Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.01.2006. КИЇВ. В Державному департаменті України з питань виконання покарань відкрилась виставка художньо-прикладної творчості засуджених до позбавлення волі

В Державному департаменті України з питань виконання покарань відкрилась виставка художньо-прикладної творчості засуджених до позбавлення волі, яка присвячена Різдву Христовому. На відкритті виставки були присутніголова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України архієпископ Львівський і Галицький Августин (який увійшов до складу жюрі), заступник голови Державного департаменту України з питань виконання покарань Наталія Калашак – голова конкурсної комісії; заслужений діяч мистецтв України академік Володимир Слепченко. Проведення конкурсу художньо-прикладної творчості засуджених, присвяченного Різдву Христовому, є спільною акцією Державного департаменту України з питань виконання покарань та Української Міжконфесійної Християнської Місії “Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі”. У конкурсі, який проходив протягом двох місяців, взяли участь близько 2 тисяч засуджених зі всіх виправних колоній. На заключному этапі конкурсу представлено понад 250 художніх виробів на релігійну тематику, авторами яких є 217 засуджених.
“Я радий тому, що ця виставка викликала здоровий інтерес у громадскості і в засобах масовой інформації, — наголосив у слові вітання архієпископ Августин. — Така виставка показує суспільству, що з засудженими треба працювати, допомагати їм.”
За труди на благо людини та сприяння в духовно-просвітницькій роботі головному редактору газети “Закон і обов’язок” Олександру Зубаню та кореспонденту Галині Крицяк владика вручив грамоти Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Колядками та церковними півнеспівами присутніх поздоровив хор “Покров”.
Виставка не має комерційного характеру. Після її завершення бажаючі могли придбати експонати, а кошти будуть зараховані на особисті рахунки авторів. Організатори конкурсу розраховують, що творчі роботи засуджених будуть сприйняті не лише як мистецький твір, але і як заклик суспільству до взаєморозуміння.
В Україні близько 140 тисяч в’язнів. Одним з традиційних видів зайнятості вільного часу засуджених та розвитку їх професійних навичок є прикладна творчість. Для цього в установах виконання покарань діють гуртки, в організації роботи яких допомагають педагогічні працівники загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, які існують при установах. Проведення виставок виробів засуджених передбачається і надалі.

Подготовил Максим Брусника