Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.03.2004.- 14.04.2004.

ЦЕРКОВЬ И ВЛАСТЬ
18.03.2004. КИЇВ. ВЕРХОВНА РАДА НЕ СХВАЛИЛА ЗАКОНУ, ЯКИЙ БИ НАДАВАВ РЕЛІГІЙНИМ ОРГАНІЗАЦІЯМ ПРАВА ПОСТІЙНОГО КОРИСТУВАННЯ ЗЕМЛЕЮ
Народні депутати на сьогоднішньому пленарному засіданні не схвалили зміни до Земельного кодексу України щодо права власності та права постійного користування землею. Фактично, у новій редакції пропонувалося викласти статтю 92 Земельного кодексу.
У поданому урядом законопроекті частину другу статті 92 пропонувалося викласти в такій редакції: «Право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності, релігійні організації, громадські організації інвалідів України, їх підприємства (об’єднання), установи та організації.
За схвалення цього законопроекту проголосувало лише 190 народних депутатів центристських фракцій. Не голосували комуністи, соціалісти, аграрії, більшість з фракцій «Наша Україна», «Народовладдя», НДП та БЮТ.
Укрінформ
18.03.2004. ПУТИВЛЬ. ЗАВДЯКИ ВІДРОДЖЕННЮ ДРЕВНЬОЇ СОФРОНІЄВОЇ ПУСТИНІ ГАЗИФІКУЮТЬ СЕЛИЩЕ НОВА СЛОБОДА
На виконання доручення Президента України про газифікацію Софронієвського монастиря та села Нова Слобода Путивльського району Сумської області фахівці НАК «Нафтогаз України» розробили техніко-економічне обґрунтування проекту. Ця робота проведена спільно з місцевими пошуково-дослідними, проектними та будівельними організаціями. Протягом року НАК «Нафтогаз України» збудує 32-кілометровий газопровід. Його вартість — 5,5 млн. грн.
Прес-служба НАК «Нафтогаз України»
18.03.2004. УКРАИНА. ИДЕТ ОКОЛО 2000 СУДЕБНЫХ ПРОЦЕССОВ ЗА ПРАВО ЖИТЬ БЕЗ ИДЕНТИФИКАЦИОННЫХ НОМЕРОВ
Как сообщили в аналитическом отделе Союза православных братств Украины, каждое такое судебное дело насчитывает от 1 до 300 и более православных истцов. Вместе с прихожанами в суд подают и священнослужители. Сегодня уже почти все судебные инстанции выносят свои решения против налоговой администрации в пользу православных.
На основании ст. 1 Закона Украины «О Государственном реестре физических лиц — плательщиков налогов и других обязательных платежей» №320/94-ВР от 22.12.94 г. суды обязывают Государственные налоговые инспекции ставить в паспортах истцов отметки о наличии у них права осуществлять любые платежи без идентификационного номера.
Так, например:
1) Согласно решению Ильичевского городского суда от 22 ноября 2002 года по делу № 2-1640 (допущено немедленное исполнение решения суда) Государственная налоговая инспекция г. Ильичёвска Одесской области сделала в паспорте гражданки Сёмаш А.И. на 9 странице запись следующего содержания: «Имеет право осуществлять любые платежи без идентификационного номера, согласно Решению Ильичёвского городского суда от 22.11.2002 года. Начальник ГНИ г. Ильичёвска М.Д. Кругленов». Запись заверена гербовой печатью ГНИ г. Ильичёвска.
Судебная коллегия по гражданским делам апелляционного суда Одесской области 30 января 2003 года (дело № 22а-521/2003 г.) своим постановлением подтвердила решение Ильичёвского городского суда от 22 ноября 2002 года о простановке в паспорте гражданки Сёмаш А.И. данной отметки. Законность этой отметки впоследствии также была подтверждена Решением Верховного Суда Украины по данному делу.
