Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.11.2005. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир: “Як греко-католицька, так і римо-католицька Церкви отримали команду: “На Схід!”

У актовому залі Києво-Печерської Лаври 14 листопада відбулась прес-конференція Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира. Його Блаженство відповів на запитання журналістів відносно проблем та перспектив церковно-державних відносин, торкнувся питань діалогу з католиками та іншими конфесіями, розповів про конфлікти православних з розкольниками з “київського патріархату” та місцевою владою, що їх підтримує, у Острозі (Рівненська область) і Рахманові (Тернопільська область).
На запитання, хто перешкоджає нормальному вирішенню ситуації у селі Рахманові, Його Блаженство відповів: “У першу чергу місцева влада — районна і обласна. Чиновники гальмують виконання судових рішень, шукають якісь документи, приймають незаконні постанови. Нині у силі залишається рішення про почергове богослужіння у храмі, на що наша сторона не погоджується. З того часу, коли Верховна Рада прийняла закон про почергові богослужіння, чиновники отримали можливість втручатись у релігійне життя. Штучно створюються конфліктні ситуації. Нещодавно народний депутат Лесь Танюк дав мені відповідь на моє звернення до Верховної Ради про перегляд цього закону, який в дійсності не приносить ніякої користі. У його відповіді було посилання на так звану Баламандрську конференцію. Та насправді на цій православно-католицькій зустрічі було заявлено, що унія не є способом об’єднання обох церков, оскільки себе не виправдала у історичній перспективі. А Танюк стверджує, що конференція прийняла рішення, яке нібито дозволяє почергові богослужіння. Такого, звичайно, не було. Ми ж спираємось на апостольське правило, яке вказує, що не можуть різні віросповідання мати один храм”.
Коментуючи ситуацію у Рівненській області, Його Блаженство сказав: “На жаль, питання не вирішене. Храм стоїть зачинений, “під сімома печатями”. Наші люди з одного боку, “київський патріархат” з іншого. Залишається велика напруга. Головна роль у розпалюванні конфлікту лежить на губернаторі Василю Червонію. Так, як колись заявляв Хрущов, що у 1980 році покаже по телебаченню останнього попа, сьогодні Червоній виголошує, що жодної парафії Української Православної Церкви на території Рівненської області не буде. Він підігріває міжконфесійні конфлікти. До того ж він призначив клірика “київського патріархату” чиновником, що регулює відносини Церкви і держави на місці. До самого ж Червонія нині офіційно звертаються як до члена церковної ради “київського патріархату”, а потім уже як до губернатора”.
“Ваше Блаженство, ви постійно вказуєте про важливість співпраці Церкви і держави. Чи не варто вже відділитись Церкві від держави?” — було одне із запитань журналістів. “Ми завжди шукаємо шляхи взаєморозуміння з державою, — відповів Предстоятель. — У нас, як і у більшості цивілізованих країн світу, Церква конституційно відділена від держави, але вона не може бути відділеною від народу чи суспільства, віруючих, які є громадянами України. Ми акцентуємо увагу на тому, що у нас різні методи і шляхи у служінні людині. Вже понад тисячу років минуло від заснування нашої Церкви, а одночасно і становлення державності. Історія показує, що ті роки, коли Церква розумно співпрацювала з державою, а держава поважала Церкву, були найкращими у нашій історії. Зараз як держава, так і Церква ставлять за мету добробут наших людей”.
Ще на прес-конференції було підняте питання про перенесення кафедри уніатів зі Львова до Києва, що відбулося в серпні цього року. Блаженні- ший Владика відповів: “Наша точка зору була висловлена неодноразово. До перенесення резиденції греко-католиків до Києва ми ставимось негативно. Факти свідчать про те, що як греко-католицька, так і римо-католицька Церкви отримали команду: “На Схід!”. Ми звертались особисто до нинішнього Римського Папи, просили відреагувати на наше прохання аби принаймні перенесення резиденції відкласти. Наш голос не був почутий. Прийшла відповідь, що це робиться заради окормлення віруючих людей, та ми сприймаємо цей крок як експансію ”.
Відносно об’єднавчого собору автокефалістів і “київського патріархату”, який запланований на 19 листопада, Його Блаженство відповів: “Одна сторона хоче приєднання, а інша об’єднання. Поміж так званою Українською Автокефальною Церквою та “київським патріархатом” немає спільної думки про об’єднання, так що, гадаю, справа ще не визріла для того, щоб її втілити у життя, так як це вони планують”.