Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.11.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. На свято Казанської ікони Божої Матері Блаженніший Митрополит Володимир очолив Божественну Літургію у Свято-Покровському соборі

З ранку заговорили над містом дзвони Свято-Покровського собору, сповіщаючи про знаменне православне свято Казанської ікони Божої Матері та прибуття до Хмельницького земляка подолян Блаженнішого митрполита Володимира. Предстоятеля нашої Церкви зустрічали учні недільних православних шкіл міста. Діти вручили Блаженнішому Митрополиту Володимиру квіти. Караваєм запашного хлібу, словами шани і подяки вітали Главу нашої Церкви настоятель собору отець Віталій Скиба і прихожани.
Десятки тисяч хмельничан молилися за Божественною Літургією, яку очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. Після читання священного Євангелія Блаженніший Володимир звернувся до віруючих із проповіддю на тему свята З’явлення чудотворної ікони Божої Матері в Казані.
“Як сонце сяють над Православним святом чудотворної ікони Пресвятої Богородиці – таким порівнянням розпочав свою проповідь Глава нашої Церкви. – Кожна чудотворна ікона має свою історію. Кожна ікона – свідчення любові до Господа і Заступництва Божої Матері. Сьогодні ми вшановуємо З’явлення чудотворної Казанської ікони Божої Матері і стверджуємося, що Цариця і Владичиця – одна, ікон Її – багато. Як багато різних шляхів, якими Богородиця разом із Своїм Сином і Богом промишляє про нас. Натхненна Божою Благодаттю милосердна Заступниця наша вболіває за кожного, хто звертається до Неї із молитвою і просить Сина Свого Бога нашого за Всіх нас. Божа Матір перед престолом Царя Небесного просить за таких різних і несхожих людей. Святі отці вчать, що кожен із нас має свій мікрокосмос, свої особливості, але кожен здатний осягнути тайну Божественної любові. Та не кожен поспішає це зробити. Молоді посилаються на старість, мовляв, я прийду до Бога, до віри, коли постарію. Та, коли приходить старість, настає неміч і людина вже не має сил, щоб здійснити задуми своєї молодості. Старість – велике випробування. Треба буди героєм, щоб гідно зустріти старість з її хворобами і неміччю. Отже, ніщо не можна відкладати на потім, і вже у молоді літа осягнути тайну Божественної любові і знайти шлях до Господа. Треба зважувати на те, що земне життя – це лише приготування до Життя вічного. Щоб приготовити себе до Спасіння і Життя вічного треба мати терпіння. Таке терпіння має Пресвята Богородиця і допомагає спастися всім, хто до Її захисту вдається. Заступниця милосердна, Мати Господа Бога нашого – велика радість для кожної віруючої людини. Божа Матір – Кіот верховної святості. Божа Матір – це Матір Самого Господа нашого Ісуса Христа. Вона має благодать врозумляти людські душі і допомагає спастися. Вона піклується про людей, щоб ми були достойними людьми… Кожна чудотворна ікона Богородиці, наче жива істота. Ікони плачуть, оновлюються, от чому ми молимось перед Її чудотворними образами і непосидну віру на Неї покладаємо. Матір Божа – вічна жива Любов. Що ми можемо принести в дар Цариці і владичиці нашій – любов до Господа Бога нашого, Її сина. Не дивлячись на будь які обставини і скорботи ми повинні завжди звеличувати Господа – «Величай душа моя господа». Господь дав нам величний дар – віру в Бога, віру у перемогу життя над смертю. Щоб укріпити кожного з нас. Щоб ми досягли життя вічного у Царствії Царя небесного.”
По завершені урочистого богослужіння велелюдний Хресний хід, очолюваний духовенством, вирушив від Свято – Покровського кафедрального собору до міського театру, де мало відбутися заключне засідання Міжнародної науково – практичної конференції «Церква і Держава у служінні народові». Перед початком заключного засідання Конференції Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України оглянув виставку «Благодать і натхнення», яка відкрита у бібліотеці Свято – Покровського кафедрального собору. В експозиції виставки – роботи художників і майстрів народної творчості, що передають чарівну, мальовничу красу краю, нашої вітчизни. Епіграфом до виставки стали слова незабутньої Лесі Українки «Краса України – Поділля…»
Член оргкомітету Міжнародної конференції «Церква і Держава у служінні народові» Ігор Євгенович Каньковський повідомив, що організатори виставки та автори творчих робіт, що тут експонуються, присвятили цю мистецьку акцію 70 – літтю Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира.