Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Привітання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира

ПРИВІТАННЯ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ БЛАЖЕННІШОГО МИТРОПОЛИТА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ УКРАЇНИ УЧАСНИКАМ ІІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО З’ЇЗДУ ПРАВОСЛАВНОЇ МОЛОДІ УКРАЇНИ

Улюблені у Господі Преосвященні архіпастирі, всечесні отці, дорогі брати і сестри — делегати ІІ з’їзду православної молоді України!

Христос Воскрес!

Дуже значимо, що сьогоднішня подія відбувається в період пасхальної радості, коли наші серця переповнені торжеством перемоги добра над злом, життя над смертю, бо молодість сама по собі є життєстверджуючою. Православна Церква завжди з особливою увагою ставилась до проблем молодого покоління, оскільки воно не тільки майбутнє, а й теперішнє нашого суспільства.
У минулі віки виховання та становлення людини як особистості проходило в Церкві, в учбових закладах та сім’ї. І саме сім’я, як мала церква, здатна була всіляко сприяти розвитку особистості в традиціях християнського благочестя. На жаль, сьогодні сім’я переживає глибоку кризу. Духовно-моральне оскудіння призвело до послаблення традиційних сімейних зв’язків. Сімейний союз інколи перетворюється в поле брані між подружжям, батьками та дітьми.
Молоді завжди були притаманні два провідні наміри — до навчання та до спілкування. Якщо сучасне суспільство в тій чи іншій мірі здатне керувати навчальним процесом юних громадян, то вільний час зараз все більше й більше потрапляє під контроль деструктивних асоціальних структур. Шоу-бізнес, випуски друкованої і відеопродукції, комп’ютерні програми, мережа «Інтернет» здебільш пропагують насильство, цинізм, вседозволеність, перетворюючи молоду людину в раба пристрастей, похотей та миттєвих бажань. У такому божевільному проводженні часу, як ніде, вдається задум знеособити людину, принизити в ньому Божественний образ та зробити його рабом гріха.
Щоб переломити ситуацію, необхідні зусилля всього нашого суспільства. Ми сподіваємось, що голос Церкви буде почутий і в школах будуть викладатися підвалини християнського виховання. Суспільство має усвідомлювати, що поза цим шляхом майбутнє українського народу уявляється примарним.
Беручи до уваги складність та важливість проблематики, пов’язаною з вихованням молоді, в цьому процесі повинні брати участь всі структури Української Православної Церкви. Але найтяжча складна робота лежить на парафіях та парафіяльних священиках. Саме вони повинні приділяти особливу увагу місіонерству серед молоді. По своїй природі молода людина діяльна, активна, і її потенціал повинен бути затребуваний.
Розглянути всі питання, що виникають перед православною молоддю, та визначити шляхи їх вирішення покликаний цей з’їзд. Хотілося б побажати всім, хто трудиться у молодіжному середовищі, благословенних успіхів. Впевнений, що відчайдушний подвижницький труд на ниві Христовій принесе свої плоди.
Бажаю ІІ Всеукраїнському з’їзду православної молоді успішної та плідної роботи!
Христос Воскрес!