Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.02.2005. БРЮССЕЛЬ. У Європі здивовані антицерковними випадами Миколи Томенка

У Брюсселі 10-14 лютого відбулося засідання Робочої групи з питань прав людини Конференції Європейських Церков, в якій взяли участь представники традиційних християнських спільнот Бельгії, Нідерландів, ФРН, Норвегії, Православних Церков з країн СНД і Румунії. На зустрічі обговорювалися питання стану релігійних спільнот, прав релігійної більшості і меншин, релігійної освіти у світських школах в умовах Євросоюзу, становища християн у Туреччині, Китаї тощо.
Особливий інтерес викликав нинішній стан церковно-державних відносин у Росії і Україні. У контексті сучасної ситуації, пов’язаної з викладанням православних дисциплін, представник Норвезького центру з питань прав людини Інгвілл Плейшнер звернула увагу те, що Лютеранская Церква в Норвегії — державна, а в школах викладається не культурологічний предмет про релігії, а віроповчальний, і нікого це не бентежить чи обурює; ніхто не сумнівається у тому, що Норвегія є правовою демократичною європейською державою. Представник Румунської Православної Церкви професор-протоієрей Олександр Герасим вважає, що, обстоюючи свої права і своє майбутнє, православні громадяни постсоціалістичних країн вдаються до невиправданих компромісів у своїх же країнах. «У Румунії в школах викладається віроповчальний предмет «Православ’я». З першого по восьмий клас він обов’язковий, із восьмого по дванадцятий — факультативний. Представники релігійних меншин вільно проводять уроки своїх віровчень. Віце-президент національного Румунського телебачення — випускник Богословського православного факультету. Цей факт свідчить про те, що проблема православного ТБ в Румунії вирішена. Румунська Церква ефективно вирішує проблему підготовки викладачів предмета «Православ’я» для світських шкіл і православних журналістів для ЗМІ. Будь-який уряд Румунії, чи то ліберальний, чи то соціал-демократичний, чудово усвідомлює, що Православ’я є фундаментом румунської державності і національної ідентичності. Це не заважає ні правовому полю, ні європейському вибору Румунії. Будь-яка антицерковна істерія і цинічне ігнорування прав православного більшості в Румунії неможливі, вважає професор-протоієрей Олександр Герасим з Бухареста.
Торкаючись ситуації на Україні, багато учасників засідання у Брюсселі були здивовані тим, що високопоставлені українські чиновники роблять безпрецедентні випади проти канонічної Православної Церкви. У цивілізованих країнах заяви подібні тим, що нещодавно зробив віце-прем’єр з гуманітарних питань Микола Томенко, звинувативши Українську Православну Церкву в «запереченні української нації», неможливі і нетерпимі.
Радонеж