Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Поздравления общественных и политических деятелей

23.11.2005. КИЇВ. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин привітав з ювілеєм Блаженнішого Митрополита Володимира
У привітанні Голови Верховної Ради говориться: «Ваше Блаженство! Прийміть найщиріші вітання з нагоди Вашого визначного світлого ювілею, який з радістю і піднесеністю відзначає в ці дні православний люд.
Ваш життєвий шлях є зразком невтомного, самовідданого християнського архієрейського служіння Церкві та українському народові, яке Ви гідно несете впродовж багатьох років, щедро засіваючи духовну ниву добром і милосердям.
Беззаперечна відданість християнським ідеалам, глибина духовних переконань, невтомна праця й невичерпна мудрість завжди давали Вам змогу достойно долати всі труднощі та незгоди.
Найціннішим внеском у скарбницю справ Божих є спасенні Вашою добротою людські душі та добрі діла, які належно оцінені державою і Церквою.
Загальновідомою є Ваша багатогранна діяльність з піднесення ролі Церкви в житті українського суспільства задля збереження і примноження його наріжних духовних цінностей, традицій, культури. За час Вашого мудрого керівництва Православною Церквою в Україні значно зросла кількість її парафій, побудовані тисячі нових храмів, відкриті дитячі недільні школи. Багатотисячними накладами сьогодні виходять у світ різноманітні духовно-просвітницькі видання, транслюються теле- та радіопрограми, звершується соціальне служіння, таке необхідне нині в нашому суспільстві.
Тож нехай і далі Господь допомагає Вам у Ваших добрих справах, дарує духовну й тілесну міць, життєвий оптимізм і наснагу на довгі роки життя, сповнені новими здобутками на благо Церкви й України”.

28.11.2005. КИЇВ. Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров привітав Блаженнішого Митрополита Володимира
В привітанні говориться: «Впевнений, що держава і Церква як рівноправні партнери, черпаючи силу та наснагу з чистого і вічного православного джерела, закладуть надійне підґрунтя нашого демократичного поступу в новому тисячолітті. А ваш життєвий шлях, невтомна праця на духовній ниві для нас стануть взірцем ревного служіння Православній Церкві та Україні».

21.11.2005. КИЇВ. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Анатолій Кінах привітав Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира з ювілеєм
У привітанні говориться: «Велика заслуга у тому, що ми сьогодні краще починаємо усвідомлювати визначне історичне значення духовного та цивілізаційного вибору наших предків належить Українській Православній Церкві та, насамперед, Вам — її Предстоятелю. Завдяки Вашій шляхетності, подвижництву і усвідомленню своєї високої місії склалася нова атмосфера у взаєминах між державою і Церквою, що суттєво позначилося на характері релігійного життя та надало потужного імпульсу духовного відродження українського народу. Дай Вам Боже сил і здоров’я у всіх Ваших високих і благородних діяннях”.

28.11.2005. КИЇВ. Блаженнішого Митрополита Київського Володимира привітав з ювілеєм перший Президент України Леонід Кравчук
У привітанні говориться: «Важко переоцінити Ваш особистий внесок у налагодження спокійного продуктивного діалогу між українськими церквами, міжконфесійних стосунків. У найскладніший час відродження української державності Ви є одним із активних провідників православної спільноти України, людиною, яка увібрала в себе всю велич любові до Бога і рідного народу. Нехай допоможе Вам Бог у великій подвижницькій праці на благо України».
Як голова Української ради миру Леонід Кравчук нагородив Почесною відзнакою І ступеня Блаженнішого Митрополита Володимира, Предстоятеля Української Православної Церкви, — «за вагомий особистий внесок у миротворчу справу в ім’я миру, гуманізму та справедливості».

28.11.2005. КИЇВ. Леонід Кучма надіслав на ім’я Його Блаженства вітання
“Ваше Блаженство, прийміть мої найщиріші вітання з нагоди Вашого 70-ліття. Загальновідомими і повсюдно шанованими є ваші турботи по утвердженню засад віри, гуманізму, відродження духовних цінностей, моральності українського народу. Ваше благочесне життя і доброчинна діяльність знаходять розуміння і визнання у тих, хто потребує втіхи, душевного тепла, щирої любові. Не маю сумніву, що мудрість, виваженість і толерантність і надалі підноситимуть торжество святого Православ’я, сприятимуть миру і злагоді у суспільстві. Нехай Господь благословляє Вас доброю долею і довгим віком. Дарує Вам щастя, здоров’я і силу духу, наснагу в усіх добрих справах”, — побажав Леонід Кучма.

