Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.11.2004. МОСКВА. Підведені підсумки Першого міжнародного фестивалю православних ЗМІ

Завершився Перший міжнародний фестиваль православний засобів масової інформації, що проходив з благословіння Святійшого Патріарха Алексія у Москві. Захід зібрав понад п’ятсот православних журналістів, що працюють у церковних та світських мас-медіа. Серед міжнародних представників у Москву зібрались представники Греції, Кіпру, Болгарії, Сербії, Польщі, України, Білорусії та інших країн СНД. Багаточисельну делегацію від Української Православної Церкви, що об’єднала представників від наших регіонів очолив керівник прес-служби УПЦ Василій Анісімов.
Відкриття фестивалю та пленарні засідання першого дня відбулись у Залі церковних соборів храму Христа-Спасителя. Керуючий справами Руської Православної Церкви митрополит Климент, що очолював роботу фестивалю закликав журналістів об’єднувати свої зусилля для однієї спільної справи і підвищувати свій професійний рівень, щоби досягнути та перевершити високі вимоги, що ставить сьогодні професійна сфера ЗМІ.
Серед основних завдань поставлених Предстоятелем РПЦ Патріархом Алексієм та іншими високими гостями фестивалю (серед них Сербський Патріарх Павел) стало створення єдиного православного інформаційного простору, який би оперативно і об’єктивно, з реальною віддачею, висвітлював життя Церкви, та розповсюджував Слово живої істини серед секулярного суспільства.
Учасники першого робочого дня стали свідками передачі накупольного хреста Софійського собору міста Новгорода, який у роки Великої Вітчизняної став військовим трофеєм іспанських нацистів й нині міністром оборони Іспанії урочисто повернутий Церкві в особі Святійшого Патріарха.
У рамках фестивалю пройшли пленарні засідання, секції, презентації, майстер-класи та круглі столи, де церковні журналісти мали змогу обговорити цілий ряд злободенних питань, що ставить перед нами сучасність. Вони відбулись наступного дня у центральному Будинку Журналіста Росії. У різноманітних заходах взяли активну участь єпископат, керівники спілки журналістів Росії та представники державної влади. На круглих столах були обговорені теми сучасної православної журналістики, критерії якості та перспективи її розвитку, відносини з суспільством і владою, окреслені шляхи діалогу та співробітництва. Майстер-класи стосувались інтернет-журналістики, продюссерства церковних телепрограм, жанрів та дизайнів сучасної газети та багатьох інших питань. Заключний день конференції пройшов у Залі церковних соборів, де представники братських Православних Церков поділились журналістським досвідом та розвитком мас-медіа у своїх країнах. Затим були прийняті заключні документи й всі учасники взяли участь у святковому молебні, що відбувся за участю Патріарха та єпископату в Свято-Успенському соборі московського кремля.
У настановному слові Предстоятель Руської Церкви побажав учасникам духовної міцності, творчого натхнення і побажав отримати небесну нагороду за свої, вкрай потрібній Церкві, літописні труди.