Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.07.2004. ЧЕРНІГІВ. Вперше в Україні освячено престол храму на честь царствених мучеників

17 липня в нижньому храмі Свято-Георгіївського собору Данівського монастиря під райцентром Козелець було освячено престол на честь царствених мучеників — розстріляної більшовиками після Жовтневого перевороту родини російського царя Миколи ІІ. Чин освячення престолу здійснив єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій.
За словами його преосвященства, це перший престол храму на честь царствених мучеників, освячений в Україні. Символічно, що освячення престолу відбулося саме того дня, коли в 1918 році сталося ця жахливе вбивство. Постановою Священного Синоду Російської Православної Церкви загиблі члени царської сім’ї були канонізовані в 2000 році.
Освячення престолу відбулося за участю великої кількості священиків і паломників з різних місць України. Навколо Свято-Георгіївського собору пройшов також хресний хід.
Данівський монастир на Чернігівщині відомий також тим, що він є першим храмом у світі, в якому було освячено престол на честь чудотворної ікони Божої Матері “Аз есмь з вами і ніхто ж на ви”. Ця ікона зберігається в монастирі з 1997 року.