23.11.2005. КИЕВ. За укрепления дружбы между народами Митрополит Владимир награжден орденом «Почета» Российской Федерации
По поручению Президента России Владимира Путина награду должен был вручить премьер-министр Михаил Фрадков, однако из-за перенесения визита премьер-министра Указ о награждении зачитал и вручил орден Чрезвычайный и Полномочный Посол России в Украине В. Черномырдин. В своем слове в честь Блаженнейшего Митрополита Виктор Степанович отметил выдающуюся роль юбиляра в возрождении духовности народов Украины и России, укреплении дружбы и сотрудничества между братскими странами.

23.11.2005. КИЕВ. Национальная академия наук Украины поздравила Блаженнейшего Митрополита с юбилеем
«Ваше высокое служение Богу, Православной Церкви, народу Украины снискали большое уважение и благодарность верующих православного мира», говорится в поздравлении президента НАНУ академика Бориса Патона.

23.12.2005. МОСКВА. Блаженнейшего Митрополита Владимира поздравила заместитель председателя Государственной думы РФ
В поздравлении Любови Слиски говорится: «Ваше Блаженство! Сердечно поздравляю Вас со значительной вехой на Вашем жизненном пути — 70-летием со дня рождения! Эта дата знаменательная, поскольку неразрывно связана с великими событиями в истории мира и нашей Православной Церкви, с возрождением Православия и оживлением церковной жизни в России и в Украине. Крепкого Вам здоровья и долгого служения на ниве духовного возрождения и сближения православных».

23.11.2005. КИЕВ. Голова Верховного суда Украины Василий Маляренко поздравил Блаженнейшего от имени всех судей
Поздравляя Митрополита Владимира, Василий Маляренко отметил важнейшую роль Православной Церкви в созидании и укреплении морально-нравственной и правовой составляющей украинского общества.

23.11.2005. СІМФЕРОПОЛЬ. Голова Верховної Ради АР Крим Борис Дейч і голова Ради міністрів АР Крим Анатолій Бурдюгов привітали Блаженнішого Митрополита Володимира з ювілеєм
У привітанні говориться: “Ваше Блаженство, шановний Владико Володимире! Верховна Рада Автономної Республіки Крим і Рада міністрів Автономної Республіки Крим щиросердечно вітають Вас з 70-річчям з дня Вашого народження!
З великою повагою до Вас маємо честь засвідчити про те, що кримчани з особливою теплотою і вдячністю цінують Ваші зусилля, направлені на збереження миру між людьми різних релігійних переконань і поглядів, прислуховуються до Вашого твердого, серцем вистражданого слова пастиря, яке завжди закликає всіх нас знаходити силу та творчий потенціал в нетлінних і вічних християнських цінностях, без яких не може бути стабільності в державі, порозуміння і злагоди в суспільстві. Тому так важливо, що Ви завжди з великою віддачею духовних і тілесних сил, прикладом свого життя спонукаєте, щоб шлях кожного із нас пролягав до храму видимого і храму наших душ, де єдиним господарем і суддею можуть бути Божі заповіді і власне сумління.
Ви являєте собою людину мудрості і благочестя і як досвідчений керманич ведете церковний човен шляхом миру серед моря людської злоби і пристрастей.
За роки Вашого Первосвятительського служіння. Ви неодноразово з пастирськими візитами відвідували благодатну кримську землю, на якій тисячу років тому була дарована Свята Православна віра нашому народу і завжди своїми наполегливими молитвами і проповідями Ви надихали кожного із нас на духовну працю, моральне удосконалення, нагадували про святий обов’язок пошани до ближнього, про відповідальність перед Богом.
У цей святковий день бажаємо Вам добра і щастя з глибокою вірою в те, що Ваші гарячі молитви за духовне відродження нашого народу принесуть усім нам радість і Боже благословення”.

23.11.2005. КИЇВ. Міністр оборони України Анатолій Гриценко привітав Митрополита Володимира з ювілеєм
“Добре відомо, яких моральних зусиль, витримки, наполегливості, сердечної щедрості, християнського миролюбства вимагає Ваша відповідальна діяльність на благо народу. У наш нелегкий час Ви несете людям Слово Боже, робите все можливе для їх духовного збагачення. У цей пам’ятний день бажаю Вам, Ваше Блаженство, духовної радості, міцного здоров`я на многая літа, успіхів у Вашій невтомній і шляхетній діяльності. Нехай Господь завжди буде Вам твердою опорою в житті, джерелом надії, радості і миру”, — побажав у своєму вітанні Анатолій Гриценко.

