Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.11.2005. УЖГОРОД. Лікар і священик Степан Біляк потерпає від тиску місцевої влади

Коли Степан Біляк завітав до голови Синодального відділу по благодійності і соціальному служінню Української Православної Церкви протодиякона Сергія Косовського та до прес-служби УПЦ і розповів про свої поневіряння, то його історія видалась дуже типовою для нашого часу, коли чесна праця та православна віра стають приводом для переслідувань людей з боку місцевої влади. Що ж сталося в Ужгороді, і чому Степану Біляку доводиться їхати в пошуках правди до Києва? Наводимо його розповідь. “Я закінчив Ужгородський університет і працюю вже двадцять років завідуючим урологічним відділенням в обласній лікарні. Побудував церкву на честь св. Архідиякона Стефана та неподалік будую лікарню. Тепер добудовую дзвіницю та церкву преподобного Агапита. Якщо казати про церкву й лікарню, то вони знаходяться поруч. Я хотів би, щоб ця лікарня була для монахів, священнослужителів з усієї України, а може й з-за кордону.
Три роки тому я був рукоположений у священика єпископом Мукачівським і Ужгородським Агапітом. Крім того, я шеф-редактор газети “Карпатська Україна – красне поле”.
Сталося так, що коли Віктор Балога прийшов до влади, став губернатором, (нині він очолює міністерство з надзвичайних ситуацій), то він зразу ж вирішив розправитись зі мною, тому що я не підтримував на президентських виборах кандидатуру Віктора Ющенка. Конфлікт з Балогою почався ще тоді, коли газета “Карпатська Україна” опублікувала матеріали на підтримку Януковича.
Бажання Балоги-губернатора співпали з прагненням головного лікаря обласної лікарні Юрія Яриги звести зі мною рахунки. Він уже давно хотів звільнити мене, тому що я критикував його роботу, як адміністратора, рахуючи, що він недостойний очолювати обласну лікарню. І, повторюсь, виявляється, його наміри збіглися з бажаннями губернатора Віктора Балоги. Яцига отримав дозвіл звільнити мене з посади обласного уролога. Звільнили мене, давши за три дні дві догани. Одну догану, ганьба й говорити, за якийсь аналіз сечі, до якого я не маю ніякого відношення. А друга догана – за те, що я пішов на обідню перерву не в той час, який передбачений адміністрацією, оскільки я оперував хворого. Я був звільнений 11-го березня цього року. З того часу я намагаюсь через суд і прокуратуру довести свою правоту.
Віктор Балога сказав мені: “Ви висококваліфікований лікар, але не займайтесь одночасно і лікуванням, і священнослужінням”. Зараз розгляд моєї справи знаходиться в апеляційному суді. Чим все закінчиться, я не знаю, адже хоча зараз Віктор Балога став міністром, та його оточення, яке чинить на мене тиск, залишилось на своїх посадах в області”.