Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.11.2005. КИЇВ. Перше престольне свято відбулось у храмі Святих Рівноапостольних царів Костянтина і Єлени

«Сьогодні храм Святих Рівноапостольних царів Костянтина і Єлени, вперше за 40 років, святкував своє престольне свято», — розповів настоятель храму іерей Сергій Орлов. Цікава історія цього храму. «Православія ревнителю, й раскола искоренителю …» — так починається тропар святителю Димитрію Ростовському, світське ім’я якого було Данило Туптало. Відомий у всьому світі просвітитель Русі, проповідник, літератор, композитор, драматург, автор Житія Святих, на яких виховуються покоління православних усього світу, жив, отримав освіту, прийняв чернечий постриг з ім’ям Димитрій, був ігуменом Кирилівського монастиря на Подолі.
У 1758р. при церкві Рівноапостольних царя Костянтина й матері його цариці Єлени, що на Подолі, було зведено триярусну цегляну дзвіницю з галереєю у стилі бароко за проектом видатного українського архітектора XVIII ст. І. Григоровича-Барського. На другому її ярусі було освячено каплицю на честь новоявленого святого Димитрія Ростовського. У 1865р. з метою розширення до дзвіниці було прибудовано теплу двоярусну трапезну трапезну церкву з трьома напівапсидами зі сходу і невеликою банею над вівтарною частиною, що була освячена на честь святителя Димитрія Ростовського.
На першому поверсі храму тоді була влаштована церковнопарафіяльна школа, а згодом Димитріївська церква перетворилась на значний духовно-освітній осередок Подолу. На початку 1930-х років у період посилених гонінь віруючих церковна громада храму Святих Рівноапостольних царів Костянтина і Єлени була ліквідована, храм зруйновано, верхні яруси дзвіниці і баня Димитріївської церкви розібрані. Будівля Димитріївського храму довгий час використовувалась як складське приміщення. У 1948 р. після того, як коштом церковної громади було відремонтовано фасад і дах храму, у церкві були відновлені богослужіння. Настоятелем храму до його закриття був о. Никон Сліпенько. Восени 1965р. релігійну громаду Димитрієвської церкви було ліквідовано, а у приміщенні храму обладнано шкільний спортивний зал, що був донедавна з’єднаний з будівлею школи критим одноповерховим переходом. Міжповерхові перекриття у храмі під час реконструкції будівлі були розібрані. Понад 40 років святиня знаходилась у полоні, допоки не з’явилися небайдужі люди, які відчули біль храму і не залишилися осторонь.
І от, Божою милістю храм, освячений Блаженнішим митрополитом Володимиром на честь Св. Рівноапостольних царів Костянтина і Єлени 13 жовтня 2005р., знову діє, поступово відроджуючись.
Стараннями священика Сергія Орлова, диякона Іоанна Новака і громади свт. Димитрія Ростовського він постає у оновленому вигляді, загоюючи нанесені часом і гріхами людей рани, приносячи в той же час душам людей ліки Божої благодаті. У перспективі — відбудова частини дзвіниці, що збереглась, і влаштування там каплиці на честь святителя Димитрія Ростовського.
Особливість громади свт. Димитрія Ростовського полягає в тому, що значна частина її – це дитячо-юнацький хор, який дев’ять років співав во славу Божу у Свято-Іллінській церкві, що знаходиться на Подолі. Діти перші відчули біль храму і по благословенню прот. Михайла Бойко, прот. Віталія Косовського та з дозволу адміністрації СШ №17 почали регулярно проводити в храмі лекції-концерти духовної музики, знайомлячи всіх бажаючих із творчістю святителя Димитрія Ростовського.
Просвітницька діяльність дитячого хору привернула до проблем Димитріївської церкви увагу небайдужих людей, які вивчаючи багатогранну духовну спадщину святителя Димитрія Ростовського та знайомлячись з історією Димитрієвської церви, об’єдналися у релігійну громаду на честь святителя Димитрія Ростовського, яка була зареєстрована 20 червня 2001р.
Божою милістю громада має такі святині: Ікону Святителя Димитрія Ростовського з часткою мощів святителя (з Ростова Великого), Ватопедську Ікону Божої Матері з часткою мощів святителя Луки (Войно-Ясенецького), ікону великомучениці Катерини та інші ікони, подаровані священиками та мирянами. Зібрано значну бібліотеку духовної літератури, розроблено і діють багато храму у Свято-Іллінській церкві.
Настоятель ієрей Сергій (Орлов) запрошує всіх на Богослужіння до храму святих Рівноапостольних Царів Костянтина і Єлени, святителя Димитрія Ростовського за адресою: вул. Щекавицька, 6/8; початок вечірніх Богослужінь у суботу та перед великими святами — о 17.00, Божественна Літургія — о 09.00.