Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.01.2006. ЧЕРНІГІВ. Мороз не завадив православному люду відсвяткувати Богоявлення

Вранці 19 січня після Божественної літургії в багатьох містах і селищах області пройшли хресні ходи до водоймищ, де після Великого чину освячення води люди купалися, адже хрещенська вода вважається цілющою й цілковито безпечною.
В обласному центрі хресний хід на Десну стартував від Свято-Троїцького кафедрального собору. До кліриків і прихожан храму приєдналися священики і миряни з інших храмів міста, в тому числі козаки Спасо-Преображенської сотні та юні козачата з ансамблю бандуристів “Соколики”. Було настільки холодно, що, за словами священиків, хрести примерзали до їхніх рук. Приклад зимового купання подав секретар Чернігівського єпархіального управління о. Федір Мандзюк.
“Я не морж, тож мені було трохи страшнувато, — згодом поділився своїми враженнями о. Федір. – Сьогодні я б не пірнав в ополонку навіть за гроші, однак на Водохреща люди відчувають духовний ентузіазм, що додає їм сил і сміливості”. Приклад о. Федора наслідували чернігівські козаки. Вони освячували хрещенською водою свої знамена та шаблі. З берегу за цим дійством спостерігали юні козачата та представники ЗМІ. “Така традиція існує вже багато років і не було жодного випадку, щоб хтось захворів”, — розповідали учасники хресного ходу.
Вікторія Сидорова