Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.05.2005. КІРОВОГРАД. У селі Чечеліївці освячено відреставрований Свято-Покровський храм

Перший дерев’яний храм у селі Чечеліївці Петрівського району було збудовано ще в 1781 році, та згодом його знищила пожежа. У 1901 році відбулося освячення новозбудованого кам’яного храму. Але і в його долі була трагічна сторінка. У 1932 році войовничі атеїсти сильно понівечили будівлю.
Кілька років тому жителі села вирішили підняти церкву з руїн. Чимало зусиль до цього доклали церковні активісти Павло Прищепа, Ніна Нетюхайло, а також голова Чечеліївської сільської ради Олександра Фурса та голова Петрівської районної ради Лідія Затинацька, які виступили як організатори відродження храму. До цієї справи підключилися і керівники місцевих сільськогосподарських підприємств Сергій Кузьменко, Віктор Рябець, Микола Царенко, мешканці Чечеліївки та навколишнім сіл. Спільними зусилями спонсорів та прихожан храм постав з руїн, заграв своїми архітектурними, формами, став окрасою всієї округи.
В день святих жон-мироносиць в Чечеліївці відбулися урочистості з нагоди відкриття відреставрованого храму. За благословенням єпископа Кіровоградського і Олександрійського Пантелеімона секретар Кіровоградської єпархії УПЦ протоієрей Петро Сидора в сослужінні духовенства з Кіровограда та Олександрійського благочиння освятив храм та звершив Божественну літургію.
По закінченні літургії отець Петро передав благословення від Владики Пантелеімона організаторам та спонсорам реставрації храму та вручив кожному з них архієрейську грамоту, «Біблію» і ікони Спасителя та Божої Матері. Секретар єпархії сердечно привітав учасників свята з видатною подією в житті села.
Все життя мріяла про відкриття храму Степанида Білокінь, якій у вересні цього року сповниться сто років. І ось цей день настав. Бабуся ще змогла прийти до церкви. Отець Петро благословив її і вручив столітній жінці букет квітів. В урочистостях, на які зібралися сотні людей, взяли участь
керівники району, навколишніх сіл, господарств і підприємств. Храм одержав чимало подарунків.
Прес-служба Кіровоградської єпархії.