Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.08.2005. КИЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звернувся з листом до Папи Римського Бенедикта XVI щодо скасування рішення про перенесення кафедри греко-католиків до Києва

У листі, зокрема, говориться: “Пройшло багато років від часу нашої зустрічі та знайомства з Вами у Німеччині в 70-х роках уже минулого століття. Для мене, молодого ще тоді єпископа з країни, в якій панував на рівні державної ідеології войовничий атеїзм, було дуже цінним почерпнути досвіду роботи Церкви із суспільством, а особливо з молоддю, якою ви активно займалися. Ті далекі уже сьогодні враження залишили свій яскравий слід назавжди.
Сьогодні Господь вручив моєму окормленню багатомільйонну православну паству України. Керуючись апостольською настановою зберігати та дотримуватись миру, по можливості, з усіма, наша Церква займає сьогодні миролюбиву та віротерпиму позицію стосовно всіх релігійних конфесій в Україні. Основну свою мету ми вбачаємо у подоланні наслідків тоталітарного минулого, яке жорстоко намагалося знищити дорогоцінний скарб нашого боголюбивого народу — його віру. Перш за все, вбачаємо завданням Церкви активну просвітницьку діяльність, добродійність та милосердя серед верств населення, що потребують особливої уваги, якнайширше залучення до церковного життя молодого покоління, яке на жаль, особливо в сьогоднішній секулярний вік, має багато спокус, як-то пияцтво, наркоманія, статева розпуста, наслідком якої явилася чума XX століття — СНІД.
На тлі цих нагальних явищ і породжених ними проблем, які стоять сьогодні перед Церквою, зайвими є внутрішньо- та міжцерковні негаразди, які відбирають сили, що могли б бути спрямовані на виконання нами свого прямого християнського обов’язку: нести світло віри Христової та служити Христу через служіння своєму ближньому.
Ваша Святосте, Ваш попередник, блаженної пам’яті Іван Павло II, незадовго до своєї кончини, за настійним проханням єпископату Греко-Католицької Церкви України, підписав декрет про перенесення осідку глави УГКЦ із Львова до столиці України — Києва, та зміну титулу її предстоятеля на верховного «Архієпископа Київського і Галицького». Ця подія відбудеться 21 серпня цього року, про що мене листом повідомив кардинал Любомир Гузар. Дане повідомлення сколихнуло православну церковну і світську громадськість України, внесло нову смуту в церковне, і без того неспокійне життя, стало приводом до міжконфесійних та політичних спекуляцій.
Добре відомо, що взаємовідносини Польщі, під якою до 1939 р. перебував західний регіон України, та нашої країни в цілому, протягом декількох століть, в силу різниці менталітету країн, були доволі напруженими. Берестейська унія, підписана 1596 р. не була сприйнята всім українським народом, який в своїй переважній більшості залишився вірним греко-православному віросповіданню. Греко-Католицька Церква завжди мала чітко виражений регіональний характер.
В сьогоднішній мінливій політичній ситуації, користуючись проблемами внутрішньоправославного церковного життя, УГКЦ приводить в дію рішення, яке, впевнений, менш за все продиктоване церковною доцільністю. Цілком зрозумілим з людської точки зору, та з точки зору національної приналежності, є затвердження прийнятого Синодом УГКЦ вищенаведеного рішення покійним папою-слов’янином. Однак, більш ніж впевнений в тому, що його реалізація на практиці не принесе користі загальноцерковній справі та не сприятиме налагодженню міжцерковних стосунків.
Ваша Святосте, від себе особисто, від ієрархів нашої Церкви, від ввіреної мені Богом православної української пастви, від релігійних та суспільних організацій України звертаюся до Вас із проханням скасувати підписаний Вашим попередником Декрет. Такий прояв Вашої доброї волі, прояв доброї волі Апостольського престолу, певен, знайде відгук в серцях православних українців, та стане дієвим кроком на шляху відтворення церковного миру та заповіданої Богом єдності в Господі нашому Іісусі Христі.”