Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Володимир. „Я з вами…” (Неділя 5-та Великого посту)

Господь наш Ісус Христос неодноразово провіщав про Свої страждання: “Ось, ми йдемо до Єрусалиму, і Син Людський виданий буде первосвященикам і книжникам, і осудять Його на смерть, і видадуть Його язичникам, і знущатимуться над Ним, і битимуть Його, і об
Блаженніший Митрополит Володимир. „Я з вами…” (Неділя 5-та Великого посту)

Господь наш Ісус Христос неодноразово провіщав про Свої страждання: “Ось, ми йдемо до Єрусалиму, і Син Людський виданий буде первосвященикам і книжникам, і осудять Його на смерть, і видадуть Його язичникам, і знущатимуться над Ним, і битимуть Його, і обплюють Його, і уб’ють Його; і на третій день воскресне” (Мф. 20, 19). Так Він заздалегідь говорив про Своє приниження і про грядущу чашу страждань, котру Він випив за рід людський.

Все життя Христа Спасителя – це служіння спасінню людей. “Син Людський не для того прийшов, щоб Йому служили, але щоб послужити і віддати душу Свою за визволення багатьох” (Мф. 20, 28).
Він і нині очищає і відроджує нас у святому хрещенні, освячує благодаттю Святого Духа в миропомазанні, священнодіє в Літургії, як вічний Первосвященик, приймає нашу сповідь і відпускає гріхи в таїнстві Покаяння, просвіщає, керує у священстві, благословляє подружній союз на благословенне народження і виховання дітей в таїнстві Шлюбу, як Лікар душ і тілес, лікує наші немочі в таїнстві Єлеоосвячення. Він невидимо присутній з нами, за власною Його обітницею “Де двоє чи троє зібрані в ім’я Моє, там Я серед них… Я з вами по всі дні до кінця віку. Амінь» (Мф. 28, 20).
У нас тепер Великий піст. Піст освячений Спасителем, Котрий постив сорок днів і ночей. Словом і прикладом Господь узаконив піст. Піст і молитва – найвірніша зброя проти диявола й багатопристрастної плоті. Постом і молитвою ми готуємося до зустрічі страсних днів. Страсті – це спасительна жертва нашого Господа, котра завершилась Його смертю на хресті, перед якою Він сказав: “Звершилося!”. Все Господь зробив і продовжує робити для нашого спасіння. В Божественній літургії Він щоденно подає вірним Своє пречисте Тіло і животворящу Кров на відпущення гріхів, на зцілення душі і тіла, в життя вічне.
Христос з нами повсякденно. Він служив і служить нам. За Його прикладом ми повинні служити один одному любов’ю. Всі ми у Христі – члени одного тіла, брати один одному, і тому за вірою, з обов’язку, за переконанням розуму й серця повинні служити один одному, жити не тільки для себе, але й для інших. “Ми, сильні, повинні терпіти немочі безсильних і не собі догоджати. Кожен з нас повинен догоджати ближньому на благо, для повчання” — пише святий апостол Павел (Рим. 15, 2).
Служіння ближньому не може бути без самовідданості й хреста. На добро люди частіше відповідають злом і невдячністю. Але чи є хрест важчий Хреста Христового?
Приклад Господа Ісуса, Котрий заради нас вичерпався повністю, нехай буде для нас допомогою й спонуканням до самовідданого служіння для блага інших.