23.11.2005. КИЇВ. Служба безпеки України привітала Блаженнішого Митрополита Володимира з його 70-річчям
Служба безпеки України на чолі з керівником І. Дріжчаним привітала Митрополита Володимира з ювілеєм. “Ваші праведні труди та постійна турбота стосовно відродження духовності у нашій країні слугують консолідації суспільства, розбудові національної державності і зміцненню авторитету України на міжнародній арені. Притаманна Вам мудрість, поміркованість та життєвий досвід є запорукою міжконфесійного миру і стабільності у державі. Впевнені, що Ваша благодатна праця на ниві Христовій і надалі приноситиме щедрі плоди задля утвердження Православ`я, християнської любові і процвітання українського народу. Як людині, котра обдарована Спасителем душевністю і високою гуманністю, бажаємо Вам міцного здоров`я, щастя, добра, нових досягнень в душпастирському служінні”, говориться у вітанні.

23.11.2005. КИЇВ. Міністр юстиції привітав Предстоятеля Української Православної Церкви з днем народження
“Ваше життя і архіпастирське служіння є зразком відданості християнським ідеалам і служіння Церкві та віруючій спільноті. Усі, хто знає Вас, визнають Ваш високий духовний авторитет як душпастиря і громадянина, глибину і щирість Ваших духовних переконань, доброту вашого серця, виваженість та мудрість. Саме тому Ви справедливо користуєтесь щирою повагою і любов’ю вірних Вашої Церкви, широких кіл українського суспільства. Дозвольте побажати Вам і у подальшому натхнення, фізичних і духовних сил, вагомих здобутків у служінні Богу та Україні”, — підкреслив у вітанні міністр юстиції Сергій Головатий.

28.11.2005. КИЇВ. Митрополита Володимира поздоровив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко
«Від імені керівництва Міністерства внутрішніх справ України та себе особисто, — звернувся у вітанні міністр внутрішніх справ, — прийміть щирі та сердечні вітання з нагоди Вашого славного ювілею. Ви, Ваше Блаженство, робите все можливе для збагачення духовного життя наших співвітчизників, несучи у багатомільйонні християнські душі осяйний вінець Віри, Надії й Любові. Нехай Вам доля, як рідна мати, стелить сувій довгих і щасливих літ, сповнених успіхами у Вашій священній і благородній діяльності».

23. 11. 205. КИЇВ. Голова Держдепартаменту України у справах релігій І. Бондарчук привітав Блаженнішого Володимира з днем народження
У вітанні говориться: “Ваш життєвий шлях є зразком невтомного самовідданого християнського архієрейського служіння Церкві та українському народу, яке Ви гідно несете впродовж багатьох років, щедро засіваєте духовну ниву добром і милосердям. Загальновідомою є Ваша діяльність у піднесенні ролі Церкви у житті українського суспільства задля збереження, примноження його наріжних духовних цінностей, традицій, культури. Наочним свідченням цього є той факт, що за час Вашого мудрого керівництва Православною Церквою в Україні в кілька разів зросла чисельність її парафій, побудовано тисячі нових храмів, відкрито десять тисяч недільних шкіл, виходять численні духовно-просвітницькі видання, телепрограми тощо, звершується різнобічне соціальне служіння, край необхідне сьогодні для нашого суспільства. Тож нехай і надалі Господь допомагає Вам у Ваших добрих справах, дарує Вам духовну і тілесну міць, життєвий оптимізм і наснагу на довгі роки життя, сповнені новими здобутками на благо Церкви і України”.

23.11.2005. БАКУ. Председатель Управления мусульман Кавказа поздравил Митрополита Владимира
«Я всегда питал огромное почтение к Вашей мудрости и беспредельное уважение к Вам как к человеку, которого я считаю высоким образцом служения священным идеалам. Мне доставляет истинную душевную радость от имени мусульман Кавказа и лично от себя сердечно поздравить Ваше Блаженство со знаменательной жизненной вехой — семидесятилетием со дня рождения, пожелать Вам многих счастливых лет жизни и дальнейшей плодотворной деятельности во имя угодных нашему Единому Творцу целей», — говорит в поздравлении Шейх-уль-ислам Аллахшукюр Паша-Заде.

