Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.07.2004. ХАРКІВ. Завершився семінар “Актуальні питання проведення духовно-просвітницької роботи у місцях позбавлення волі”

З благословіння Митрополита Київського і всієї України Володимира 3-4 серпня у місті Харкові відбувся семінар на тему “Актуальні питання проведення просвітницької роботи у місцях позбавлення волі”. Захід був організований спільними зусиллями Синодального відділу Української Православної Церкви по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України та Державного Департаменту України з питань виконання покарань.
Робота семінару розпочалась молебнем у храмі Харківського Свято-Покровського монастиря, звершеним архієпископом Львівським і Галицьким Августином. Перше пленарне засідання відбулось в актовому залі архієрейського Дому Харківської єпархії. На відкритті був присутнім митрополит Харківський і Богодухівський Никодим та єпископ Ізюмський Онуфрій. Владика Никодим побажав учасникам Божої допомоги та великих здобутків на ниві пастирської опіки над засудженими.
У виступах представників єпархій були представлені результати діяльності тюремних духівників, підняті проблеми та перешкоди, котрі існують у регіонах.
Священнослужителі відвідали Холодногірську Виправну Колонію (№18) та Харківське СІЗО (№27), де мали змогу ознайомитись з побутовими умовами та роботою соціально-психологічної служби у одних з найкращих в’язниць України. Згодом відбувся візит у Качанівську Виправну Колонію (№54) для жінок. У кожному закладі збудовані прекрасні храми, в яких православні священнослужителі відправляють регулярні богослужіння та займаються пастирською опікою засуджених. Найбільший інтерес у присутніх викликало спілкування з неповнолітніми.
Друге пленарне засідання відбулось 4 серпня у Темнівській Виправній Колонії (№100) – показовому закладі пенітенціарної системи України. Учасниками спільної наради стали священнослужителі УПЦ, які опікуються установами виконання покарань та заступники начальників територіальних управлінь із соціально-виховної та психологічної роботи на чолі з головою Департаменту генерал-полковником внутрішньої служби Володимиром Льовочкіним.
В результаті розгляду та обговорення злободенних питань нелегкої справи – лікування людських душ, було констатовано необхідність більш тісної співпраці священнослужителів та представників адміністрації закладів позбавлення волі, окреслені шляхи майбутньої спільної діяльності.
У своєму виступі координатор тюремного служіння нашої Церкви архієпископ Августин закликав представників адміністрації в’язниць не чинити перешкод священнослужителям у звершенні покладених на них Церквою обов’язків, а генерал-полковник Володимир Льовочкін, подякувавши священнослужителям за вкрай потрібну душпастирську роботу, яку вони виконують сьогодні у закладах позбавлення волі, пообіцяв розглянути та належно відреагувати на всі пропозиції та питання, адресовані тюремними духівниками на його ім’я.
В рамках спільної наради відбулась прес-конференція, на якій священики та працівники закладів пенітенціарної системи відповіли на питання журналістів. Була представлена “Пам’ятка для осіб, засуджених до позбавлення волі”, звід з нового кримінально-виконавчого кодексу України, де представлені права та обов’язки людей, що відбувають покарання.