Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.12.2004 — 21.01.2005

ЦЕРКОВЬ И ВЛАСТЬ

22.12.2004. КИЕВ. Лидеры социалистов обвинили оранжевых журналистов в растлении общественной морали и потребовали прекратить шельмование Украинской Православной Церкви
Злобные выпады против УПЦ привели в шок даже союзников по парламентприев. Народный депутат Украины М. Рудьковский (фракция Соцпартии) выступил по этому поводу в Верховной Раде с заявлением, которое мы приводим ниже. «Шановні народні депутати! Вчора ввечері на «5 каналі» в «Закритій зоні» Володимир Ар’єв звернув увагу всієї громадськості України на те, що є записи, які зафіксували конкретно зловживання високих посадових осіб у фальсифікації другого туру виборів. Мені здається, що Верховна Рада повинна звернутися сьогодні до правоохоронних органів, щоб обмежити вплив цих посадових осіб на проведення повторного голосування. Але вчора у цій же програмі, шановні народні депутати, було два сюжети, які глибоко стурбували мене як народного депутата і, я переконаний, сотні тисяч людей, які дивилися цю передачу. Першим сюжетом було 4 хвилини прямого мату в ефір на всю Україну. Десятки тисяч людей сиділи зі своїми дітьми. Я переконаний, мені, людині, яка сприймала «5 канал» як голос свободи, було соромно слухати, що саме з «5 каналу» іде по всій Україні прямий мат.
Я звертаюся до Миколи Томенка і до комітету дати правову оцінку цьому сюжету. Я був у десятках держав світу і ніколи не чув подібного. Ця програма йшла у записі. Якби подібне відбувалося на каналі Суркіса чи Пінчука, я б звертався з цієї трибуни, що потрібно завтра позбавити їх ліцензії, але я переконаний, що це самотворчість журналістів, яку потрібно обмежувати. Я проти цензури, але вважаю, що ми не можемо на каналах допускати розтління нашого суспільства. Це по-перше.
По-друге, в цьому ж самому сюжеті було використано ще інший сюжет, коли якась особа говорить по телефону, говорить про якісь суми грошей. А потім звинувачується Блаженніший Митрополит Володимир (Сабодан), вся канонічна Православна Церква, тому що вона нібито втратила зовсім мораль, що там хабарники, які купуються, продають все і вся.
Мені соромно за те, що у нашій державі хтось пробує поставити поза мораллю канонічну Церкву, яка тисячу років дбала і вимолювала гріхи нашого народу. Це розвал не тільки держави, а і моралі.
Я звертаюся до комітету дати цьому належну оцінку. Ми, депутати, не можемо на це закривати очі. Я звертаюся до журналістів: дайте оцінку Ар’єву. Це неморально. Ми всі йдемо в церкву і охрещуємо своїх дітей. Він теж такий самий, і ми не повинні допускати подібного».
Церковь и власть

30.12.2004. ХАРКІВ. Вікарій Харківської єпархії єпископ Ізюмський Онуфрій нагороджений Почесним орденом глави Харківської обласної державної адміністрації „Слобожанська Слава”
Отримана нагорода — висока оцінка служіння владики Онуфрія, його ролі у духовному розвитку Харківського регіону. Церемонія нагородження відбулася на урочистому прийомі, організованому Харківською обласною державною адміністрацією. Почесний орден владиці Онуфрію вручив голова облдержадміністрації С.І. Масельський.

9.01.2005. ДНЕПРОПЕТРОВСК. Митрополит Ириней поздравил руководителей области с Рождеством Христовым
В Навечерие Рождества Христова после богослужения, совершенного в Свято-Троицком кафедральном соборе, митрополит Ириней по приглашению первого заместителя главы облгосадминистрации Станислава Сивоконя посетил администрацию Днепропетровской области. Его Высокопреосвященство поздравил коллектив руководителей города и региона со светлым и радостным праздником Рождества Христова. Архипастырь благословил всех, кто трудится на благо днепропетровчан, и пожелал в новом году мира сердечного, покоя и радости, крепкого братства, мудрости и надежды на счастливое будущее.

9.01.2005. КИЕВ. Леонид Кучма поздравил граждан Украины с Рождеством Христовым
В своем поздравлении Президент пожелал соотечественникам «тепла, добра и благополучия», чтобы большой и радостный праздник Рождества Христова укрепил «веру в лучшую жизнь, в исполнение самых сокровенных мечтаний и ожиданий».
ИТАР-ТАСС

21.01.2005. ЖИТОМИР. Єпископ Гурій нагороджений грамотою Міністерства культури та мистецтв України
За вагомий внесок у створенні духовних цінностей голова Синодального відділу у справах молоді єпископ Житомирський і Новоград-Волинський нагороджений почесною грамотою Міністерства культури та мистецтв України.