23.11.2005. МОСКВА — КИЕВ. Блаженнейшего Митрополита Владимира поздравили космонавты
Предстоятеля Украинской Православной Церкви поздравили космонавты Российской Федерации, сотрудники Центра, подготовившего первого космонавта планеты.
Начальник Центра подготовки космонавтов имени Ю.А. Гагарина Герой Российской Федерации, уроженец Украины, летчик-космонавт России генерал-лейтенант Василий Циблиев в своем поздравительном обращении написал: «Ваше Блаженство! Примите сердечные поздравления в связи с Вашим 70-летием. Желаем крепкого здоровья и дальнейших успехов во славу Господа нашего Иисуса Христа и наших братских славянских народов».
В подарок Предстоятелю Украинской Православной Церкви Блаженнейшему Митрополиту Владимиру на честь его семидесятилетия будет вручен раритетный экземпляр книги, изданной Российским государственным научно-исследовательским испытательным Центром подготовки космонавтов, за личными подписями руководящего звена — Василия Циблиева и летчика-космонавта Юрия Гидзенко. Книга доставлена в Киев доцентом Военно-Воздушной академии полковником Валентином Петровым. «Первый экземпляр книги, вышедшей тиражом в сто штук, вручен Президенту нашей страны, второй мы решили подарить Блаженнейшему юбиляру, в знак признательности его богословских и просветительных трудов». Предстоятелю УПЦ также будут вручены памятные уникальные снимки, сделанные в космосе, с оригинальными подписями выдающихся космонавтов планеты.

23.11.2005. КИЇВ. Президент Всеукраїнського громадського об’єднання “Союз Чорнобиль Україна” Юрій Андреєв привітав Блаженнішого Митрополита Володимира з ювілеєм
У привітанні, зокрема, говориться: “Ваше Блаженство! Чорнобильці сердечно вітають Вас, Ваше Блаженство, зі славним ювілеєм — 70-річчям з дня народження. Ми знаємо Вас як щирого патріота України, громадянина та вірного служителя Церкви, який підніс роль та значення Православної Церкви в сучасному житті української громадськості. Багато років Ви віддали відродженню духовності та моралі, збереженню миру і злагоди на древній священній українській землі. У день народження бажаємо Вам міцного здоров’я, довгих благословенних років життя, миру та спокою, сил та натхнення в святому служінні на благо нашої Церкви і Батьківщини”.

23.11.2005. КИЕВ. Делегация Министерства обороны Украины поздравила Блаженнейшего Митрополита
От имени министра и личного состава Министерства обороны Предстоятеля УПЦ приветствовал генерал Илья Тищенко. Он зачитал приветственный адрес и вручил Блаженнейшему Владыке медаль Министерства обороны за труды в деле патриотического воспитания молодежи.

23.11.2005. ЧЕРНОВЦЫ. Президент Межрегионального объединения «Румынская община Украины» И. Попеску поздравил с юбилеем Блаженнейшего Митрополита Владимира
В поздравлении говорится: «По случаю Вашего 70-летия примите, Владика, от имени православных румын Украины наши сердечные поздравления и пожелания крепкого здоровья на многие лета. Просим Ваше Блаженство не переставать возносить молитвы ко Господу, Пресвятой Его Матери и всем святым во благо нашей канонической Православной Церкви и народа Божия».

23.11.2005. КИЇВ. Петро Симоненко привітав Предстоятеля УПЦ
Лідер Комуністичної партії України народний депутат України Петро Симоненко привітав Блаженнішого Митрополита Володимира з сімдесятиліттям. Політик побажав Предстоятелю міцного здоров’я для плідного звершення духовних трудів на благо Церкви і держави.

23.11.2005. КИЇВ. Лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук привітав Предстоятеля УПЦ
Лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук привітав Блаженнішого Митрополита Володимира з сімдесятилітнім ювілеєм, побажав Предстоятелю усіх духовних і земних благ.

23.11.2005. КИЕВ. Александр Мороз поздравил Блаженнейшего Митрополита Владимира
Лидер Социалистической партии, поздравляя Предстоятеля Православной Церкви Украины, отметил особые заслуги Блаженнейшего Митрополита в созидании и возрождении настоящей духовности Украины.

23.11.2005. КИЕВ. Блок Юлии Тимошенко преподнес Блаженнейшему Митрополиту Владимиру семьдесят алых роз
Вручая его от имени Юлии Тимошенко на сцене Дворца «Украина», народный депутат Валентин Зубов заявил, что лидер их блока и вся фракция горячо поздравляют Блаженнейшего Владыку, всегда поддерживали и будут поддерживать каноническую тысячелетнюю Церковь Украины.

23.11.2005. КИЕВ. Виктор Янукович поздравил Предстоятеля УПЦ
Виктор Федорович поблагодарил Блаженнейшего Митрополита за его труды по восстановлению святынь Украины, возрождению Церкви и духовности.

23.11.2005. КИЕВ. Петр Порошенко и Андрей Деркач поздравили Предстоятеля УПЦ
Известные политики преподнесли Блаженнейшему Митрополиту букеты цветов, пожелали архипастырю благоуспешных трудов во имя Православия и Украины.

