Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.11.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Завершила свою роботу Міжнародна науково – практична конференція «Церква і Держава у служінні народові»

Заключне її засідання відбулося 4 листопада у приміщенні Хмельницького музично – драматичного театру. Особливу атмосферу створила демонстрація на великому екрані кінострічки про життя і подвижницьке служіння Богу і людям Блаженнішого Володимира. «Бог дав Митрополиту Володимиру безліч талантів і він не зарив іх у землю, а щедро передає ті обдарування усім вірним чадам Української Православної Церкви», – говорить у кадрі архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній.
Відкриваючи засідання, архієпископ Антоній наголосив, що три дні роботи конференції були наповнені плідною, творчою і роботою. Потім владика надав слово керівникам секцій.
Про підсумки роботи об’єднаної секції «Вплив Православної Церкви на вітчизняну культуру» і «Церковно – державні стосунки у розрізі історії слов’янських народів» доповів архієпископ Львівський і Галицький Августин. Про дискусії, що точилися на засіданні секції «Церква і народ у роки лихоліть» і «Роль Церкви формуванні національної свідомості українців» та підсумки її роботи доповів секретар Київської Митрополії протоієрей Віталій Косовський.
З привітальним словом до Блаженнішого Митрополита Володимира та всіх учасників представницького наукового зібрання звернулися голова Хмельницької обласної державної адміністрації Іван Гладуняк і голова обласної ради Анатолій Овчарук. З великою увагою вислухали присутні доповідь «Першосвятительське служіння Вітчизні», з якою виступив ветеран педагогічної праці із села Меджибіж Летичівського району Хмельницької області Володимир Мілюков. Колись Володимир Олександрович навчав школяра Віктора Сабо дана, а тепер, як зазначив доповідач, Блаженніший Володимир «сіє добро, розумне і вічне», вчить людей любові до Бога, до своєї неньки – України. Від імені колишніх фронтовиків, учасників Великої Вітчизняної Війни до Предстоятеля УПЦ звернувся заступник голови Хмельницької ветеранської організації Григорій Богуцький. Він щиро подякував Митрополиту Володимиру за вдячну синівську пам’ять про подвиг творців вікопомної Перемоги і за постійне піклування про ветеранів війни. Ветеранська громадськість Поділля схвально оцінює те, що стараннями Блаженнішого Володимира у його рідному селі Марківці побудовано величний Хрест – пам’ятник воїнам – визволителям і односельцям, які полягли смертю хоробрих на полі брані.
Оплесками зустрів зал виступ Митрополита київського і всієї України Блаженнішого Володимира. Глава нашої Церкви сказав: «Сьогодні ми молилися за богохраниму країну нашу, за її владу і воїнство. Я хотів би передати Вам привітання від імені нашого Президента Віктора Ющенка, з яким ми мали зустріч напередодні, у понеділок, і якого я поінформував про цю конференцію, її мету і завдання. Ми домовились з президентом, що найближчим часом проведемо ще одну конференцію – «Церква, Держава, Молодь». На сьогодні це дуже велика проблема. Ми маємо вберегти, врятувати молоде покоління, запобігти моральному розтлінню молоді, навчити її жити за заповідями Божої моралі…»
Предстоятель нашої Церкви високо оцінив результати Міжнародної науково – практичної конференції «Церква і Держава у служінні народові» і висловив щиру подяку її ініціаторам і організаторам – архієпископу Хмельницькому і Шепетівському Антонію і керівництву Міжрегіональної Академії Управління Персоналом та її Хмельницького інститута. Блаженніший Володимир наголосив: “Хоча Церква і відокремлена від Держави, але ніхто не може відокремити її від народу… Досвід тисячолітньої нашої історії свідчить, що єднання, взаємо- порозуміння, співпраця Держави і Церкви приносить значні плоди, велику користь нашому народу. Наша місія – вести людину до спасіння і добре, коли Держава, розуміючи це, підтримує Церкву її служінні. Ті ж, хто бачить у Церкві лише багато- мільйонний електорат, яким можна скористатися під час виборів помиляються і не мають перспективи… Місія Церкви – вести людину не до влади, а до Бога. Це засвідчує проект підсумкового документа, підготовленого учасниками Міжнародної конференції «Церква і Держава у служінні народові». В ньому стверджується, що і Церква, і Держава мають зосередити свої зусилля в служінні народу. Церква турбується про життя Небесне, про духовний світ. Церква і Держава мають співпрацювати, кожен – своїми методами і можливостями сприяти людині, промовляючи ці слова з великої літери. Бо ж Людина – це творіння Боже. Усі відкриття наукові, технічні досягнення, дослідження космосу і таке інше нічого не варті без теплоти людської, без теплоти людського розуму. Я ще раз щиро дякую всіх організаторів і учасників цієї конференції. Нехай Господь Вас поблагословить».
Співголова науково – програмного комітету Міжнародної конференції архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній зачитав проект підсумкового документу – звернення до Президента, Верховної Ради та Уряду України. Після обговорення і доповнення це звернення було винесено на голосування і за його підсумком – одностайно схвалено.