної Церкви Святішим і Блаженнішим Ілією II, Патріархом-Католікосом всієї Грузії та Блаженнішим Володимиром, Митрополитом Київським і всієї України. З розмови між предстоятелями Церков стало відомо, що єпископ Христофор (Цамалаідзе) та Василь Кобахідзе являються кліриками Грузинської Православнрї Церкви, але знаходяться під забороною у священнослужінні за чисельні порушення канонічних правил та самоуправство. Вони не мають права представляти Грузинську Православну Церкву і діяти на території Української Православної Церкви без згоди і дозволу її Предстоятеля Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, а тому представлена “5 каналом” інформація про те, що вищезгадана подія є ознакою виходу т.з. “Київського патріархату” з ізоляції являється свідомим введенням в оману наших співгромадян. Слід з жалем зауважити, що подібна псевдоінформація кидає тінь на взаємовідносини між Українською та
Грузинською Православними Церквами, які завжди були і є дружніми, заснованими на принципах християнської любові.
Офіційну заяву відносно даних подій висловила Канцелярія Грузинської Православної Церкви, яка не співпадає з коментарями “5 каналу”. Ми звертаємось з проханням дати спростуванн цієї інформації, так як вона ставить Ваш канал в незручну ситуацію і свідчить про некомпетентність коментаторів у церковних справах та їх заангажованість. Подібні коментарі стають причиною загострення міжконфесійного протистояння. Засоби масової інформації повинні надавати людям об’єктивну і правдиву інформацію”.