Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Паломнический визит Предстоятеля УПЦ на Святую Землю

Официальная хроника

Паломнический визит Предстоятеля УПЦ на Святую Землю

З 15 по 28 травня тривав паломницький візит Предстоятеля Української Православної Церкви на Святу Землю
Увечері 15 травня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир на чолі групи паломників Української Православної Церкви прибув до Святого града Єрусалима. У неділю вранці 16 травня Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію у Свято-Троїцькому собору Руської Духовної Місії в Єрусалимі.
Блаженнішому Владиці співслужили митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, архієпископ Вишгородський Павел, єпископ Васильківський Пантелеймон, начальник Руської Місії архімандрит Єлисей (Ганаба), духовенство місії та нашої Церкви. Богомольцями і причасниками цього були прочани з України.
Після закінчення Божественної літургії Предстоятеля нашої Церкви та паломників у власній резиденції прийняв Предстоятель Єрусалимської Православної Церкви Блаженніший Патріарх Святого града Єрусалима і всієї Палестини Іриней.
Звертаючись до Блаженнішого Митрополита Володимира, Блаженніший Патріарх Іриней згадав 1979 рік, коли він вперше відвідав Руську Православну Церкву і мав спілкування з митрополитом Володимиром. „Коли я бачу ваші обличчя, — зазначив Патріарх, — я бачу покоління православних слов’ян, які засвідчили свою вірність Богові і Святому Православ’ю як у останні часи, так і протягом століть. Ми завжди пам’ятаємо ваш народ і молимося за вас. Наші зв’язки зміцнюються з року в рік, і я сподіваюсь, що найближчим часом матиму можливість відвідати вашу Святу Церкву”.
Єрусалимський Патріарх зупинився на проблемі взаємовідносин з уніатами і взагалі з Римсько-Католицькою церквою і підтвердив свою незмінно негативну позицію відносно створення уніатського патріархату в Україні. При цьому Блаженніший Іриней додав: „Ми знаємо, що ви маєте проблеми з уніатами та єретиками в Україні, але знайте, що і ми потерпаємо від них”. Патріарх навів конкретні приклади католицького прозелітизму на Святій Землі (особливо серед дітей) і зупинився на методах, які використовують латиняни. Виклавши єдину точку зору Святого Православ’я, він детально зупинився на богословських та інших відмінностях Святого Православ’я і католицизму. Підсумовуючи, Єрусалимський Патріарх зазначив: „Ми з вами Церкви, які поєднані Божою благодаттю. Кожна Церква несе свій хрест. Ми повинні мати любов між собою, перебувати в єдності і допомагати один одному. Коли ми разом, нам нічого боятися. Що стосується Ватикану, то це, перш за все, держава. Нам важко мірятися силою, але на нашому боці благодать Божа і Господь наш Ісус Христос, який є главою нашої Церкви”.
Під час бесіди з Блаженнішим Патріархом Іринеєм Блаженніший Митрополит Володимир відзначив: „Ми радіємо, що Предстоятелі Помісних Церков єдині у своєму ставленні до унії. Ми вдячні Богові і Вашому Блаженству, що маємо можливість молитися біля дорогих серцю кожного християнина місць Святої Землі і звершувати Божественну літургію разом з духовенством Єрусалимської Церкви. Ми постійно молимося за православних християн Святої Землі і знову підтверджуємо наше бажання бачити Ваше Блаженство гостем Української Православної Церкви”.
Блаженніший Митрополит Володимир передав в дар Блаженнішому Патріархові пасхальні фарфорові крашанки і ікону Воскресіння Христового. Приймаючи ікону, вражений красою образа Патріарх Іриней сказав, що святиня займе своє гідне місце в єрусалимському Храмі Воскресіння Христового.
На закінчення зустрічі кожен з паломників отримав благословення Блаженнішого Патріарха Іринея.
В ніч з неділі на понеділок 17 травня прочани з України прибули до Храму Воскресіння Христового, який під своїми склепіннями об’єднує декілька святих місць, пов’язаних з останніми часами земного життя нашого Спасителя та його славним Воскресінням. Предстоятель Української Православної Церкви звершив нічну Божественну літургію у кувуклії Гробу Господнього. Йому співслужили митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, архієпископ Вишгородський Павел, єпископ Васильківський Пантелеймон, представник Єрусалимського Патріархату єпископ Гераський Феофан, начальник Руської Духовної Місії архімандрит Єлисей (Ганаба), духовенство Української та Єрусалимської Православної Церков.
На місці Воскресіння нашого Господа Блаженніший Митрополит Володимир молився за наш боголюбивий народ, вірних Української Православної Церкви, за усіх тих, хто надіслав поминальні записки як власноруч, так і за допомогою електронної пошти. Паломники з України, які молилися цієї ночі у Храмі Воскресіння Христового, причастилися Святих Христових Тайн.
Вдень паломницька група на чолі з Предстоятелем нашої Української Православної Церкви відвідали храм Різдва Христового у Віфлеємі. До храму ведуть низькі двері, і увійти можна, лише вклонившись, тому цей вхід називають „вратами смирення”.
Цього дня у Віфлеємській печері лунали українські різдвяні колядки і піснеспіви служби Різдва. Прочани з молитвою вклонилися місцю народження Спасителя. Воно прикрашене срібною зіркою.
Поруч з храмом Різдва знаходиться місце, де були поховані віфлеємські немовлята, яких наказав вбити цар Ірод, шукаючи Христа.
Зранку у вівторок 18 травня Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію в Гефсиманській печері. У цю печеру апостоли поклали тіло Пречистої Діви Марії після її славного Успіння.
Блаженнішому Владиці співслужили єпископ Гераський Феофан (Єрусалимський Патріархат), митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, архієпископ Вишгородський Павел, єпископ Васильківський Пантелеймон, духовенство місії та нашої Церкви.
У цей день на дорогому для кожного православного християнина місці знову поряд з грецькою лунала наша богослужбова мова, а Предстоятель нашої Церкви підносив молитви за бережену богом Україну і її православний народ.
Вже протягом декількох століть Гроб Божої Матері прикрашає Києво-Печерська ікона Божої Матері. Свято-Успенськими є усі три лаври нашої Церкви: і Києво-Печерська, і Почаївська, і Святогорська.
Поруч з Гробом Божої Матері знаходиться відома чудотворна Єрусалимська ікона Пресвятої Богородиці, якій прочани вклонилися по закінченні Божественної літургії.
19 травня група паломників нашої Церкви вирушила до Юдейської пустелі — місце перших прикладів православного чернецтва. Прочани відвідали пустельний монастир преподобного Георгія Хозевіта. Саме на цьому місці переховувався пророк Божий Ілля. Немов гніздо ластівки, виростає з пустельної скелі монастир, славний своєю історією та подвижниками благочестя.
В другій половині дня прочани вирушили до Єрихону — одного з найдревніших міст на землі, про яке згадується у Святому Письмі. Поруч з Єрихоном — гора Каранталь, яку ще називають Горою Спокуси — місце, де Господь постував протягом сорока днів перед Своїм виходом на проповідь і де переміг спокуси диявола. Паломники відвідали грецький православний монастир Спокуси, який розташувався на „сорокаденній” горі.
Всенощну під свято Вознесіння прочани молилися у Горненському монастирі, який розташувався на місці, куди після Благовіщення вирушила Божа Матір і де Її зустріла праведна Єлисавета — мати святого Іоанна Хрестителя. На місці їх зустрічі і розташувався руський Горненський жіночий монастир.

