Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.02.2005. ЧЕРКАСИ. Архієпископу Софронію — 65!

Віруючі Черкащини відзначають ювілей одного з відомих ієрархів нашої Церкви. Архієпископ Черкаський і Канівський Софроній нині відзначає своє 65-ліття. Владика походить з Рівненщини. Народився у селі Мнишине Гощанського району 15 лютого 1940 року. Після закінчення середньої школи, служби у армії, здобуття світської освіти та робочого стажу, він — студент Московських духовний шкіл. Протягом 1976-1980 років займався викладацькою роботою у Московській духовній академії. З 1980 по 1987-й ніс послух настоятеля храму у Черкасах, з 1989 по 1992 — у місті Бориспіль. 9 серпня 1992 року відбулась хіротонія архімандрита Софронія у єпископа Черкаського і Канівського. У 2000 році возведений у сан архієпископа.
Владика Софроній відомий як архітектор та будівничий найбільшого храму в Україні — кафедрального собору міста Черкас, нещодавно освяченого Предстоятелем УПЦ, та храму-красеня у місті Борисполі.
Сьогодні за здоров’я зодчого прозвучали літургійні молитви не тільки у збудованих ним соборах, протягом дня на ім’я ювіляра надійшли вітання від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира, єпископату, духовенства, ченців та мирян. Привітати іменинника прибули представники державної влади.
Напередодні у інтерв’ю владика поділився спогадами минулого та поглядами на сьогодення з журналістами Прес-служби УПЦ.