Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.07.2004. КИЇВ. Побачила світ нова редакція „Києво-Печерського Патерика” – найпопулярнішої збірки житій святих у Давній Русі

„Києво-Печерський Патерик” був укладений у XIV-XV ст. як перша у давній Русі вітчизняна збірка життєписів православних святих, присвячена подвижникам Києво-Печерської Лаври. До „Патерика” увійшли твори, написані у початковий період історії Лаври – в XI-XIII ст. Пізніше „Патерик” неодноразово перероблявся та доповнювався, залишаючись однією з найулюбленіших книг православних русичів. Проте, в «Патерик» входили не всі дані про Києво-Печерських святих, що існували в церковній традиції та історичній науці.
Нинішнє видання «Патерика», що покликане виправити згадувану неповноту, надруковано в типографії Києво-Печерської Лаври. Укладачем нової редакції книги, за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, є старший науковий співробітник Музею історії міста Києва Владислав Дятлов, автор книг «Монастирі Української Православної Церкви» (1997), «Церковщина: повість про забуту київську святиню» (2001).
Від попередніх своїх редакцій оновлений „Патерик” відрізняється, головним чином, п’ятьма рисами: повний переклад текстів „житій” Печерських святих по найдавніших вцілілих рукописах, а не друкованих виданнях XVII-XIX століть; коментарі, що спираються на церковну історіографію про Печерських святих; наявність „житій” тих святих, що лише постригалися в Лаврі, але не були поховані в її печерах, внаслідок чого не шанувалися у Соборі Печерських святих; хронологічне розташування всіх текстів книги; великий ілюстративний додаток і плани лаврських печер різних часів.
Нині побачив світ лише перший том нового „Патерика”. Він охоплює час до XV ст. Продовження книги міститиме у собі „житія” не тільки святих Досифеї, Феофіла, Алексія, Паїсія та Парфенія Київських, які жили у XVIII-XX ст. і традиційно вважаються Печерськими, але і таких видатних подвижників, як святителі Петро Могила, Димитрій Ростовський, Іоанн Тобольський, Інокентій Іркутський, преподобні Афанасій Брестський, Макарій Овруцький, Паїсій Величковський, адже вони певний час теж належали до братії Києво-Печерської Лаври.