Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.01.2005. ЧЕРНІГІВ. Виставка унікальних ікон відкрилася в Чернігівському художньому музеї

Унікальне зібрання ікон ХVII-ХХ століть з фондів Чернігівського художнього музею представлене чернігівцям. Виставка, що отримала назву “Світлий лик ікони”, містить 39 різноманітних образів Богородиці, Ісуса Христа та найбільш шанованих у народі святих. Колекція ікон у фондах художнього музею нараховує близько 250 одиниць. Вона сформувалася переважно в 60-ті роки минулого століття, коли храми на Чернігівщині масово закривалися, а деінде були зруйновані, як, приміром, у Жуклі, Ніжині, Радулі, Любечі, Острі. На виставку “ «Світлий лик ікони» були відібрані найкращі як за художнім рівнем, так і за станом збереження образи.
Особливе місце в експозиції посідають ікони, створені в стилі бароко, який прийшов в Україну із Західної Європи і утвердився в XVII-XVIII ст. Цей стиль відповідав тодішнім естетичним і етичним запитам православних, які намагалися зробити свої храми ще більш багатими і привабливими. Прикладом ікони ХVII століття є двобічна ікона “Покрова Богородиці. Розп’яття”, яка належить до ікон козацького типу. “Покрова Богородиці” –найбільш шанований у козацькому середовищі образ, що втілював ідею об’єднання і захисту. В основі сюжету лежить легенда про захист Богородицею Почаївського монастиря від турків. На іконі зображений цар Олексій Михайлович та козаки з характерними зачісками – оселедцями. Знайдена під Бахмачем, ця ікона є єдиним зразком ікон такого типу на Чернігівщині.
Значний інтерес представляють також народні ікони, представлені на виставці. Народний іконопис розвивався в Україні паралельно з професійним. Народним іконам властиві риси наївного реалізму, особлива декоративність (майже всі вони прикрашені барвистими квітами різного розміру), символізм та алегоричність сюжету.
Важливе місце в експозиції посідають ікони старообрядницького стилю. Поселення старообрядців існували в Новгород-Сіверському та Ріпкинському районах нашої області. У них сформувалася своя іконописна школа, стиль якої відзначається суворим дотриманням традицій іконопису, особливою урочистістю, композиційною складністю сюжетів, тонким письмом.
Прес-служба Чернігівської єпархії