Зранку 20 травня, на свято Вознесіння Господнього, прочани з України відвідали гору Єлеон. Божественну літургію на святому місці Вознесіння звершував генеральний секретар (керуючий справами) Єрусалимського Патріархату архієпископ Константинський Аристарх. Йому співслужили грецьке духовенство і священнослужителі Руської Духовної Місії, а також священики-прочани Української Православної Церкви. Прочани з України, за бажанням, могли причаститися Святих Христових Тайн.
Відвідав місце Вознесіння Господнього і Блаженніший Патріарх Святого града Єрусалима і всієї Палестини Іриней. Блаженніший Патріарх вклонився святині і благословив духовенство і прочан.
У цей день на Єлеонській горі, на місці, де Господь залишив на камені відбиток своєї стопи, поруч одночасно відправляли богослужіння, окрім православних, копти, сирійці та вірмени. Піснеспіви декількома мовами одночасно додавали святу незабутньої забарвленості.
В наступні дні візиту прочани відвідали Сионську горницю, де відбулися Таємна вечеря та Сходження Святого Духа на апостолів у день П’ятидесятниці; храм, який було зведено над будинком святого апостола Іоанна Богослова, де сталося Успіння Божої Матері; гробницю великомученика Георгія Переможця у Лідді; пустельний монастир преподобного Георгія Хозевіта, де знаходиться печера пророка Божого Іллі; монастир преподобного Герасима Йорданського, що неподалік від місця Хрещення Господа нашого Іісуса Христа; найдревніше місто світу Ієрихон та Гору Спокус, де знаходиться камінь, на якому, за святим переданням, Господь молився протягом сорока діб і переміг диявольські спокуси.
У Галілеї прочани піднялися на Святу гору Фавор — місце Преображення Господа нашого Іісуса Христа. Вони мали змогу увійти у води річки Йордан, де Господь приймав хрещення від Іоанна Хрестителя. Затим відвідали місто Назарет, де пройшло дитинство нашого Спасителя. На Горі Блаженств, де також побували паломники, Господь виголосив найвідомішу Свою проповідь, яка містить головні моральні принципи християнства. Далі віруючі з України відвідали уже неіснуюче, але відоме за євангельськими переказами місто Капернаум, де Господь звершив безліч чудес.
В останній день перебування на Святій Землі прочани з України молилися у Віфлеємській печері. Божественну літургію на місці народження Богонемовляти Христа звершував намісник Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел. Йому співслужив намісник Глинської пустині єпископ Васильківський Пантелеймон. У цей день у печері Різдва наряду з церковнослов’янською мовою лунали грецька і арабська, бо більшість мешканців Віфлеєма є православними арабами.
У п’ятницю паломництво Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира на чолі групи православних прочан з України до Святої Землі завершилося.

