Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.08.2005. КРИМ. Відбулись урочистості на джерелі великомученика Пантелеймона

У Старому Криму відбулись урочистості на джерелі святого великомученика Пантелеймона. Цьогорічні святкування зібрали тисячі віруючих, в тому числі багато паломників з різних куточків України, Росії, Білорусі, інших країн. На цільбоносне джерело, вшанувати пам’ять великомученика Пантелеймона, зібралась переважна більшість православного духовенства Кримського півострова.
За місцевим переданням джерело на передмістях Старого Криму відоме з давніх часів. Вважають, що саме тут проходила битва між скіфами і гуннами. У 1826 році на цьому місці пасла кіз місцева гречанка Марія, яка побачила юнака з німбом на голові, подібного на святого великомученика Пантелеймона. Він вказував на джерело.
Перше зцілення відбулось у 1828 році, коли місцева жителька Євдокія Астеракі, яка боліла псоріазом, ввійшла жаркого дня у джерело і зцілилась від хвороби. Вдячні батьки поставили на місці зцілення поклінний хрест і подарували родинну ікону великомученика, написану у Греції ще у ХVII столітті. У 1832 році образ зник. Святиню віднайшов Іраклій Чорнобаджи у 1892 році. Він привів напувати худобу і побачив ікону. Давню реліквію розпізнав старий диякон. Наступного року на місці об’явлення збудували тимчасову дерев’яну каплицю, яку разом з іконою поглинуло полум’я у 1904 році. 1906-го тут повстав мурований храм, збудований сім’єю Чикириді, яка подарувала свою сімейну ікону — образ великомученика Пантелеймона.
У 1924 році співробітники НКВС насильницьки відібрали святиню, а каплицю знищили. У 1948 році Старокримською міськрадою була вчинена невдала спроба засипати джерело. У атеїстичні часи ним опікувались віруючі, а з початком 1990-х сюди відновились масові паломництва. За благословенням митрополита Симферопольського і Кримського Лазаря над джерелом була зведена каплиця, спроектована академіком архітектури А. Яблонським.