23.11.2005. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит удостоен медали главного вуза страны
Ее с поздравлениями и пожеланиями добра вручил юбиляру ректор Киевского национального университета имени Тараса Шевченко академик Виктор Скопенко.

23.11.2005. КИЕВ. Лидеры СДПУ(о) поздравили Предстоятеля УПЦ
Народные депутаты Нестор Шуфрич и Григорий Суркис посетили резиденцию Блаженнейшего Митрополита и поздравили именинника с юбилеем. Депутаты подчеркнули особую роль Блаженнейшего в возрождении духовности, утверждении норм демократии и прав человека в Украине.

23.11.2005. КИЕВ. Наталья Витренко поздравила Блаженнейшего Митрополита с 70-летием
Известный политический деятель заверила Предстоятеля УПЦ, что прогрессивные социалисты отстаивали и отстаивают права Украинской Православной Церкви как исторической основы и фундамента духовности и морали украинского народа и государства.

23.11.2005. КИЇВ. Омбудсмен України Ніна Карпачова привітала з ювілеєм Блаженнішого Митрополита Володимира
У привітанні говориться: “Ваше Блаженство! Прийміть найсердечніші і найщиріші вітання з нагоди Вашого 70-річного ювілею.
До Вашої світлої особистості, одного з найосвіченіших православних ієрархів, першого глави Української Православної Церкви, призначеного у повній відповідності з церковними канонами історичним Харківським Архієрейським Собором УПЦ, мудрої людини з дивовижним життєвим досвідом, пастиря, для якого над усе є вірне служіння Церкві і народові України, звертають сьогодні свої вдячні серця мільйони і мільйони віруючих. Це завдячуючи Вашим незмінним духовним якостям — миролюбству та завжди виваженій толерантності — сходила Божа благодать і мудрість на душі і серця прихожан у найважчі в історії держави часи, зокрема під час останніх президентських виборів. Пастирське слово кликало до відповідальності тих, хто сіяв бурю і політичні шторми, а то й ладен був розшматувати здавна єдину землю на удільні князівства, а людей поділити за вірою, національністю, мовою та політичними переконаннями.
Ваша глибока віра в те, що ми подолаємо всі непорозуміння і негаразди, які сколихнули сьогоднішнє життя в Україні, дає впевненість у збереженні й на майбутнє громадянського миру в державі та незмінно шанобливого ставлення до людини, до її життя як найвищої міри всього сущого на землі. Це є ще одним переконливим доказом того, що сьогодні, як і завжди, церква разом зі своїм народом.
Маю особливу приємність звертатися до Вас і як до свого колеги-юриста, котрий, окрім духовної освіти, отриманої в Одеській семінарії та Ленінградській духовній академії, успішно набув і юридичного фаху. Це видається справді неймовірним, адже духовній особі та ще й за радянських часів отримати світську освіту було практично неможливо. Ви здолали й цей рубіж, і це свідчить про Вашу цілеспрямованість і наполегливість у досягненні поставленої мети.
Як омбудсмен України вдячна за Вашу моральну підтримку моєї повсякденної діяльності, за постійну увагу до проблем прав і свобод людини в Україні, зокрема до утвердження конституційного права особистості на свободу світогляду і віросповідання. Мене, як і інших громадян України, кожного разу спонукають до роздумів Ваші глибокі коментарі-відповіді в щоденних ранкових випусках програми «Церковний календар» на Першому каналі телевізійного мовлення.
Споглядаючи з радістю впевнений хід упродовж більш ніж десяти останніх років церковного корабля України під Вашим духовним керівництвом, подумки складаю шану мудрості і мужності ієрархів, які у складних політичних та релігійних умовах довірили Вам цей відповідальний перед Богом і людьми пост — Предстоятеля Української Православної Церкви.
І хай поважний ювілей укрив Вашу голову сивиною, а останні надзвичайно напружені роки роботи додали Вам рубців на серці, але разом з тим, вони наочно явили світові Вашу первосвятительську мудрість, твердість духу і незламну вірність заповідям Господнім та канонічному православ’ю.
Як і завжди, щиро прошу, щоб Господь дарував Вам здоров’я, многая і благая лєта, зміцнював Вас у несінні Вами нелегкого служіння на благо Церкви і народу України”.

