Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Рекомендації Конференції

РЕКОМЕНДАЦІЇ II ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «ПРАВОСЛАВ’Я ЯК ДУХОВНО-МОРАЛЬНЕ ДЖЕРЕЛО УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ТА ОСВІТИ»

5 червня 2004 р., м. Вінниця
Учасники ІІ Всеукраїнської науково-практичної педагогічної конференції «Православ’я як духовно-моральне джерело української культури та освіти», розглянувши проблеми освіти та виховання в Україні, дійшли до висновку, що криза, яку переживає сучасна освітньо-виховна система, ставить під загрозу майбутнє держави та української нації.
На думку учасників конференції, однією з основних причин такого становища є недооцінювання (або й пряме ігнорування) і, відповідно, невикористання державою колосального духовного потенціалу Православної Церкви, яка відігравала вирішальну роль у розвитку української національної культури впродовж тисячі років.
Теза про те, що церква відокремлена від держави, «відокремила» від нашої людини найбільш значущі духовні цінності, без яких неможливо побудувати гідне життя в умовах екологічних катастроф, мілітарних авантюр, морального занепаду, втрати світоглядних орієнтирів.
На конференції неодноразово зауважувалось про необхідність звернення до Православ’я, тому що саме воно стало основою для утвердження найбільш характерних ознак української культури як цілісної системи цінностей.
Християнство не є національною релігією для якогось окремого народу. У його центрі не національна ідея, а ідея спасіння. Однак християнство і, зокрема, Православ’я — як основна релігія українців — освятило національні інтереси, національні ідеї, національні традиції, сповнивши їх вищими смислами любові, самопожертви, доброзичливості, миролюбства, милосердя, прощення.
Впливом саме православної віри обумовлені позитивні якості національного типу, українського характеру, вдачі, родинного устрою, організації побутового життя, а також реакція на оточуючий світ, сила любові до Батьківщини, здатність бачити і вбирати найкраще з потужних культурних джерел.
Історія України доводить, що найвищого розквіту наше суспільство, його культура та освіта досягали в ті епохи, коли Православна Церква і влада стояли поруч і разом докладали зусиль для піднесення й розвитку майбутньої держави.
На думку учасників конференції, саме така співпраця на часі. Повернення сьогодні до цінностей, утворюючих «твердъ» нації і насамперед до Православної Церкви, яка завжди була дбайливою та лагідною матір’ю для нашого народу, забезпечить збереження рідного дому і повагу до нього інших. Кажучи пророчими словами великого Кобзаря:
Бо хто матір забуває,
Того Бог карає,
Того діти цураються,
В хату не пускають.
Чужі люди проганяють.
І немає злому
На всій землі безконечній
Веселому дому.
Учасники конференції звертаються до органів влади, суспільних та державних інститутів, українського вчительства, громадськості, батьків та молоді з проханням: визначити православні цінності світоглядноформуючими та ціннісноорієнтуючими для українського суспільства. З цією метою конференція вважає доцільним для розв’язання нагальних завдань прийняти такі рекомендації:
1. Враховуючи досвід інших областей України, запровадити у середніх освітніх навчальних закладах нашого регіону курс «Основи православної культури» з краєзнавчими компонентами — «Православна культура Поділля». Для цього створити комісію на рівні Управління освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації за участю Асоціації православних педагогів Вінниччини для аналізу навчально-методичних програм та посібників, що забезпечують цей курс. Пропонувати Вінницькій обласні раді віднайти кошти для запровадження та фінансування даного курсу.
2. Просимо Міністерство освіти і науки України запровадити факультативний курс «Основи православної культури» у вищій школі.
3. Просимо Міністерство освіти і науки України, Академію педагогічних наук України провести експеримент по запровадженню основ православної культури у середній та вищій школі з 2004–2005 навчального року.
4. Звертаємося до ректора Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського проф. Шестопалюка О.В. з проханням створити експериментальний майданчик по впровадженню курсу «Основи православної культури» на базі ВДПУ ім. М.Коцюбинського і відкрити другу спеціальність «вчитель православної культури та етики».
5. Звертаємося до Управління науки і освіти Вінницької обласної державної адміністрації з проханням сприяти створенню експериментальних майданчиків по запровадженню курсу «Основи православної культури» на базі тих загальноосвітніх шкіл області, які будуть в цьому зацікавлені.
6. Звертаємося до Вінницької єпархії, органів влади Вінницької області з клопотанням надати всебічну допомогу та матеріальну підтримку першій в Україні православній гімназії-інтернату, що будується при Хрестовоздвиженському храмі м. Вінниці. З цією метою передбачити у бюджеті на 2005р. видатки на завершення будівництва гімназії-інтернату.
7. Звертаємося до Вінницької єпархії та органів місцевої влади з пропозицією спільними зусиллями сприяти створенню мережі подібних навчальних закладів у районних центрах.
8. Міністерство освіти і науки України наполегливо просимо створити комісію за участю представників Української Православної Церкви, Всеукраїнського товариства православних педагогів для здійснення експертизи шкільних діючих підручників щодо однобічного пояснення розвитку світу, подій історії нашого народу, а також неправдивої і недостовірної інформації про Православ’я, яка принижує гідність віруючої людини.
9. Порадити Вінницькій обласній раді створити громадський дорадчий орган з метою спостереження за дотриманням законів та положень Українського законодавства засобами масової інформації в питаннях захисту основ моральності та духовності.
10. Просимо редколегію газети «Слово педагога» надати Асоціації православних педагогів Вінниччини можливість розміщувати свої матеріали на шпальтах газети.
11. Просимо Міністерство освіти і науки України, органи влади Вінницької області фінансово підтримати підготовку й видання комплекту підручників для загальноосвітніх середніх шкіл:
1) Природа Вінниччини.
2) Історія Вінниччини.
3) Культура Вінниччини.
4) Святині Православного Поділля.
12. Порадити Управлінню освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації спільно з Асоціацією православних педагогів Вінниччини ініціювати проведення конференцій, читань, присвячених видатним православним педагогам у загальноосвітніх освітніх школах, університетах.
13.Просимо органи влади Вінницької області якомога швидше вирішити питання про встановлення барельєфу свв. рівноапостольним Мефодію та Кирилу на фасаді Вінницької наукової універсальної бібліотеки (нині ім. Тімірязєва), пропонуємо розглянути питання перейменування бібліотеки в ім’я свв. рівноапостольних Мефодія та Кирила, учителів Словенських.
14.Пропонуємо Вінницькій єпархії, Управлінню освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації спільними зусиллями організувати на початку навчального року проведення молебнів біля барельєфу свв. рівноапостольним Мефодію та Кирилу, а також у день їх пам’яті і перед щорічною освітньою конференцією.