Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.07.2004. КИЇВ. В Свято-Успенському Соборі Києво-Печерської Лаври встановлено меморіальну дошку та кіот з іконою рівноапостольного Князя Володимира

Сьогодні, напередодні Дня пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, відбулась спільна акція Української Православної Церкви та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника з вшанування пам’яті Хрестителя Русі. За благословенням Блаженнішого Володимира, Предстоятеля УПЦ, була проведена спільна урочиста акція в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври на місці, де свого часу стояла рака з чесною главою князя Володимира-Хрестителя. Тут була встановлена меморіальна дошка та кіот з іконою рівноапостольного Володимира. На відкритті були присутніми єпископат УПЦ, настоятелька Свято-Михайлівського Одеського монастиря ігуменя Серафима (Шевчик), міністр культури Юрій Богуцький, голова Держкомрелігій України Віктор Бондаренко, директор Національного Києво-Печерського заповідника Сергій Кролевець, духовенство та численні віруючі.
Відкриваючи меморіальну дошку, директор Києво-Печерського національного заповідника запевнив присутніх у тому, що по завершенню робіт по відтворенню інтер’єрів Успенського собору, це місце буде мати вигляд, в якому воно було до дня зруйнування Успенського собору — 3 листопада 1941 року.
«Ми присутні зараз на великій події, коли відновлюється духовність та утверджується історична справедливість, — відмітила ігуменя Серафима в своєму виступі. — У цьому прекрасному храмі Успіня Пресвятої Богородиці зберігалася чесна глава великого князя Володимира. Ії було знайдено святим Митрополитом Петром Могилою при перших разкопках Десятинної Церкви у 17-му сторіччі. В лихі роки атеїстичної навали ця глава також зберігалася тут, вже в музеї атеїзму. В 30-і відомий вчений академік Герасимов по мощам князя відтворив його образ. Ця святиня безслідно зникла перед початком Другої світової війни. Але ми віримо, що вона обов’язково знайдеться. Ми молимося святому князю Володимиру, щоб він знов прийшов до нас».
Після виступів Блаженнішій Митрополит Володимир окропив меморіальну дошку святою водою та подякував всім причетним до організації події.