Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.03.2004.- 09.04.2004.

НАРУШЕНИЯ ПРАВ ВЕРУЮЩИХ

25.03.2004. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. ЧЕРГОВА ПРОВОКАЦІЯ УНІАТІВ ВІДБУЛАСЬ У СЕЛІ СТАРИЙ ГВІЗДЕЦЬ
Малочисельна громада уніатів села Старий Гвіздець (Коломийського району) за допомогою місцевої влади, яка активно лобіює їхні інтереси, нещодавно стала претендувати на місцевий Свято-Успенський храм, який споконвіку належить православній громаді. Для цього у райдержадміністрацію Коломиї були викликані настоятель парафії протоієрей Миколай Кушнір та благочинний округу протоієрей Миколай Сметанюк, яким запропонували проводити у церкві почергове богослужіння.
Священнослужителі УПЦ категорично відмовились від такого необ’єктивного способу вирішення даного питання, оскільки на парафії, де мешкають понад 200 активних православних прихожан, тільки 30 чоловік заявляють про свою належність до уніатів. На думку священнослужителів, у даному випадку найбільш логічним кроком з їхньої сторони було б збудувати самим приміщення для задоволення власних релігійних потреб.
25.03.2004. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. ВІРУЮЧІ КОЛОМИЇ ГОТУЮТЬ ЗАЯВИ У ВИЩІ ОРГАНИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ У ЗВ’ЯЗКУ З ДИСКРИМІНАЦІЄЮ ЗА РЕЛІГІЙНІ ПЕРЕКОНАННЯ
Вже не один рік триває дискримінація прав віруючих Свято-Благовіщенської парафії Української Православної Церкви у місті Коломиї зі сторони місцевих представників різних ланок державної влади. Незважаючи на багаторазові заяви віруючих громади, їм відмовляють у виділенні місця під забудову майбутнього храму, мотивуючи це приналежністю до канонічної Церкви. Православні жителі Коломиї, зважаючи на пряму дискримінацію своїх прав, мають намір звернутися з заявою у вищі органи влади України. Заяви у вищі інстанції вони збираються вручити безпосередньо, оскільки вже не вірять у надійність пересилки важливих документів місцевим поштовим відділенням.
25.03.2004. ЧЕРНІГІВ. КОНФЛІКТ МІЖ ГРОМАДОЮ ХРАМУ ТА АДМІНІСТРАЦІЄЮ РИНКУ НЕ ПІД СИЛУ ВИРІШИТИ НАВІТЬ МЕРУ
Хресний хід під час Пасхального богослужіння прихожанам та священнослужителям чернігівського храму на честь Архістратига Михаїла доведеться робити з подоланням перешкод. Про це розповів настоятель храму протоієрей Іоанн Ярема.
За словами настоятеля, учасники хресного ходу будуть змушені протискатися між стінами храму та огорожею ринку, який знаходиться поруч. Незручності виникнуть і під час освячення пасок та крашанок, оскільки прихожанам буде важко стати навколо храму. Подібна ситуація повторюється під час кожного хресного ходу — на Великдень, Водохреще і Преображення.
Як пояснив протоієрей Іоанн, відповідно до проекту будівництва, затвердженого в управлінні архітектури та містобудування Чернігівської міської ради, храму планувалося виділити 12 метрів території ринку, а щоб площа останнього не змінилася, додати до нього ці 12 метрів у дзеркальному відображенні в протилежний від храму бік. Це начебто влаштовувало обидві сторони. Однак передбачалося, що витрати за перенесення огорожі та кіосків візьме на себе церковна громада. Своєчасно це зроблено не було, а сьогодні для таких змін потрібні чималі кошти.
За словами директора підприємства «Парковка та ринок» Анатолія Ламерта (саме на його територію претендує храм), таких підрахунків він не робив, і займатися ними мають спеціалісти — проектанти та будівельники. Коштів на перенесення ринку, який знаходиться в комунальній власності, у міському бюджеті не передбачено. Водночас Анатолій Дмитрович зауважив, що минулого року на ринку було проведено реконструкцію, на що витрачено близько 90 тисяч гривень.
