Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.11.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Відбулося святкування 5-ї річниці від дня заснування міського товариства жінок-інвалідів

За благословенням архієпископа Хмельницького і Шепетівського Антонія у святкуванні взяв участь протоієрей Олександр Дацюк, який, зокрема, сказав, звертаючиись до зібрання товариства жінок-інвалідів: “Щиро вітаю усіх з 5-ю річницею створення Хмельницького міського товариства жінок-інвалідів, такої потрібної організації, основним напрямком діяльності якої є допомога тим, хто не просто важко хворий, але прикутий до інвалідного візка, або ліжка.
Один із святих отців казав, відповідаючи на запитання свого учня, який страждав і впадав у великий сум з приводу своїх хвороб: «Не впадай у смуток, сину! Твоя хвороба є спасінням для душі. Якщо ти своїми справами подібний до заліза, то вогонь страждання очистить тебе від іржі, якщо ти – золото, то вогонь страждань надасть ще більшого блиску твоїм чеснотам».
Саме ці слова я хочу сказати сьогодні Вам, шановні інваліди і нехай вони додадуть Вам мужності та впевненості, адже тілесні хвороби не завжди зумовлюють ступінь щастя людини, тому що людина є створінням, яке складається з тіла і душі.
Вам добре відомо, що душа може боліти, приносячи неймовірні страждання цілковито здоровій людині, але й навпаки – радіти, коли тіло зовсім і не може похвалитися міцним здоров’ям. Саме стан душевний вносить у життя те, що ми називаємо гармонією і щастям.
З життєписів святих угодників Божих нам відомо багато фактів, коли людина, будучи вражена страшною хворобою не лише зберігала душевний спокій, але, більше того, ще й зціляла інших від різноманітних хвороб, дякуючи Богу, що Господь відвідав її, і навіть боячись позбутися тілесної хвороби, яка дана Господом для спасіння душі. Так Преподобний Пімен Великий, який народився і прожив усе життя у хворобах, саме завдяки цьому залишився чистим від гріховного бруду. Характерним є те, що він усе життя просив для себе у Господа не зцілення, а, навпаки, примноження хвороб. Духовна мужність дозволяла йому усе терпіти з радістю й подякою Господу. Саме Прп. Пімену Великому належать слова, які сьогодні так корисно пам’ятати кожному з нас – «… однакову нагороду отримують і хворі і ті, хто слугує їм» — як це повчально, як важливо про це ніколи не забувати, особливо тим людям, які слугують і мають турботу про хворих.
Маючи міцну віру у Господа, православна людина бажає краще терпіти хвороби у земному житті, щоб мужнє перенесення страждань визволило її від вічних мук. І взірцем для нас такого подвигу є угодники Божі, лише один вигляд яких і мужнє перенесення хвороб з ангельським терпінням слугувало для усіх, хто їх бачив великим уроком і повчанням.
Користуючись нагодою, хочу подякувати усім, хто не залишається байдужим, але допомагає, творячи милостиню, тим, хто цього найбільш потребує – нашим жінкам-інвалідам. Пам’ятайте слова Святого Письма, де говориться: «Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть».
Хочу також додати, що товариство жінок-інвалідів м. Хмельницького і особисто Архієпископа АНТОНІЯ зв’язує від самого початку існування товариства велика дружба. З благословення нашого Архіпастиря, Хмельницьке єпархіальне управління УПЦ нерідко виділяє допомогу членам товариства. Дякую Вам за те, що приймаєте наші небагаті дари!
До сьогоднішнього свята Хмельницьке єпархіальне управління УПЦ також надало допомогу товариству жінок-інвалідів солодощами на загальну суму 1000 грн.
Тож, нехай Господь кріпить Вас і подає усе необхідне для життя і спасіння!”