2) По решению Ленинского районного суда г. Днепропетровска от 11 марта 2003 года (которое впоследствии было подтверждено определением коллегии судей судебной палаты гражданских дел апелляционного суда Днепропетровской области от 18 июня 2003 года, а также Судебной Палатой по гражданским делам Верховного Суда Украины) Государственная налоговая инспекция в Ленинском районе г. Днепропетровска сделала в паспорте Новожена В.В. на 7 странице запись следующего содержания: «Имеет право осуществлять любые платежи без идентификационного номера. И. о. начальника инспекции в Ленинском районе г. Днепропетровска А.В. Мирный». Запись заверена гербовой печатью ГНИ в Ленинском районе г. Днепропетровска.
Таким образом, каждый православный христианин, имеющий соответствующие религиозные убеждения, может в судебном порядке доказать своё право жить без кода в соответствии с Законом Украины №1003-XIV, принятие которого Верховной Радой 16 июля 1999 года было вымолено стараниями православного народа Украины, священнослужителей и архиереев Украинской Православной Церкви.
Аналитический отдел Союза православных братств Украины
19.03.2004. ВІННИЦЯ. ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ СВЯЩЕННОСЛУЖИТЕЛІВ З ПРЕДСТАВНИКАМИ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ ІНСПЕКЦІЇ
Круглий стіл за участю керівництва районної ДПІ, представників місцевої влади та духовенства був організований у м. Хмільнику за ініціативи податківців. Головним питанням, яке обговорювалося, була проблема ідентифікаційних номерів. Благочинний Хмільникського округу протоієрей Мисаїл Шикирун та настоятель вінницького храму на честь свт. Луки Кримського ієрей Володимир Тютенко роз’яснили податківцям через призму рішень Священного Синоду УПЦ та відповідного звернення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира ставлення Церкви до введення нових електронних документів. У розмові було наголошено, що людина, відмовляючись від ідентифікаційного номера, діє відповідно до Закону України № 1003-ХІV.
У свою чергу податківці висловили побажання, щоб це питання було відрегульоване на рівні Київської Митрополії, Верховної Ради та Державної податкової адміністрації, наголосили на тому, що відмітка в паспорті про відмову від ідентифікаційного номеру може бути зроблена тільки на підставі рішення суду і висловили побажання, щоб заяви про відмову від номеру люди подавали з відома священиків.
В цілому обидві сторони залишилися задоволеними результатами зустрічі.
23.03.2004. КИЇВ. ІКОНИ ТА БОГОСЛУЖБОВІ КНИГИ, ВИЛУЧЕНІ НА КОРДОНІ, ПОВЕРНУТО ЦЕРКВІ
У Києво-Печерській Лаврі в Синодальному відділі по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України відбулась зустріч архієпископа Львівського і Галицького Августина з начальником Господарсько-експлуатаційного митного управління Володимиром Копачом. Під час зустрічі для оснащення військових храмів України було передано ікони та богослужбові книги, які мають історико-культурну цінність і були нещодавно вилучені на кордоні при спробі вивезення їх за межі України.
Владика Августин від імені вірних Української Православної Церкви висловив вдячність за повернуті книги та богослужбове начиння.
Останнім часом по всіх регіонах нашої держави почастішали випадки пограбування православних святинь. Часто безцінні історичні пам’ятки, які віками використовувались у наших церквах, потрапляють у небажані руки — до колекцій зовсім невіруючих людей або ж зникають безвісти поза межами нашої держави. Приємно, що правоохоронні органи, котрі на кордоні нашої держави оперативно реагують у випадку подібних рецидивів, розуміють, що награбовані речі слід повернути їхньому законному власнику.
26.03.2004. САРНЫ. ПРЕЗИДЕНТ УКРАИНЫ, ГОЛОВА ВЕРХОВНОЙ РАДЫ И ЕПИСКОП АНАТОЛИЙ ОТКРЫЛИ НОВУЮ СОВРЕМЕННУЮ ШКОЛУ
Президент Украины Леонид Кучма и Голова Верховной Рады Владимир Литвин в сопровождении министра образования Анатолия Кременя, министра энергетики Сергея Тулуба, губернатора Ровненской области Николая Сороки и головы областного совета Романа Василишина посетили с. Балашиевку Березнянского района, где присутствовали на освящении новопостроенной средней школы. Чин освящения в сослужении духовенства епархии совершил епископ Сарненский и Полесский Анатолий. После богослужения епископ Анатолий поблагодарил Леонида Кучму и Сергея Тулуба за помощь в строительстве школы и заботу о развитии образования в области. Владыка поздравил учащих и учащихся с новосельем, пожелал им успехов в работе и учении и преподнес в дар школе икону Божьей Матери.