Вочевидь, сьогодні перенесення території ринку потребує вже не однієї тисячі гривень. Таких коштів громада новозбудованого храму не має. Аби нарешті розв’язати цю проблему, настоятель храму звернувся за допомогою до мера Чернігова Олександра Соколова. Ще восени минулого року Олександр Володимирович пообіцяв відшукати потрібні кошти. Однак вже й Великдень на порозі, а «віз і нині на старому місці».
01.04.2004. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. ВІРУЮЧІ КОЛОМИЇ ЗВЕРНУЛИСЯ ДО ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УПЦ У ЗВ’ЯЗКУ З УТИСКАМИ З БОКУ МІСЦЕВИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ
Парафія при храмі Благовіщення Пресвятої Діви Марії у місті Коломиї декілька років підряд піддається різноманітним утискам міської влади та цькуванню місцевими друкованими органами, які порушують права віруючих та постійно провокують їх на конфлікт. З цього приводу настоятель парафії протоієрей В. Кобельський та священник М. Мицак від імені парафіян написали звернення на ім’я Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. У зверненні говориться:
«Ваше Блаженство! Смиренно звертається до Вас громада церкви Благовіщення Пресвятої Діви Марії міста Коломиї й слізно просить про допомогу.
Навколо нашого святого храму уже не перший рік точиться амбіційна політична боротьба міської влади і громад греко-католицької церкви. Наш храм, побудований на кошти православних християн Коломиї та навколишніх сіл, є старовинною пам’яткою архітектури ХVІ століття. Під час радянської влади церква була відібрана атеїстами і перетворена на склад. Згодом з нього зробили музей. На початку 90-х років у зв’язку з тим, що всі храми в Коломиї були захоплені греко-католицькими громадами, на прохання віруючих православних християн він був переданий маленькій громаді УПЦ. На кошти віруючих була зроблена невелика реставрація, в ньому розпочали служити Божественні літургії і проповідувати Слово Боже. На сьогоднішній день, завдяки старанню священнослужителів, община нараховує близько 800 віруючих.
Наша громада, виконуючи Слово Боже, залишається поза політичною грою. Останніми роками на парафіян і священнослужителів, які несуть послух у вказаному храмі, посилився тиск з боку місцевої влади і віруючих греко-католицької церкви. Нам постійно погрожує місцева влада, що храм заберуть і передадуть УГКЦ. Священиків змушують відмовитись від Православної «москальської» Церкви і перейти в розкол. Ображають наші релігійні переконання. І вірних, і священнослужителів називають «кагебістами», «московськими агентами». У місцевій пресі проводиться проти нашої громади піар-кампанія. Зокрема газета «Вісник Коломиї» (№ 15, 42, 57-58, 69-70) розпалює міжконфесійну ворожнечу.
Недавно представники міської влади заявили, що до президентських виборів нас чіпати не будуть, але після виборів займуться нашою Церквою. Ми неодноразово звертались до міської влади передати цей храм у власність громади УПЦ, але нам було грубо відмовлено. Ми звертались з проханням виділили місце під будівництво церкви, але, порушуючи чинне законодавство України, нам також відмовили. Наші заяви навіть не були зареєстровані. Ми перебуваємо в постійному переживанні за наш храм і наше майбутнє. Ваше Блаженство, слізно просимо Вашого заступництва за нас недостойних, але вірних чад УПЦ і посприяти в передачі храму Благовіщення Пресвятої Діви Марії в наше користування. Громада і священнослужителі не бажають переходити в іншу конфесію і залишати лоно нашої Святої Православної Церкви. Просимо Ваших святих молитв».
09.04.2004. ХЕРСОН. ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ ВИЗНАЛА, ЩО ХЕРСОНСЬКА ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ ПОРУШИЛА ЗАКОН ПІД ЧАС ПЕРЕРЕЄСТРАЦІЇ РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ У СЕЛИЩІ КАЛІНІНСЬКЕ ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКОГО РАЙОНУ
Про це керуючого Херсонською єпархією повідомив заступник Генпрокурора України О. М. Колінько. Результатом «помилки» чиновників стало декілька судових і кримінальних справ, а також втрачений мир поміж селянами, які поділилися на два ворогуючих табори. А новий красень-храм зачинений і охороняється міліцією.
