Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.09.2004.КИЇВ. Представники нумізматичних організацій України за прискорене введення в обіг одногривнєвої монети з зображенням Рівноапостольного князя Володимира

Громадською Радою України в “Укрінформі” було презентовано ескізи сувенірних монет, присвячених 170-літтю Національного Університету ім. Т.Шевченка, визначним особам та відомствам нашої держави. В рамках прес-конференції було піднято низку проблем, що сьогодні виникають у нумізматів та всіх охочих популяризувати платіжні засоби України у межах держави та закордоном з декотрими чиновниками Нацбанку, що не завжди йдуть назустріч здоровим порадам громадськості.
Голова правління Міжнародної Асоціації Слов’янського Єднання, ідеолог проекту “Володимир Великий – народна ініціатива” Андрій Меліков-Колчак зокрема торкнувся проблеми з введенням в обіг одногривнєвої монети із зображенням Рівноапостольного князя Володимира. Ідея повернення Хрестителя Русі на одногривнєву монету, ескізи якої містять елементи православного іконографічного канону й є прямим продовженням традиції монетного карбування з часів Київської Русі, свого часу зустріла підтримку зі сторони ієрархів та православної громадськості.
На спільному засіданні МАСЄ, Громадської Ради України та керівників нумізматичних організацій України з керівництвом Національного Банку та Монетного Двору України, що відбулось 24 жовтня 2003 року, проект отримав схвальні відгуки, а керівником Нацбанку було видано указ відкарбувати нову монету десятимільйонним тиражем.
На сьогодні вже термін виконання указу доходить до кінця, але чи з’явиться монета у найближчому часі? Більше того, за свідченням автора ідеї невідомо чи Нацбанк відобразить належний образ великого князя, що охрестив наших пращурів й здавна був причисленим Православною Церквою до лику святих. Можливо рівноапостол постане у кращих традиціях декотрих дизайнерів, які часом своїми безбожницькими творінням не перестають дивувати православних громадян. Андрій Меліков-Колчак, завершуючи виступ, закликав присутніх усіляко посприяти тому, щоб в у православній державі були “православні гроші”.
Сьогодні проводиться заміна паперових купюр з зображенням святого Володимира на монети, де тільки відображений герб Рюриковичів-тризуб, що став гербом України після здобуття незалежності. Саме тому природною видається ідея історично справедливого повернення рівноапостольного князя Володимира – Хрестителя Русі й визначного державотворця на платіжні засоби України.