Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника служения Предстоятеля УПЦ, июль-август

19.07.2004. Блаженнейший Митрополит Владимир принял представителей Константинопольского и Московского Патриархатов
В соответствии с ранее достигнутыми договоренностями и по согласованию с Предстоятелем Украинской Православной Церкви 13-14 июля 2004 года в Киеве состоялась встреча представителей Константинопольской и Русской Православных Церквей, посвященная дальнейшему изучению вопросов, связанных с уврачеванием существующих в Украине церковных расколов.
Со стороны Константинопольской Церкви во встрече принимали участие архиепископ Скопелосский Всеволод и иеромонах Филипп (Ягныш); со стороны Русской Православной Церкви — секретарь по межправославным отношениям Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата протоиерей Николай Балашов и сотрудник ОВЦС МП С.Н. Говорун.
В организации консультаций принял участие председатель Государственного комитета Украины по делам религий Виктор Бондаренко, высказавший по обсуждаемым вопросам точку зрения правительства Украины. Была дана положительная оценка совместным усилиям двух Патриархатов, направленным на разрешение существующих церковных проблем. В ходе встречи представители двух Церквей выслушали также мнения отдельных представителей религиозных группировок, существующих на Украине.
Участники собеседований были приняты в Киево-Печерской Лавре Блаженнейшим Владимиром, Митрополитом Киевским и всея Украины. Они рассказали ему о переговорном процессе, обсудили церковное положение в Украине. Блаженнейший Владыка отметил важность поиска путей к уврачеванию расколов и благословил участников иконой Христа Спасителя
ОВЦС

19.07.2004. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Предстоятель УПЦ освятив місце під Свято-Миколаївський храм міста Калуша
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у супроводі намісника Києво-Печерської Лаври архієпископа Павла, губернатора Київської області Анатолія Засухи та інших посадових осіб з одноденним візитом відвідав Івано-Франківську єпархію. Головною метою відвідин Предстоятеля УПЦ стало ознайомлення з релігійною ситуацією у регіоні.
В аеропорту Івано-Франківська Блаженнішого Владику зустрічали архієпископ Івано-Франківський і Коломийський Миколай, губернатор Івано-Франківської області Микола Вишиванюк, голова Івано-Франківської облради Василь Брус, мер обласного центру Зиновій Шкутяк, інші представники місцевої держадміністрації та чисельні віруючі.
У місті Калуш у співслужінні архієреїв та православного духовенства Митрополит Володимир освятив місце та заклав наріжний камінь у підмурок майбутнього Свято-Миколаївського храму, що буде зведений при сприянні генерального директора ЗАТ “ЛУКОВ” пана Сергія Чмихалова — активного прихожанина Калушської парафії.
Після чину освячення Блаженніший Владика звернувся до віруючих зі словом проповіді, у якому подякував за терпеливість та смирення, що не дають змоги провокувати міжконфесійні конфлікти, і на згадку про цю подію подарував ікону святителя Миколая. Настоятель, благодійники та меценати удостоєні церковних нагород.
Візит Предстоятеля Української Православної Церкви до найменшої єпархії (вона налічує близько тридцяти парафій) вселяє надію на ліквідацію напруженої релігійної ситуації в регіоні і подальше відродження та нормальне функціонування парафій канонічної церкви на Івано-Франківщині.

22.07.2004. КИЇВ. Відбулись збори благочинних Київської єпархії
У Києво-Печерській Лаврі відбулись чергові збори благочинних Київської єпархії. Вони були присвячені завершенню ремонтних робіт у приміщеннях Київських духовних шкіл. У реконструкції діяльну участь взяло кожне благочиння й усі священнослужителі столиці.
На зібранні виступив Блаженніший Митрополит Володимир. Він подякував за проведену роботу і розуміння, проявлене кліриками столичної єпархії щодо справи відновлення Київських духовних семінарії і академії, які набирають належного вигляду стараннями священства та віруючих. Блаженніший Владика розповів священикам про святкування у Курську 250-ліття з дня народження преподобного Серафима Саровського, звідки він тільки-но повернувся. Далі були обговорені злободенні проблеми сучасності, підняті декотрі дисциплінарні питання.