Наводимо повний текст листа з Генпрокуратури:
«Архієпископу Херсонському і Таврійському Іонафану
Ваше звернення щодо законності рішення Суворівського районного суду від 29.12.03, невиконання рішення Великоолександрівського районного суду від 22.12.03 та з інших питань розглянуто.
Установлено, що статут Свято-Михайлівської громади у новій редакції зареєстровано розпорядженням голови Херсонської обласної державної адміністрації від 14.07.03. Основні зміни стосувалися питань, пов’язаних з виходом громадян з підпорядкування Московського патріархату та переходом до Київського патріархату.
За повідомленням Державного комітету України у справах релігій реєстрацію зазначеного статуту проведено з порушенням вимог Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Зокрема, рішення про реєстрацію змін до статуту прийнято не загальними зборами, а частиною віруючих у кількості 18 осіб з 300 прихожан, до реєструючого державного органу було надано не рішення загальних зборів, а лише витяг з протоколу.
У зв’язку з цим головою облдержадміністрації 29.08.03 видано розпорядження «Про усунення порушень чинного законодавства про свободу совісті та релігійні організації в частині реєстрації змін до статуту у новій його редакції парафії Святого архістратига Михаїла Української православної церкви Київського патріархату, згідно з яким за неналежне виконання службових обов’язків начальника відділу у справах релігій та заступника начальника юридичного відділу облдержадміністрації притягнуто до дисциплінарної відповідальності (оголошено догани).
Оскільки старий статут (у редакції 1991 року) та зареєстрований статут у новій редакції містять положення щодо права власності релігійної громади, між представниками різних конфесій виник спір з приводу належності приміщення церкви, збудованої на кошти прихожан.
Рішення Великоолександрівського районного суду від 22.12.03, яким задоволено позов Свято-Михайлівської парафії УПЦ і визнано недійсним рішення частини фундаторів парафії від 06.07.03 про внесення змін та доповнень до статуту Свято-Михайлівської парафії щодо її виходу разом з майном з-під юрисдикції Української Православної церкви, апеляційним судом Херсонської області 24.12.03 за апеляційною скаргою представника Київського патріархату Квецька Д.А. скасовано.
Що стосується рішення Суворівського районного суду м. Херсона від 29.12.03, яким Готі І.І. та іншим відмовлено у задоволенні скарги на рішення Херсонської обласної державної адміністрації від 14.07.03, то строк його оскарження закінчився. Зацікавлені особи мають право подати апеляційну скаргу на зазначене судове рішення, заявивши на підставі ст. 292 ЦПК України клопотання про поновлення пропущеного строку.
Рішення про скасування державної реєстрації Свято-Михайлівської парафії Херсонської єпархії УПЦ Херсонської облдержадміністрацією не приймалось.
Спірні питання щодо майна повинні вирішуватись у судовому порядку.
З метою недопущення вчинення протиправних дій представниками різних релігійних конфесій керівництвом УМВС України в Херсонській області та Великоолександрівським РВ УМВС неодноразово приймались рішення про тимчасове обмеження доступу громадян на територію Свято-Михайлівської церкви відповідно до повноважень, наданих ч.і ст. 10 та п.20 ст. 11 Закону України «Про міліцію».
З вересня минулого року до Великоолександрівського РВ УМВС України в Херсонській області надходили численні заяви та повідомлення представників обох конфліктуючих сторін щодо протиправних дій іншої сторони. За наслідками перевірок цих звернень працівниками райвідділу міліції приймались рішення про відмову в порушенні кримінальної справи. Прокуратурою Великоолександрівського району вищевказані матеріали перевірок вивчено, підстав для скасування постанов про відмову в порушенні кримінальної справи немає.
За фактом нанесення 15.11.03 тілесних ушкоджень священику громади В. Головкову та церковному старості Д. Квецьку слідчим відділенням Великоолександрівського РВ УМВС 19.12.03 порушено кримінальну справу за ч.і ст.122 Кримінального кодексу України. Досудове слідство по справі триває.

З повагою
заступник Генерального прокурора України О.М. Колінько»