Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.01.2006. КИЇВ. У Києво-Печерській Лаврі Предстоятель УПЦ очолив чин освячення Великої Агіасми

Урочисте богослужіння з нагоди свята Богоявлення у співслужінні намісника монастиря архієпископа Вишгородського Павла, архієпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана, лаврського та академічного духовенства очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир. Після Божественної літургії, звершеної у Трапезному храмі, ієрархія та багатотисячний натовп віруючих хресним ходом спустились з території Верхньої Лаври до колодязів преподобних Антонія і Феодосія Печерських, де Блаженнішим Митрополитом Володимиром був звершений чин освячення Великої Агіасми. Після водосвятного молебню Предстоятель УПЦ окропив віруючих святою водою, побажавши, щоб йорданська святиня приносила користь для їх душ та тілес.
Незважаючи на несприятливу погоду та традиційні йорданські морози, почерпнути воду з джерел святих засновників Києво-Печерської Лаври преподобних Антонія і Феодосія Печерських, що біля храму ікони Богордиці “Живоносне джерело”, зібралось декілька десятків тисяч мирян, що декількома потоками тягнуться з території Верхньої Лаври та дніпровської набережної. Традиційно на Водохреще безперестанний потік віруючих у монастирі припиниться близько одинадцятої години ночі.
Освячувати воду на ріках і озерах було прийнято на Русі ще у сиву давнину, разом з першими паростками християнства. Для цього у кризі пробивали ополонку у вигляді хреста — йордань, навколо котрої звершувався хресний хід, а згодом відбувалось освячення. Кожен віруючий твердо переконаний у цілющих якостях Великої Агіасми, освячена православним чином вода може зберігатись неушкодженою протягом десятків років.