23.07.2004. КИЇВ. Києво-Печерська Лавра відзначила день пам’яті свого засновника
Сьогодні Православна Церква святкує день пам’яті преподобного Антонія Печерського. Для колиски вітчизняного чернецтва — Києво-Печерської Лаври — це подвійне свято, адже стараннями преподобного, який повернувся на рідну землю з Афону, у 1051 році постала обитель, що згодом засяяла на всю Київську Русь.
З нагоди урочистості у Свято-Успенському соборі — головному храмі монастиря — була відправлена Літургія. Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні намісника Лаври архієпископа Вишгородського Павла, архієпископа Переяслав-Хмельницького Митрофана, єпископа Білоцерківського і Богуславського Серафима та чисельного сонму лаврського духовенства. Після служби відбувся хресний хід.
У святкових проповідях пастирі нагадували про доброчинності преподобного Антонія Печерського. Нащадок боярського роду й єдиний наступник у родині, він не побоявся покинути мирські блага заради служіння Всевишньому Творцеві та справи спасіння безсмертної душі.
Під час лаврського богослужіння молився і митрополит Луцький та Волинський Нифонт, що разом з трьома сотнями волинських паломників завітав на свято покровителя обителі.
У день пам’яті преподобного Антонія Печерського храми Києво-Печерської Лаври зібрали за богослужінням понад десять тисяч віруючих.

26.07.2004. ЧИГИРИН. Предстоятель УПЦ освятив новозбудовану святиню козацької столиці
Предстоятель УПЦ освятив храм в колишній гетьманській столиці України — Чигирині Черкаської єпархії. У день освячення спорудженого недавно собору на честь Казанської ікони Пресвятої Діви Марії Блаженнішого Митрополита Володимира і намісника Києво-Печерської Лаври архієпископа Павла зустрічали архієпископ Черкаський і Канівський Софроній та голова Черкаської облдержадміністрації Вадим Льошенко. На Божественній літургії зібралися тисячі віруючих, а серед них і народний депутат Віктор Тимошенко — меценат, стараннями котрого вдалося швидкими темпами у центрі древнього граду звести величний красень-собор.
Блаженніший Владика подякував благодійникам, зодчим і всім, хто приклав зусилля для зведення святині козацького краю, і на згадку про освячення подарував собору копію Даньовської чудотворної ікони Богородиці “Аз есмъ с вами и никтоже на вы”. Казанський храм став ще одним свідченням відродження на наших землях Православ’я — давньої віри наших дідів і прадідів.
Прес-служба Черкаської єпархії

27.07.2004. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир благословил нового командующего военно-воздушными силами Украины
Новоназначенный командующий вонно-воздушными силами Украины генерал-лейтенант Сергей Онищенко посетил Киево-Печерскую Лавру и получил благословение Предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженнейшего Митрополита Владимира на несение службы в новой должности.
Во время встречи командующего воздушными силами с главой Синодального отдела УПЦ по взаимодействию с Вооруженными силами и другими воинскими формированиями архиепископом Львовским и Галицким Августином обсуждались вопросы сотрудничества Церкви и армии.

29.07.2004. ДОНЕЦЬК. Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Свято-Успенську Святогорську Лавру
У рамках архіпастирського візиту у Донецьку єпархію Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир у супроводженні митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона прибув до Свято-Успенської Святогорської лаври. Його зустрічав намістник святої обителі архімандрит Арсеній з братією. Блаженніший Владика ознайомився з ходом реконструкції монастиря. У цей же день під час своєї одноденної робочої поїздки в Донецьку область до лаври завітав Прем’єр-міністр України Вiктор Янукович. У бесіді з Блаженнішим Митрополитом Володимиром глава уряду висловив задоволення ходом робіт по реконструкції лаври i подякував усім, хто бере участь у відновленні монастиря. При цьому Віктор Янукович зазначив, що ця лавра є третьою в Україні після Києво-Печерської i Почаївської. «Я мріяв, щоб ця земля була благословенною, щоб ми об’єдналися в образі Почаївської лаври на заході, Святогорської — на сході i Києво-Печерської лаври — в центрі, щоб ми цим об’єднали Україну», — сказав Прем’єр-міністр. Предстоятель Української Православної Церкви Володимир висловив вдячність главі уряду за підтримку в відновленні лаври. «Віктор Янукович — два роки Прем’єр-міністр, i ми бачимо, як багато він зробив», — відзначив Митрополит Володимир. Святогорський чоловічий монастир названий на честь Успiння Пресвятої Владичиці i Прiснодiви Марiї, яке святкується 28 серпня. Десять років тому за ініціативи Віктора Януковича та за підтримки Горлiвської єпархії УПЦ Свято-Успенський Святогорський чоловічий монастир був відроджений. Віктор Янукович особисто очолював опікунську раду з відновлення зруйнованих під час тоталітарного режиму церков. У період з 1996 по 2002 рік у Донецькій області під керівництвом Віктора Януковича було побудовано 63 нових храми та 35 відреставровано. 9 березня 2004 року рішенням Священного Синоду УПЦ Успенський Святогорський монастир отримав статус лаври.

01.08.2004. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир награжден памятным знаком «За заслуги перед городом Северодонецком»
Такое решение принял исполком Северодонецкого горсовета. Награда была вручена Блаженнейшему Митрополиту городским главою Владимиром Гричишиным в Киеве в канун празднования дня святого равноапостольного князя Владимира.

