Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.01.2006. ЧЕРНІГІВ. Завершила роботу виставка-продаж “Велич православ’я”

За благословенням єпископа Чернігівського та Ніжинського Амвросія в “Експоцентрі” Чернігівської регіональної торгово-промислової палати з 18 до 22 січня проходила ІІІ православна виставка-продаж “Велич православ’я”. Порівняно з минулим роком, кількість учасників заходу зросла вдвічі.
За словами організаторів, метою акції є відродження духовної культури, ознайомлення чернігівців з православними традиціями та зразками сучасного православного мистецтва і літератури. Постійні відвідувачі виставки могли побачити і придбати товари вже відомих їм гостей міста та вироби монастирських майстерень і підприємств, що приїхали до Чернігова вперше. Також люди молитовно зверталися й прикладалися до списку чудотворного образу Пресвятої Богородиці “Всецариця”, що знаходиться у кафедральному Свято-Троїцькому соборі, та привезеної з Рівного ікони Богородиці “Знайдення загиблих”.
Витончені фаянсові вироби (статуетки, дзвіночки, підсвічники тощо) привезли представники храму Святої Великомучениці Варвари зі Смоленська, а сестри Свято-Єлисаветинського монастиря з Мінська запропонували різноманітні ікони. Видавництва “Фоліо плюс” (м Харків), “Тираж-51” (м. Краматорськ), “Світанок” (м. Мінськ), товариство “LAIK” (м. Миколаїв), та “Салон православної книги” (м. Чернігів) представили широкий асортимент духовної літератури для дорослих і дітей.
Вперше участь у виставці брали сестри Свято-Успенського Єлецького монастиря. Вони пропонували придбати хрестики й ланцюжки, ікони, книги місцевих авторів. Крім того, на їх прилавку з’явилася відеокасета документального фільму “Слиши и виждь” про життя Преподобного Лаврентія Чернігівського. Стрічка була створена журналістами Ніжинської телекомпанії “Фобос” і розтиражована на касетах з ініціативи активістів Чернігівського православного товариства. Інші монастирі пропонували ладанки, ікони, освячену олію, свої видання.
Прекрасні ікони з окладами ручної роботи, а також вишиті бісером ікони запропонували чернігівцям майстри Свято-Троїцького Межирічського монастиря (Ровенська єпархія).
Вперше в Чернігові побували також ювеліри компанії “Акімов-Україна”, які привезли справжні витвори мистецтва – хрестики і натільні образи Цариці Небесної та святих з дорогоцінних металів. “Маю велике задоволення від того, що участь у заході взяли багато церковних організацій з України, Росії, Білорусі, — сказав секретар Чернігівської єпархії о. Федір Мандзюк. – Приємно, що виставка різностороння – тут чималий асортимент товарів не лише для віруючих людей, православних родин, а й для широкого кола мирян. Вважаю, що в кожній сім’ї має бути видання “Житія святих”, адже ми часто не знаємо, чим видатний той чи інший подвижник”.
Вікторія Сидорова