Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.11.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Архієпископ Антоній звернувся з привітанням до учасників науково-теоретичної конференції «Українське козацтво: минуле, сучасне, майбутнє»

У привітанні владики, зокрема, говориться: “Від імені Православних віруючих Хмельницької єпархії Української Православної Церкви я щиро дякую усім, хто причетний до праці по вивченню і відродженню традицій славетного Українського козацтва!
Своїм служінням на благо народу українське козацтво сьогодні уподібнюється прославленим козакам XVII-XVIII сторіччя, які, не жаліючи життя, вели боротьбу з «нехристами» на теренах нашої Неньки-України, захищаючи мир та злагоду.
Приємно констатувати факт, що сучасна діяльність козацьких громад, як і завжди було це в історії, тісно пов’язана з Православ’ям. Козаки були і залишаються істинно-православними християнами, а служіння народу, захист Православної віри є для них змістом життя.
Керуючись апостольською настановою зберігати і дотримуватися миру, основну свою мету Православна Церква сьогодні вбачає у подоланні наслідків тоталітарного минулого, яке жорстоко намагалося знищити дорогоцінний скарб нашого боголюбивого народу – його віру.
Перед Православ’ям стоїть багато нагальних проблем спрямованих на виконання прямого християнського обов’язку: нести світло віри Христової та служити Христу через служіння своєму ближньому.
Сьогодні, як ніколи, ми мусимо пам’ятати, що Христос та віра у Нього можуть з’єднати та згуртувати наш славний народ навколо спільної мети – відродження нашої незалежної України, бо лише у Христі «ми живемо, рухаємося та існуємо» (Діян. 17, 28). Тому, звертаюсь і до усіх учасників конференції: нехай Ваша робота сприятиме святій справі об’єднання козацьких громад України в ім’я миру, злагоди, спокою та спільної праці на благо нашої Держави!
Вірю – ми неодмінно, об’єднавшись, у напруженій співпраці наблизимо час, коли Православна Церква та її місія у суспільстві, стануть керівним духовним фактором в історії нашого рідного Подільського краю та Українського народу!
Нехай у Ваших домівках, як у всій Україні, панує мир, злагода та добробут, віра та надія нехай ніколи не покидають Вас у всіх благих починаннях, а світлі сподівання додадуть сил, снаги та терпіння!
Тож, нехай Всемилостивий Господь благословляє усіх Вас і увесь наш багатостраждальний український народ та дарує усе необхідне для життя і спасіння!”