Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.01.2006. КИЇВ. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій надіслала звернення до Президента щодо Закону про держреєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців

Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій направили до Президента звернення, в якому наголошують на необхідності накладення вето і направлення на повторний розгляд Верховної Ради Закон «Про внесення змін до статті 3 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”» №3274-VI (законопроект реєстр. №4389-1).Цей закон було ухвалено на пленарному засіданні Верховної Ради України від 22.12.2005 року.
У зверненні зазначається, що даний Закон повністю нехтує інтересами релігійних організацій, для яких залишається діяти правова колізія між нормативними актами, що призводить до необхідності “подвійної” реєстрації релігійних організацій. Неузгодженість виникає між пунктом 4 статті 3 нової редакції Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” і статтею 14 чинного Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”. Керівники Церков і релігійних організацій звертають увагу на те, що впровадження “подвійної” процедури реєстрації створює багато труднощів із набуттям релігійними організаціями статусу юридичної особи та під час внесення змін і доповнень до їх статутів.
Нагадаємо, що про необхідність усунення правової колізії у порядку державної реєстрації релігійних організацій раніше було заявлено у зверненнях Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Президента України від 13.04.2005 року та до Верховної Ради України від 24.06.2005 року. Однак законопроект №4389-1, який пропонував вирішення цієї проблеми і був підтриманий Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, згодом був суттєво змінений до другого читання, через що його остаточна редакція, не враховує інтереси релігійних організацій.
“Громадський простір”