Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.08.2005. КИЇВ. Геннадій Васильєв та Наталія Вітренко звернулися до Президента України у зв’язку з наміром переносу резиденції голови УГКЦ зі Львова до Києва

У заяві голови політичної партії «Держава» Геннадія Васильєва та голови Прогресивної соціалістичної партії України Наталії Вітренко,
зокрема, зазначається: “Незважаючи на численні протести православної громадськості України, Українська греко-католицька церква (уніати) заявила про перенос свого центру зі Львова до Києва – колиски східнослов’янського Православ’я. Ця безпрецедентна провокаційна акція уніатів має на меті розпочати процес окатоличування нашого народу. Таке паплюження у більшості своїй православної України зірве нашу країну. І без того крихкий міжконфесійний мир в країні буде зруйновано, що призведе до розпаду України як цілісної держави по югославському сценарію.
Історія унії в Україні – це історія насильницького насадження католицизму, що стала насправді кривавою трагедією нашого народу. Пам’ять про неї увічнив у своїх безсмертних віршах Кобзар:
Ще як були ми козаками,
А унії не чуть було,
Отам-то весело жилось!
…Аж поки іменем Христа
Прийшли ксьондзи і запалили
Наш тихий рай. І розлили
Широке море сльоз і крові,
А сиріт іменем Христовим
Замордували, розп`яли…
Але навіть за часів панування Речі Посполитої, завдяки позиції наших славетних гетьманів і запорізьких козаків, уніатські митрополити не мали резиденції в Києві.
На початку 20-го століття уніати Галіції вперше в Європі влаштували концентраційні табори для своїх православних співвітчизників – Талергоф і Терезин, у яких було знищено понад 60 тисяч українців. Усім відомі факти тісної співпраці уніатів з німецько-фашистським режимом у роки Великої Вітчизняної війни, ”духовно” окормлявших дивізію «СС — Галичина» та каральні батальйони нацистів.
На початку 1990-х років уніатами були розгромлені три православні єпархії Галіції, захоплені сотні православних храмів, постраждали тисячі віруючих.
У цій ситуації дії уніатів щодо переносу резиденції свого голови до історично православного Києва є нічим іншим, як агресивним викликом нашому народу, спроможним призвести до самих непередбачуваних наслідків. Ми переконані, що такі дії УГКЦ здійснюються за погодженням з Вами і за Вашої особистої підтримки. Це відбувається, безумовно, для реалізації проголошеної Вами програми створення так званої «єдиної помісної церкви», яка опиниться під владою Ватикану.
В ім’я громадянського і міжконфесійного миру, в ім’я спокою і стабільності в країні ми закликаємо Вас запобігти провокаційній акції Ватикану і упередити релігійний конфлікт, що насувається. Ви зобов’язані не допустити плюндрування Православної Віри, запобігти можливому кровопролиттю та розпаду країни”.