21.05.2004. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир поздравил главу Национального банка Украины Сергея Тигипко с профессиональным праздником
В поздравлении говорится:
«Глубокоуважаемый Сергей Леонидович!
Сердечно поздравляю Вас и всех работников банковских структур с профессиональным праздником! В любом государстве именно от состояния банковской системы во многом зависит экономическое развитие, а в конечном результате — благополучие и уровень жизни граждан. В Украине, которая обрела долгожданную независимость, эту систему пришлось создавать с нуля. Благодаря способностям и самоотверженному добросовестному труду квалифицированных специалистов, за сравнительно короткий промежуток времени удалось добиться больших достижений, что вселяет надежду и на будущее. Очень важно и то, что Вы небезразличны к ежедневным проблемам современного общества. Всем известно и высоко ценится участие банковских организаций в различных социальных программах по предоставлению помощи обездоленным, сиротам и другим малообеспеченным слоям населения. Тем самым исполняется Заповедь Божия о любви к ближнему.
Мы должны помнить, что Украина станет богатой и сильной только тогда, когда каждый ее гражданин будет иметь благополучие, счастье, уют и достаток.
Желаем Вам Божией мудрости в трудах, высоких профессиональных достижений, вдохновения и самоотдачи для новых свершений на благо украинского народа и нашего государства».

20.05.2004 КИЕВ. Предстоятелю УПЦ преподнесли частицы мощей мученицы Людмилы
Представитель Православной Церкви Чешских земель и Словакии протоиерей Иосиф Фейсак привез в Украину и передал в дар Предстоятелю УПЦ Блаженнейшему Митрополиту Владимиру частицы мощей мученицы Людмилы.

22.05.2004. КИЕВ. В день святителя Николая Киево-Печерскую Лавру посетил царь Болгарии Симеон
В Успенском соборе Свято-Успенской Киево-Печерской Лавры премьер-министра Республики Болгария Симеона Сакскобургготского с супругой встретил управляющий делами Киевской Митрополии архиепископ Переяслав-Хмельницкий Митрофан. Владыка Митрофан и высокий гость обменялись приветственными речами. В память о визите в древнюю обитель владыка преподнес ему икону Печерской Божией Матери. Затем гости из Болгарии имели возможность осмотреть достопримечательности и святые места древнего монастыря.
«Посещение Киево-Печерской Лавры — это то, о чем я мечтал очень давно, и эта мечта сегодня осуществилась, — поделился своими впечатлениями премьер-министр. — Приятно, что это произошло именно сегодня, в этот великий праздник, имеющий большое значение для болгарского народа».
«Этого святого чтят не только в Украине и в России, но и в Болгарии, — отметил в своем комментарии к визиту архиепископ Митрофан. Наши духовные связи с Болгарией, с Болгарской Православной Церковью существуют уже давно. Нас связывает общая история и общая вера. Сегодня мы вспоминаем исторический визит в Киево-Печерскую Лавру Святейшего Патриарха Болгарской Православной Церкви Максима и его встречу с Блаженнейшим Митрополитом Владимиром в 1995 году. А сегодня мы рады приветствовать такого высокого гостя, посланца болгарской земли. Эта встреча свидетельствует о тесной связи между нашими каноническими Церквами. Как мы знаем, и в Болгарии существует раскол. От имени Его Блаженства Митрополита Владимира мы тепло приветствовали нашего гостя, который молится в каноническом храме. Мы верим, что по его молитвам, по молитвам преподобных отцов Печерских, по молитвам святителя Николая Господь укрепит братские узы между болгарским и украинским народами, и это будет способствовать дальнейшему сотрудничеству на ниве духовной, а также экономической и политической».