23.11.2005. СИМФЕРОПОЛЬ. Народный депутат Украины Леонид Грач поздравил Блаженнейшего Митрополита Владимира с юбилеем
В поздравлении от имени Всеукраинского объединения «Наследники Богдана Хмельницкого» народный депутат Украины Леонид Грач пишет: «Ваше Блаженство, Блаженнейший Митрополит всея Украины Владимир! В эти благодатные для всех православных и благочестивых людей дни преддверия начала Рождественского поста Вы празднуете 70-летие. Верная Господу и любящая Вас во Христе православная паства сердечно обращается к Вам как к отцу отцов и пастырю пастырей. К знаменательной дате, ко дню Вашего рождения, в Ваш адрес идут со всех концов Украины, России и всего мира многочисленные поздравления. Самые теплые пожелания направил Вам Крым в лице Высокопреосвященнейшего митрополита Лазаря, республиканского благочинного протоиерея Георгия (Северина), настоятелей монастырей, храмов, всех верующих. Украина в лице православных, а это практически вся страна, поклонилась Вам в ноги за верное служение Православной Церкви, за непоколебимую и мужественную позицию по укреплению единой канонической Церкви. Ваше Блаженство! Разрешите поздравить Вас с этим важным юбилеем от имени Всеукраинского объединения «Наследники Богдана Хмельницкого». «Наследники Богдана Хмельницкого», выступающие наряду с прогрессивными политическими целями за торжество Православия на Украине, за чистоту веры канонической Украинской Православной Церкви, за укрепление дружеских связей со славянскими народами, выражают Вам свою искреннюю благодарность за тот огромный вклад, который Вы внесли и вносите ежедневно и ежечасно кропотливыми трудами и молитвами в святое дело православной веры и утверждения благочестия на нашей благословенной земле. Низкий поклон Вам за это, искренние пожелания доброго здравия, мира, счастья. Вместе со всеми православными мы поем Вам «Многая лета!» в день, когда по решению Священного Синода повсеместно в церквах УПЦ будут возноситься за Вас молитвенные воззвания, а в полдень небо нашей страны огласится в Вашу честь колокольным звоном всех церквей. Пусть молитвенные воздыхания верующих, пусть этот многотысячный колокольный звон станут для Вас новым источником сил в молитвенном стоянии. Пусть под Вашим руководством Православная Украина с Божией помощью одолеет окончательно тьму расколов и ересей.
Многая лета!»

23.11.2005. КИЇВ. З ювілеєм Блаженнішого Митрополита Володимира привітали колективи ВАТ «Київхліб» та науковці Української академії аграрних наук
З нагоди 70-річчя з дня народження Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира привітали плодами своєї праці колективи ВАТ «Київхліб» та науковці Української академії аграрних наук. Вітальне слово виголосив директор Інституту землеробства УААН, академік Віктор Сайко: “Ваше Блаженство! Прийміть найщиріші привітання і поздоровлення з нагоди Вашого 70-річчя! Своїм самовідданим Божим служінням в епіцентрі православної християнської віри — Києво-Печерській Лаврі — Ви освячуєте душі, запалюєте серця, просвітлюєте розум! Ваш життєвий досвід, щедро примножений Вірою, Надією і Любов’ю, є нескінченним джерелом добра для людей, для Церкви, для України. Милістю Божою Ви надихаєте і наставляєте кожного на шлях спасіння і ведете паству до вічної благодаті. Людське життя, як незрівнянний, неперевершений дар Всевишнього, Ви підносите до найвищих духовних висот Царства Божого. Земний уклін Вам, повага й честь!”
До ювілею Блаженнішого Митрополита Володимира на хлібокомбінаті №1 виготовлено вітальний коровай, а працівники булочно-кондитерського комбінату розробити та запровадили у виробництво новий вид хліба — «Володимирський».

24.11.2005. КИЕВ. Виталий Кличко поздравил Блаженнейшего Митрополита Владимира
Знаменитый спортсмен поздравил Предстоятеля УПЦ с юбилеем и пожелал всех духовных и земных благ. Виталий Кличко подарил альбом по искусству и попросил Его Блаженство окрестить своего ребенка. В знак признательности Владыка-юбиляр подарил Виталию Кличко икону всех преподобных Печерских.

23.12.2005. КИЇВ. Блаженнішого Митрополита Володимира привітав голова столичної Печерської райдержадміністрації
У вітанні Анатолія Коваленка говориться: “Ваше Блаженство! Щиро зичу Вам здоров’я на довгі роки, бадьорого настрою, творчого запалу, щастя і благополуччя. Нехай кожен день Вашого життя буде щасливим і радісним”.