02.08.2004. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Західні регіони зустрічають свого Предстоятеля
Блаженніший Митрополит Володимир розпочав свій традиційний візит по західних регіонах України. Зокрема Предстоятель відвідав Свято-Троїцький ставропігійний Корецький жіночий монастир, що на Рівненщині. У обителі його щиро зустрічали ігуменя Наталія с сестрами, духовенство та парафіяни. Блаженніший Митрополит Володимир возніс свої молитви перед Корецькою іконою Божої матері ”Споручниця грішних” та ознайомився з життям монастиря.
Цього ж дня Предстоятель Української Православної Церкви прибув до Свято-Успенського Святогорського Зимненського жіночого монастиря Володимир-Волинської єпархії, де його зустрічали ігуменя Стефана з насельницями обителі. Серед зустрічаючих були діти, які відпочивають в таборі ”Соняшник”. Табір при монастирі діє по благословенню Митрополита Володимира.

03.08.2004. РОВНО. Блаженнейший Митрополит Владимир освятил храм в честь преподобного Феодора Острожского в Свято-Троицком Дерманском монастыре
В ходе своего архипастырского визита в западные области Предстоятель Украинской Православной Церкви посетил Свято-Троицкую обитель в селе Дермань. Блаженнейший Митрополит освятил теплый храм в честь преподобного Феодора Острожского, родоначальника знаменитого рода князей Острожских, защитников Православия в Украине.

03.08.2004. РОВНО. В праздник пророка Ильи Блаженнейший Митрополит Владимир отслужил Божественную литургию в Ильинском храме Свято-Николаевского Городокского монастыря
Предстоятелю Украинской Православной Церкви сослужили архиепископ Ровненский и Острожский Варфоломей, архиепископ Хустский и Виноградовский Иоанн, архиепископ Овручский и Коростенский Виссарион, архиепископ Вышгородский Павел, архиепископ Черкасский и Каневский Софроний, епископ Житомирский и Новоград-Волынский Гурий, епископ Чимкенский и Акмолинский Елевферий. Обращаясь к верующим, Блаженнейший Митрополит Владимир поздравил их с праздником и произнес проповедь о значении православной веры в жизни человека.

04.08.2004. ПОЧАЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир прибув у Свято-Успенську Почаївську Лавру
Напередодні свята Почаївської ікони Божої Матері Предстоятель Української Православної Церкви у співслужінні владик, які прибули до Лаври, звершив акафіст перед Почаївською чудотворною іконою. Того ж дня Блаженніший Митрополит Володимир очолив святкове вечірнє богослужіння. Йому співслужили архіпастирі з багатьох єпархій УПЦ.

05.08.2004. ПОЧАЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви очолив урочистості з нагоди святкування Почаївської ікони Божої Матері.
Божественну літургію Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відправив у Свято-Успенському соборі Почаївської Лаври. За традицією, урочистості зібрали декілька тисяч прочан з усієї України, ближнього та дальнього зарубіжжя. Таке шанування Почаївська ікона Божої Матері має тому, що ставала джерелом чудес та чудесних зцілень для багатьох, хто з вірою звертався до неї.

09.08.2004. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир поздравил Леонида Кучму и Александра Омельченко с днем рождения
Блаженнейший Митрополит Владимир поздравил Президента Украины Леонида Кучму и главу Киевской городской администрации Александра Омельченко с днем рождения и пожелал именинникам здоровья и помощи Божией в трудах на благо Украины.

09.08.2004. НЕТІШИН. Блаженніший Митрополит Володимир освятив 2-й енергоблок Хмельницької АЕС
Предстоятель Української Православної Церкви у рамках свого архіпастирського візиту по Хмельницькій єпархії відвідав на запрошення адміністрації Хмельницьку АЕС. Блаженнішого Митрополита Володимира вітали міністр палива та енергетики України, президент НАЕК ”Енергоатом” Сергій Тулуб, генеральний директор ВП ”Хмельницька АЕС” Віссаріон Кім. Блаженніший Митрополит Володимир та супроводжуючі його особи взяли участь у церемонії запуску 2-го енергоблоку Хмельницької атомної електростанції і підключення його до єдиної енергосистеми України. Очолив церемонію Президент України Леонід Кучма. Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні Високопреосвященнішого Антонія, архієпископа Хмельницького і Шепетівського, Високопреосвященнішого Павла, архієпископа Вишгородського, у присутності Президента України Леоніда Кучми, Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, глави Адміністрації Президента України Віктора Медведчука, інших посадових осіб та керівництва Хмельницької АЄС звершив освячення 2-го енергоблоку Хмельницької АЕС, прикликавши благословення Боже на добру справу, якій слугуватиме новозведений та щойно запущений у експлуатацію енергоблок.