01.06.2004. МОСКВА. Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Владимир встретился со Святейшим Патриархом Московским и всея Руси Алексием ІІ
Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир прибыл в Москву в сопровождении председателя Киевской облгосадминистрации Анатолия Засухи и народного депутата Украины Татьяны Засухи. В рамках визита состоялась встреча со Святейшим Патриархом Московским и всея Руси Алексием ІІ.
В ходе беседы Святейший Патриарх выразил озабоченность религиозной ситуацией в Украине. Сегодня, как отметил Алексий II, «в некоторых областях Украины сложилось положение, когда Православная Церковь оказывается в роли меньшинства, причем преследуемого». Особенно это относится к западным областям Украины, подчеркнул Патриарх Алексий. Еще он отметил, что эти разделения спровоцированы политическими и националистическими мотивами и разрушают единство Церкви.
В тот же день в своей резиденции на Чистом переулке Святейший Патриарх Московский и всея Руси Алексий II встретился с губернатором Киевской области А.А. Засухой и депутатом Верховной Рады Украины Т.В. Засухой, супругой губернатора. На встрече присутствовали Митрополит Киевский и всея Украины Владимир, митрополит Калужский и Боровский Климент, управляющий делами Московской Патриархии, епископ Белоцерковский и Богуславский Серафим, а также вице-спикер Государственной Думы Российской Федерации Л.К. Слиска.
Поблагодарив губернатора за труды и сотрудничество с Церковью, а также за помощь Белоцерковской епархии Святейший Патриарх наградил А.А. Засуху орденом РПЦ преподобного Сергия Радонежского I степени. За труды на благо Святой Церкви депутат Верховной Рады Украины Т.В. Засуха удостоена ордена святой равноапостольной княгини Ольги II степени.
Тепло приветствуя гостей, Святейший Патриарх Алексий, в частности, сказал:
«Мы всегда сопереживаем Его Блаженству Блаженнейшему Митрополиту Владимиру, на долю которого выпало нелегкое служение по управлению Церковью в условиях разделений, спровоцированных политическими причинами и националистическими крайностями, которые разрушают единство Церкви. Но вокруг Киева нет подобных проблем. В этом, конечно, огромная заслуга губернатора Киевской области, о чем неоднократно рассказывал нам Блаженнейший Митрополит Владимир».
А.А. Засуха поблагодарил Святейшего Патриарха и, в частности, сказал: «В Православной Церкви крестились наши предки, наши родители и мы сами… Мы не просто друзья, но и прихожане, духовные чада нашей Святой Церкви. Я верю, что разделения Церкви будут преодолены».
Со словами благодарности обратилась к Его Святейшеству и Т.В. Засуха. Особое приветствие она передала от православных женщин Украины.
Седмица.Ru

02.06.2004. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир принял сотрудника Отдела религиозного образования и катехизации РПЦ Валентина Петрова
На встрече Блаженнейшего Владыки с доктором философии, доцентом Военно-воздушной академии им. Юрия Гагарина Валентином Петровым обсуждались вопросы возрождения православной традиции почитания героев, отдавших жизнь за Отечество. Причиной встречи послужило приближающееся 90-летие первого воздушного тарана, совершенного 5 сентября 1914 года Петром Нестеровым. В беседе принял участие глава Синодального отдела по взаимодействию с Вооруженными силами и другими воинскими формированиями Украины архиепископ Львовский и Галицкий Августин.