24.11.2005. КИЇВ. Політичні і громадські лідери України і Росії надіслали на ім’я Його Блаженства вітальні телеграми
Свої вітання надіслали голова Ківерцівської районної державної адміністрації Волинської області А. Грицюк, миколаївський міський голова В. Чайка, хмельницький міський голова М. Приступа, голова Оболонської районної ради та виконавчого органу Оболонської районної ради Києва і державної адміністрації М. Товкач, голова ТРК “Київ” В. Ткачук, прокурор Дніпропетровської області В. Шуба, голова обласної державної адміністрації А. Аваков, голова Харківської обласної ради О. Шаповалов, маріупольський міський голова Ю. Хотлубей, голова Чернігівської обласної ради В. Ковальов, голова Синельниківської райдержадміністрації В. Альохін, керівник Апарату Верховної Ради України В. Зайчук, голова Сумської обласної державної адміністрації М. Лаврик, голова Сумської обласної ради М. Берфман, міністр праці і соціальної політики АР Крим В. Чуриков, голова Дніпропетровського апеляційного господарського суду В. Плевако, голова Хмельницької державної адміністрації І. Гладуняк, ректор Ужгородської Богословської академії диякон-професор В. Бедь, криворізький міський голова Ю. Любоненко, харківський міський голова В. Шумілкін, мер міста Ростова-на-Дону М. Чернишев, губернатор Білгородської області Російської Федерації Є. Савченко, голова комітету Державної думи Російської Федерації у справах культури Й. Кобзон, міністр в внутрішніх справ України Ю. Луценко, замісник повноважного представника Президента Російської Федерації в південному окрузі пан Анпілогов.

24.11.2005. КИЇВ. Посол Угорської Республіки в Україні Янош Тот привітав Митрополита Володимира з ювілеєм
“Дозвольте від усієї душі побажати Вам невичерпної енергії, наснаги, відмінного здоров’я, довгих років життя і успішної праці на вашому святому поприщі. Користуючись нагодою, ще раз засвідчую свою глибоку повагу до Вас особисто і очолюваної Вами Української Православної Церкви”, — підкреслив у вітанні пан Янош Тот.

24.11.2005. КИЕВ. Всеукраинское объединение «Держава» поздравило Его Блаженство с юбилеем
“Выражаем Вашему Блаженству свою глубочайшую признательность и безграничную благодарность за неисчислимые труды во имя созидания духовного единения и процветания Украины. В Вашем лице Православная Церковь обрела верного и надежного хранителя апостольских преданий, мудрого архипастыря и отца, а Украина — пламенного патриота, искусного дипломата, убежденного и ревностного поборника Православия церковного единства. Желаем Вам, Блаженнейший Владыка, пасхальной радости, доброго здоровья, духовной крепости, чтобы долгие годы совершалось Ваше высокое и спасительное апостольское служение на благо Святой Церкви и Отечества», говорится в поздравлении.

24.11.2005. КИЕВ. Лидер «Трудовой Украины» поздравил Предстоятеля УПЦ
В поздравлении народного депутата Валерию Коновалюка, в частности, говорится: «В этом году Вам, выдающемуся сыну земли украинской, исполняется 70 лет. Тринадцатый год Вы возглавляете крупнейшую религиозную конфессию страны — Украинскую Православную Церковь. Убежден, что многим государственным деятелям есть чему поучиться у Вас, всегда спокойного, готового к диалогу, но чрезвычайно твердого в убеждениях человека. Именно такая личность, такой пастырь сегодня нужен народу Украины».

24.11.2005. КРИВИЙ РІГ. Криворізька міськрада нагородила Митрополита Володимира нагрудним знаком «За заслуги перед містом»
Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України Криворізька міська рада нагородила нагрудним знаком «За заслуги перед містом» III ступеня. У грамоті про нагородження зазначено: «за велику благовісницьку, духовно-просвітницьку діяльність серед жителів регіону та з нагоди 70-річчя з дня народження».

24.11.2005. КИЇВ. Федерація футболу України надіслала привітання Митрополиту Володимиру
Народний депутат України Григорій Суркіс від імені Федерації футболу України привітав з ювілеєм Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира: «Завдяки Вашому подвижництву примножуються людські ідеали гуманізму, добра та терпимості. Ви відновлюєте традиційну місію Церкви — запоруки соціальної стабільності й об’єднання українців навколо загальних моральних пріоритетів справедливості і патріотизму, миротворчості і добродійності, творчої роботи і родинних цінностей. Зичу Вам, шановний Владико, міцного здоров’я, творчого натхнення на многії літа. Нехай Ваш авторитет, мудрість, працелюбність, наполегливість і благородне покликання й надалі сприятимуть відродженню духовності та процвітанню держави».