26.03.2004. САРНЫ. МИНИСТР ЭНЕРГЕТИКИ СЕРГЕЙ ТУЛУБ ПОМОЖЕТ В СТРОИТЕЛЬСТВЕ КАФЕДРАЛЬНОГО СОБОРА И СИРОТСКОГО ДОМА ПРИ НЕМ
В беседе с епископом Сарненским и Полесским Анатолием министр энергетики Сергей Тулуб выразил готовность оказать помощь в достройке Спасо-Преображенского кафедрального собора в городе Кузнецовске и дома для детей-сирот при нем.
31.03.2004. ХУСТ. ЄПИСКОП ІОАНН ЗУСТРІВСЯ З ГОЛОВОЮ ПОДАТКОВОЇ ІНСПЕКЦІЇ ТА З НАЧАЛЬНИКОМ ОБЛУПРАВЛІННЯ МНС УКРАЇНИ
Єпископ Хустський і Виноградівський Іоанн зустрівся з головою податкової інспекції в Закарпатській області Андрієм Скоб’яком. Під час зустрічі обговорювалися питання стосовно віруючих, які відмовляються від ідентифікаційних номерів. Владика передав пану Скоб’яку послання Священного Синоду Української Православної Церкви та копію листа Митрополита Київського та всієї України Володимира до народного депутата України Миколи Онищука, що також стосувалися даного питання.
Затим владика Іоанн провів зустріч з начальником управління МНС України в Закарпатській області полковником внутрішньої служби Василем Скунзя, під час якої обговорили питання пожежної безпеки в області.
09.04.2004. НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВІДВІДАВ СПАСО-ПРЕОБРАЖЕНСЬКИЙ МОНАСТИР НА БАТЬКІВЩИНІ
У четвер Страсного тижня глава нашої держави Леонід Кучма у супроводі глави Адміністрації Президента України Віктора Медведчука та голови Чернігівської облдержадміністрації Валентина Мельничука відвідав Новгород-Сіверський Спасо-Преображенський монастир, який цього року святкуватиме своє 970-річчя. Президент особисто опікується відродженням древньої обителі на батьківщині. Леонід Данилович оглянув будівельні майданчики колегіуму, братського та настоятельського корпусів, які постають з руїн, а також відвідав Спасо-Преображенський собор, в якому запалив свічки і помолився за здоров’я живих та упокій спочилих родичів. Високого гостя зустрічав настоятель монастиря архімандрит Гавриїл (Рибальченко) з братією обителі.
Будівельні роботи в обителі планується завершити до червня цього року. Тоді і буде урочисто відзначений ювілей монастиря.
14.04.2004. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. АРХІЄПИСКОП АНТОНІЙ ПРИВІТАВ ГОЛОВУ ОДА ВІКТОРА ЛУНДИШЕВА З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ
«У день Вашого народження, — говориться, зокрема, в вітанні архієпископа Хмельницького і Шепетівського Антонія, — прийміть мої найщиріші привітання з побажаннями міцного здоров’я, миру, злагоди та усього найкращого! У святковий для Вас день хочу зазначити, що волею Божою у нелегкий час відродження втраченої української духовності саме Вам випало нести високе та почесне служіння на благо народу нашої держави!
Тож нехай Всемилостивий Господь допомагає Вам, вельмишановний Вікторе Миколайовичу, і надалі залишатися оптимістичним та життєрадісним, принциповим та енергійним! Щиро зичу Вам творчої наснаги, родинного затишку та Божого благословення в усіх добрих справах та починаннях!»