04.06.2004. КИЇВ. Відбувся робочий візит Предстоятеля УПЦ до Місії соціальної допомоги дітям
Блаженніший Митрополит Володимир вперше з робочим візитом відвідав Спасо-Преображенський жіночий монастир та Місію соціальної допомоги дітям, що будуються в селищі Тетерів Бородянського району Київської області. Предстоятеля УПЦ супроводжував голова місії архімандрит Філарет. Він ознайомив Владику зі станом будівництва обителі та дитячого будинку при ньому. Після огляду корпусів, території та підсобного господарства відбулася зустріч з духовенством і насельниками, котрі несуть послух по будівництву обителі.
Блаженніший Митрополит благословив усіх присутніх й побажав невтомним трудівникам Божої допомоги у доброчинних трудах, а на згадку про візит подарував обителі картину.
Виникненню цього богоугодного закладу посприяло рішення Київської обласної державної адміністрації передати у власність Київській Митрополії дитячий санаторій, на базі якого вирішили розташувати Місію соціальної допомоги дітям та жіночу обитель. Сестри обителі нестимуть послух виховання сиріт, звершення інших соціальних та благодійних програм й забезпечення побутових потреб дитячого будинку.

06.06.2004. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав з професійним святом всіх журналістів України
Вітаючи журналістів церковної та світської преси з святом, Предстоятель Української Православної Церкви зазначив важливість їхньої праці у справі надання вчасної та правдивої інформації для оточуючих і у формуванні громадянської свідомості. Підкреслюючи значну ступінь довіри українців до представників мас-медіа, Блаженніший Владика закликав до об’єктивного висвітлення інформації як запоруки подальшої довіри до їхньої діяльності. У своєму привітанні Предстоятель УПЦ побажав журналістам Божого благословення й натхнення для творчих звершень.

06.06.2004. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир відзначив найкращі церковні видання Української Православної Церкви
Напередодні Дня журналіста Предстоятель УПЦ відзначив православні видання України.
Кращим церковним журналом визнаний “Живой родник” Донецької єпархії (головний редактор митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон). Кращим журналом для дітей — “Божа нивка” Львівської єпархії (головний редактор Оксана Жаборинська). Кращим юнацьким журналом — “Отрок” Київської єпархії (головний редактор архімандрит Іона (Черепанов).
Серед газет найкращою визнана “Летопись Православия” Запорізької єпархії (головний редактор архієпископ Запорізький і Мелітопольський Василій), а інформаційним виданням — “Відомості Полтавської єпархії” (головний редактор єпископ Полтавський і Кременчуцький Филип). Газетою, що найкраще відображає єпархіальне життя, стали “Харьковские епархиальные ведомости” (головний редактор митрополит Харківський і Богодухівський Никодим). Серед інших номінацій найкращою газетою для сім’ї визнане “Начало” Дніпропетровської єпархії (головний редактор Юрій Кулібаба), а серед парафіяльних видань — столична “Кириллица” (головний редактор протоієрей Федор Шеремета). Найкращим пастирсько-богословське виданням визначений “Андреевский вестник” — журнал Одеської духовної семінарії (головний редактор архімандрит Євлогій (Гутченко).
Головні редактори видань будуть удостоєні грамот Предстоятеля Церкви і символічними “золотими перами” прес-служби Української Православної Церкви.

04. 06.2004. РОВНО. Предстоятель УПЦ посетил Корецкий монастырь
В праздник иконы Божией Матери «Споручница грешных» Блаженнейший Митрополит Владимир совершил Божественную литургию в Свято-Троицком Корецком женском монастыре. Блаженнейшему Владыке сослужили Митрополит Днепропетровский и Павлоградский Ириней, митрополит Луцкий и Волынский Нифонт, архиепископ Ровенский и Острожский Варфоломей, архиепископ Вышгородский Павел, епископ Сарненский и Полесский Анатолий. После богослужения был совершен крестный ход, который завершился пением многолетий.

10.06.2004.МОСКВА Блаженнейший Митрополит Владимир от имени всей Полноты Русской Православной Церкви поздравил Святейшего Патриарха Алексия с юбилеем
На торжества, посвященные 75-летию Патриарха Московского и всея Руси Алексия, прибыли православные иерархи со всего мира. В храме Христа Спасителя Святейший Патриарх в сослужении 130 архиереев и 200 священников совершил Божественную литургию и молебен. Поздравляя Предстоятеля Русской Православной Церкви, Блаженнейший Митрополит Владимир отметил его заслуги в возрождении Православия. За 14 лет патриаршества Алексия II было построено 15 тысяч храмов, открыто более трехсот монастырей, количество духовных школ выросло до 90. В дар Патриарху Предстоятель УПЦ преподнес икону Московских святителей.
Поздравить Патриарха также прибыли премьер-министр России Михаил Фрадков, премьер-министр Сербии и Черногории Вук Драшкович, государственные, общественные и политические деятели.