Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.01.2006. КИЇВ. Союз Православних Братств України: кияни не допустять уніатів у Святу Софію

Союз Православних Братств України розповсюдив заяву з приводу намагання УГКЦ провести богослужіння перед копією Туринської плащаниці у Софії Київській. У заяві, зокрема, говориться: “Союз Православних Братств України висловлює рішучий протест з приводу намагання Греко-католицької церкви порушити суспільний спокій та міжконфесійну злагоду в Україні шляхом проведення так званого “екуменічного богослужіння” у київському соборі Святої Софії.
Свята Софія з княжої доби є кафедральним собором київських митрополитів і найбільшою духовною святинею православного народу України. У вівтарній абсиді собору знаходиться прадавній чудотворний образ берегині нашого народу – Пресвятої Богородиці Непорушної Стіни – Оранти.
Саме з вигнання з Святої Софії уніатів, які позабілювали на її древніх мозаїках православні грецькі написи, почалася національно-визвольна боротьба нашого народу проти польсько-католицьких поневолювачів.
Сьогодні греко-католики, яких у Києві і тисячі не набереться, замість того, щоб напружено працювати над будівництвом свого “патріяршого собору” у Микильській Слобідці на Лівому березі, вирішили створити прецедент для подальших претензій на Святу Софію. Бо, як відомо, саме у цьому храмі заповів себе поховати уніатський “патріярх” Йосип Сліпий.
Ми добре пам’таємо події “чорного вівторка”, коли під мурами всенародної святині було спровоковано побоїще під час похорону іншого “патріярха” – глави філаретівського розколу – Володимира Романюка.
І ось тепер, певні політичні сили готують чергову провокацію.
Особливо бентежить те, що у якості “троянського коня” вирішили використати зображення плащаниці Господа і Бога нашого Ісуса Христа – полишаємо це цілком на сумлінні організаторів католицького прозелітизму в Україні – Папи Бенедикта XVI і кардинала Любомира Гузара.
Ми терпіли і молились, коли наша влада віддала греко-католикам православні храми на Подолі та на Аскольдовій могилі, але у Святу Софію кияни цих зайд не пустять. Станьмо всі на захист батьківської віри і Святої Софії!”