Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Нарушения прав верующих

Нарушения прав верующих

27.09.2004. ЧЕРНІГІВ. Громада Воскресенського храму вимагає відновлення історичної справедливості
Вирішення питання про об’єднання Воскресенського храму і дзвіниці з хрестильнею в один архітектурний ансамбль відкладається в Чернігові з 1998 року. Нагадаємо, що у післявоєнні роки територія церковного подвір’я була розрізана вулицею Комсомольською. По цій вулиці постійно рухається автотранспорт, заважаючи правити молебні, здійснювати хресні ходи під час свят. Звичайно, це і небезпечна ділянка дороги для водіїв і пішоходів. Внаслідок постійних вібрацій стіни будівль Воскресенського храму та дзвіниці почали тріскатися і руйнуватись. Храм є пам’яткою архітектури кінця ХVIІІ ст., він занесений до державного реєстру національного культурного надбання.
Громада храму неодноразово зверталася до обласного і міського управлінь архітектури та містобудування з проханням збудувати об’їзну дорогу, щоб звести споруди комплексу докупи й впорядкувати територію. Навколо церкви, до речі, колись розташовувалося кладовище й досі збереглося чимало могил. Надсилали звернення до Державного комітету містобудування, архітектури та житлової політики України, до Адміністрації Президента. Представники влади пропонували громаді кілька варіантів розв’язання конфлікту. Нині всі вони звелися до того, що церква має замовити й профінансувати розробку проектної документації для побудови дороги, яка пролягатиме по церковній території поза дзвіницею. Крім того, ця пропозиція не задовольняє прихожан і духовенство — на думку фахівців, такий проект коштуватиме не менш як 100 тисяч гривень. По-перше, таких грошей громада Воскресенського храму не має, а, по-друге, хто дасть гарантію, що готовий проект буде реалізований? Проконтролювати вирішення проблеми Воскресенського храму колись обіцяв особисто мер Чернігова Олександр Соколов. Проте на сьогодні все залишається по-старому. Тільки громада храму під керівництвом настоятеля протоієрея Іоанна (Савенко) взялася за капітальний ремонт, адже ця церква не ремонтувалася вже тридцять років. Було оббито стару штукатурку, відремонтовано цегляну кладку, заново побілено, підштукатурено, замінено віконні рамі та металеві грати на вікнах верхнього ярусу, встановлено нові вхідні двері. Все це — власним коштом, без допомоги міської влади.
Прес-служба Чернігівської єпархії
Нарушения прав верующих

05.10.2004. РОВНО. Сторонники филаретовской «церкви» вновь пытались захватить храм в селе Грушвица
Сторонники УПЦ КП во главе с пятью так называемыми «священниками» совершили очередную попытку захвата Покровского храма в селе Грушвица. Появившись в храме ранним утром, они стали хозяйничать в нем, оскорбляя настоятеля храма священника Сергея Нечипорука непристойными словами и угрожая верующим расправой. Приходской совет был вынужден обратиться за помощью в правоохранительные органы. Храм опечатали. Богослужение было сорвано.
Настоятель храма и приходской совет обратились в соответствующие государственные структуры с просьбой предотвратить хулиганские выходки раскольников и защитить православных верующих.