24.11.2005. КИЇВ. Співробітники Прес-служби Української Православної Церкви привітали Блаженнішого Митрополита Володимира
З сімдесятилітнім ювілеєм Його Блаженство привітали співробітники прес-служби УПЦ на чолі з керівником Василієм Анісімовим. Подарунок від журналістів — том віршів Сергія Єсеніна — улюбленого поета Предстоятеля — і найкращі побажання у день народження. Блаженніший подякував співробітникам прес-служби за труди і благословив на подальші творчі звершення.

24.11.2005. КИЕВ. С юбилеем Блаженнейшего Митрополита Владимира поздравил Керченский союз казаков
В поздравлении говорится: «Ваше Блаженство! Керченский союз казаков поздравляет Вас с 70-летием. Здравия, долгоденствия и помощи Божией в несении Предстоятельского креста искренне желаем Вам».

24.11.2005. КИЇВ. Блаженнішого Митрополита Володимира поздоровив з ювілеєм єпископ Церкви християн віри євангельської України Михаїл Паночко
У привітанні, зокрема, говориться: “Щиро вітаю Вас з ювілеєм — 70-річчям від дня народження. Бажаю Вам здоров’я, добробуту та Божого благословення у житті”.

22.11.2005. МОСКВА. Председатель правления Международного христианского фонда Десницы св. Иоанна Крестителя Валерий Новоскольцев поздравил Блаженнейшего Митрополита Владимира с юбилеем
В поздравлении говорится: «Ваше Блаженство, дорогой Владыка Владимир!
Примите наши сердечные поздравления с 70-летием. Желаем крепкого здоровья и дальнейших успехов во славу Господа нашего Иисуса Христа и наших братских славянских народов Украины и России. Многая лета Вам, дорогой Владыка!»

24.11.2005. КИЇВ. Посол Держави Ізраїль в Україні Наомі Бен-Амі поздоровила Блаженнішого Митрополита Володимира з 70-літтям
У поздоровленні говориться: “Прийміть мої щирі вітання з приводу Вашого 70-річного ювілею та найщиріші побажання міцного здоров’я, добра, щастя і благополуччя. Бажаю, щоб усі Ваші помисли, пов’язані з турботою про майбутнє народу України, здійснилися, а Ваш визначний особистий внесок у справу відродження духовності в Україні назавжди залишився у серці народу, з яким Ви розділяєте і радощі, і скорботи. Сподіваюсь, що добрі стосунки сприятимуть подальшому розвитку дружніх відносин між нашими країнами. Прийміть, Ваше Блаженство, запевнення у моїй щирій повазі”.

24.11.2005. КИЇВ. Президент Українського біблійного товариства Анатолій Глухівський та генеральний секретар Роман Вовк поздоровили Блаженнішого Митрополита Володимира з ювілеєм
У листі до Блаженнішого Володимира говориться: “Щиро вітаємо Вас з мудрим ювілеєм! Бажаємо Вам доброго здоров’я, Божих благословень, натхнення у праці на благо Церкви, яку Ви очолюєте, і усього українського народу! Дякуємо за постійну підтримку товариства, як в час його становлення, так і в постійній праці. Нехай мир Христовий, який випромінює Ваше обличчя, зігріває небесним теплом усіх, хто має щастя спілкуватися з Вами! Многая Вам літа!”

24.11.2005. КИЇВ. Предстоятеля УПЦ вітають громадські та державні діячі
Телеграмами з вітаннями на ім’я Предстоятеля УПЦ надійшли від першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка, першого віце-прем’єр-міністра України Станіслава Сташевського, депутата Державної думи РФ А. Васильева, голови законодавчого зібрання Ростовської області А. Попова, голови антимонопольного комітету України Олексія Костусєва, народних депутатів України С. Довгого, Ю. Коломійцева, С. Осики, голови Закарпатської обласної держадміністрації О. Гаваші, губернатора Білгородської області (Росія) Є. Савченка, заступника голови Дніпропетровської облради Г. Булавки, голови Деражнянської районної ради В. Грігорішена, чернігівського та чернівецького міських голів О. Соколова і М. Федорука, мера міста Новомосковська І. Літвіщенка, радника мера Москви С. Зотова. Свої вітання надіслали голова Фонду єдності православних народів В. Алексєєв, ректор Київського національного торгівельно-економічного університету А. Мазаракі, президент “Дому Європи в Україні” В. Кугаєв, голова правління “Лукойл-Нафтохім” С. Чмихалов, генеральний директор Банктнотно-монетного двору НБУ Р. Арешкович, верховний отаман Союзу козачих військ Росії генерал В. Водолацький і отаман козаків Севастопольського полку А. Воробйов, голова Державної митної служби України Олександр Єгоров.